Theater & Concerten

War Horse heeft me weten te verrassen

war horse

Afgelopen weekend was ik in Heerlen te vinden. En wel in het theater. Ik ging namelijk naar War Horse. Deze productie stond al langer op mijn verlanglijstje. Het was ook even wachten, maar het was het wachten meer dan waard. De voorstelling komt uit de koker van Stage Entertainment. Veel mensen denken dan ook dat het een musical is, maar dat is het niet. Dus dat is geen excuus meer om niet te gaan. Het is een groot spektakel met alles erop en eraan.

War Horse is gebaseerd op gelijknamige boek van Michael Morpurgo. Ook kwam enkele jaren geleden de boekverfilming uit. Het boek heb ik niet gelezen en de film niet gezien. Dat heeft zo zijn voordelen. Ik liet het maar gewoon op me af komen, zonder dat ik wist wat er eigenlijk ging gebeuren.

Het verhaal speelt tijdens de Eerste Wereldoorlog. Op een veiling wordt halfbloed veulentje Joey verkocht aan de vader van Albert. In eerste instantie is Joey nog een beetje schrikachtig, maar naar verloop van tijd bouwen Albert en Joey een onafscheidelijke band op. Alberts ouders zitten wat krap bij kas en vooral vader wil graag wat meer verdienen. Wanneer het leger paarden nodig heeft, aarzelt hij dan ook geen moment. Hij verkoopt Joey. Albert is zijn enige vriend kwijt. Wanneer het Britse leger naar Frankrijk afreist om daar te vechten tegen de Duitsers, besluit Albert zich vrijwillig aan te melden. Hij is met zijn zestien jaar te jong, maar het lukt hem uiteindelijk toch om zich aan te sluiten. Het enige wat hij wil, is Joey terugvinden.

Kay Graidanus valt op in de rol van Albert. Hij speelt dat heel goed. Annick Boer, als de moeder van Albert, zorgt voor de komische noot in het stuk. Ook de bijrollen worden stuk voor stuk goed neergezet. De menselijke acteurs doen hun werk allemaal heel goed. Maar eigenlijk zijn er twee echte hoofdrollen. Dat zijn de belangrijkste paarden in de voorstelling. Dat is Joey uiteraard en Topthorn, het nobele ros van de officieren.

Ik wist natuurlijk dat er geen echte paarden gebruikt worden, maar het is werkelijk fenomenaal hoe die paarden tot leven komen. Het is op een gegeven moment ook lastig om nog te denken dat het niet echt is. Ieder paard heeft drie poppenspelers in de constructie zitten. Deze zorgen ervoor dat het paard beweegt zoals zou moeten. Zelfs als het stilstaat zie je het dier ademen en af en toe zijn oren bewegen. Het is heel erg goed uitgevoerd. Je weet niet wat je ziet.

Het decor is simpel gehouden. Hier en daar staat een deur om een huisje aan te geven. De paardenwei wordt gemaakt door de acteurs die een paar stokken vasthouden. Maar het voldoet wel. Je hoeft niet veel extra fantasie te hebben om te zien wat het voorstelt. Als achtergrond wordt een scherm gebruikt, wat een afgescheurde pagina uit een tekenboek voorstelt. Daarop worden tekeningen, tekst en af en toe bewegende beelden geprojecteerd om het verhaal te ondersteunen. De effecten die gebruikt worden zijn realistisch. Er ontploffen bommen en er wordt genoeg geschoten. Naast die achtergrond, wordt ook gebruik gemaakt van een zanger. Deze geeft het tijdsverloop aan in de voorstelling. De muziek doet Keltisch aan en ik hou daar wel van.

War Horse is echt een voorstelling die je moet zien. Het is qua effecten een beetje vergelijkbaar met Soldaat van Oranje, maar dan wel op kleinere schaal natuurlijk. Ik ging er zonder echte verwachtingen heen. Ik kende het verhaal globaal. De film heb ik niet gezien en het boek heb ik niet gelezen, dus hoe het verhaal precies verloopt wist ik niet. Maar het heeft me echt verrast. Ik heb mijn ogen uitgekeken. Het is met bijna drie uur best een lange zit, maar het is meer dan de moeite waard! War Horse is nog deze hele maand te zien in Heerlen en in mei staat deze voorstelling nog in Antwerpen. Dus mocht je hem nog niet gezien hebben, ga het zien.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.