Theater & Concerten

Met de mantel der liefde – Richard Groenendijk

Af en toe ga ik ook nog wel eens naar het theater voor iets anders dan een musical. Afgelopen donderdag zat ik in het Munttheater in Weert voor de nieuwe show van cabaretier Richard Groenendijk. Wie? Dat is degene die schuil gaat achter Jopie Parlevliet in de Jopie Parlevliet show op RTL 4. Hij draait echter al langer mee in de showbizz. Hij speelde in verschillende musicals en toerde met verschillende solovoorstellingen door het land. Mijn eerste kennismaking met Richard de cabaretier was vorig seizoen toen ik de show Alle dagen zag. Die show zat ontzettend goed in elkaar. Persoonlijke verhalen werden afgewisseld met mooie liedjes. Ik had in ieder geval genoeg redenen om dit seizoen een kaartje te kopen voor zijn nieuwe show Met de mantel der liefde.

Ook Met de mantel der liefde is weer een erg leuke show met heel veel humor, maar ook serieuze onderwerpen worden aangesneden. Wanneer het doek opgaat, kijk je naar een decor van touwen en een kist. Meer niet. Heel simpel, maar het voldoet. Meer heeft Groenendijk ook niet nodig. Hij weet hoe hij een show in z’n eentje moet dragen. Hij opent met een lied, waarmee meteen de toon gezet wordt. Hij vond het zelf ook zeer indrukwekkend.

Rode draad van de voorstelling is het verhaal van zijn vriend Marko. Hij is Kroatisch en kwam op zijn dertiende als oorlogsvluchteling naar Nederland. Doordat hij weet hoe het is om in oorlog te leven, heeft hij een heel andere kijk op de wereld. Waar wij Nederlanders om de kleinste dingen klagen, bekijkt hij alles met een positieve bril. Dat is een instelling waar menigeen nog wat van kan leren. Tussendoor gaat Richard ook weer terug naar zijn vertrouwde Goeree-Overflakee. En ook Tebbie komt weer langs.

De show duurt zo’n 2 uur zonder pauze, maar daar merk je weinig van. De voorstelling is ook eigenlijk veel te snel voorbij. Hij heeft een musicalachtergrond en dat is goed te horen in de liedjes die hij door de voorstelling heen zingt. Hij heeft ook geen probleem om twee mensen tegelijk te spelen. Hij wisselend in rap tempo af met accenten en stemmetjes. Het entertainmentgehalte is heel erg hoog. En wat ik dan wel fijn vind, is dat Groenendijk een van de weinige cabaretiers is die een goede voorstelling kan maken zonder grof taalgebruik en hyperactiviteit.

Met de mantel der liefde is een humoristische voorstelling, maar er is zeker ook aandacht voor de wat serieuzere onderwerpen. Aanrader voor de cabaretliefhebber. Mocht je Richard Groenendijk alleen als Jopie Parlevliet kennen, ga naar Met de mantel der liefde en je komt erachter dat Richard nog veel meer in zijn mars heeft. Er is in ieder geval genoeg kans om de voorstelling te zien, aangezien deze volgend seizoen ook nog volop te zien is.

One Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.