Theater & Concerten

Urinetown: Zeikstad – de Mjoesical parodie

Gisteravond was voor mij persoonlijk een historisch moment. Ik vierde namelijk een soort van jubileum. Ik ben naar mijn 30ste musical gaan kijken. Die eer viel te beurt aan Zeikstad – de Mjoesicol, oftewel Urinetown. Niet de meest geweldige titel, maar toch wel één van de leukste musicals die ik ooit heb gezien. De lachspieren worden erg goed getraind. De hele musical gaat eigenlijk helemaal nergens over en het is eigenlijk een grote parodie op de musical op zich.

Het verhaal is als volgt. In tijden van crisis moet er bezuinigt worden. Ook op het water, vandaar dat de privétoiletten worden afgeschaft. De inwoners moeten voor hun behoefte naar een openbaar toilet. Maar de kosten om daar binnen te mogen rijzen de pan uit en dan besluit de regering ook nog om de belasting te gaan verhogen. Onder leiding van Bobbie Goud (Jamai Loman) ontstaat er een revolutie om in alle vrijheid te mogen plassen. De dochter van de aanstichter van het gehele probleem, Lot Kleinhart (Renée van Wegberg) wordt hierin als troef ingezet. Dat is zo’n beetje het verhaal in een notendop.

Dat het geen serieuze musical gaat worden, wordt al duidelijk bij het “zet uw telefoon uit en het is verboden filmmateriaal te maken” moment.   We horen de stem van René van Kooten in zijn rol van Agent Knuppel mededelen dat het ten strengste verboden is. Wie dit toch doet, zal door hem persoonlijk ondervraagd worden. Voor de dames is dit toch best een dilemma, telefoon expres af laten gaan of niet. Agent Knuppel fungeert ook als verteller van het verhaal, dit doet hij samen met kleine Eefje (Suzan Seegers). Hij legt ook even haarfijn het concept musical uit, of Mjoesicol, zoals hij dat heel mooi zegt. Tijdens de hele voorstelling komen knipogen langs uit bekende andere musicals, zoals Joseph, Les Miserables en Mary Poppins. Ook Erwin van Lambaart wordt best goed geïmiteerd door Renée van Wegberg. Ondanks dat het eigenlijk nergens over gaat, zit het verhaal toch eigenlijk best goed in elkaar. Dit komt vooral door de liedjes en de teksten. Ik heb werkelijk de hele tijd krom gelegen van het lachen. De pauze kwam dan ook veel te snel. Het onderwerp van het deze musical gecombineerd met een flesje jus maakt toch wel dat je toch ook echt een bezoek moet brengen aan het toilet. Daarna konden we weer de zaal in voor de tweede akte. Deze is nog leuker dan de eerste. Vooral het lied ‘Sta op en loop’ blijft echt hangen. En dan is het eigenlijk veel te snel weer afgelopen.

Wat me toch elke keer weer opvalt is dat Jamai steeds beter lijkt te worden als musicalster. De rol van Bobbie Goud speelt hij heel goed. Hij zong zijn stukken weer geweldig. De verrassing vond ik wel Renée van Wegberg. Aangezien ik die alleen nog maar ken als de stoere vertelster van Joseph, was het wel even wennen om haar te zien als een ietwat naïef meisje. Maar dat doet ze heel goed. De echte hoofdrol wordt toch echt gespeeld door Susan. Nu ik haar gezien heb, begrijp ik nog meer de gewonnen award dit jaar. Je gelooft gewoon dat daar een klein meisje op het toneel staat.

Na de ontvangst van de zeer enthousiaste staande ovatie blijft de cast nog even staan en zien we hier en daar dat castleden met een hoedje of mandje of iets anders bij de uitgangen gaan staan. René van Kooten staat al klaar om iets te gaan zeggen en als hij klaar staat om iets te gaan zeggen, dan zal het wel belangrijk zijn. Dat heb ik ook al een keer meegemaakt bij Love me Tender, toen was het Wereldaidsdag. Aangezien we in Eindhoven waren en het glazen huis daar ook staat, voelden we het al aankomen. Jamai was zich al om aan het kleden om naar het huis te gaan. Maar ja hij kan daar natuurlijk niet met lege handen aankomen. Dus René van Kooten begon dan ook met een verhaaltje met als doel een beetje geld in te zamelen. Onze kleine bijdrage werd dan ook bij de andere Renée in het hoedje gegooid.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.