Theater & Concerten

Jeans 25: een wervelende theatershow

In theaterland is Jeans een begrip. Het is een complete show vol zang, dans en een vleugje cabaret. De grootste hits worden ten gehore gebracht door vooral jonge talenten. Talenten voor wie Jeans een ideale springplank is voor de entertainment industrie. Meestal is het een verrassende voorstelling met verrassende arrangementen van bekende nummers. Onlangs zat ik in theater voor Jeans 25. Die 25 staat voor de 25ste editie, wat betekent dat het concept al 25 jaar bestaat.

Jubileum editie

Jeans 25 is een erg leuk avondje uit. Ieder jaar heeft Jeans een bepaald thema voor hun show. In het kader van het jubileum bestond de setlist dit keer uit bekende nummers van nu en van nu. De voorstelling is verdeeld in blokken, waarbij snelle opzwepende nummers worden afgewisseld met rustig akoestisch repertoire.

De cast wisselt geregeld. Dit jaar bestond die uit Deborah de Groot, Kimberley Franssens (die je zou kunnen kennen van The Voice 2, team Angela), Sarah van der Meer (deed mee met The Voice in 2014 en belandde bij Marco in het team), Manon Prins, Nigel Brown (deed mee aan Idols en The Voice en nog veel meer), Florens Eykemans, Naidjim Severina en Xander Venema.

Van disco tot akoestische rocknummers

Het repertoire is voor elk wat wils. Om erin te komen begint te show met swingende disco klassiekers. Voor het eerste rustpuntje zorgt Deborah de Groot met haar versie van ‘Dat ik je mis’ van Maaike Ouboter. De show heeft ook enkele verrassingen in petto, zoals een jazzy versie van ‘All about that Bass’ van Meghan Trainor. Of een mooi akoestische versies van stevige rocknummers van Kiss of Bon Jovi.

Een portie kippenvel wordt bezorgd door Nigel Brown als hij ‘Bridge over Troubled water’ van Simon & Garfunkel ten gehore brengt. Dit wordt gevolgd door nog meer Simon & Garfunkel repertoire in kampvuur stijl. Het dak gaat eraf met een jaren ’50 Rock ‘n Roll medley. En dan komt het moment van de pauzekraker. Een swingende Stevie Wonder medley wordt ingezet. Dan gebeurt ook het onvermijdelijke. De artiesten willen graag dat de mensen in de zaal op staan en gezellig mee dansen en zingen. In een theater werkt dat niet altijd. Halverwege gaat de helft van de zaal toch weer zitten, vanuit je stoel kun je overigens ook best mee swingen. De andere helft blijft staan en het blijven toch stijve Nederlanders, dus meer dan staan gebeurt er ook niet.

Tenzij je er een onvervalste Eurovisie Songfestival klassieker tussendoor gooit (denk aan Russische Oma’s). Dan gaan de mensen los, hoor. Geheel vrijwillig stond de zaal als één man op. Dat gebeurde na de pauze, waarin het programma ook een komisch tintje meekreeg. Ook was hier plaats voor de gastartiest. Vanwege het jubileum jaar komt iedere avond een oud Jeans lid een moppie meezingen. Artiesten als Brigitte Nijman, Tony Neef, Antje Monteiro (moeder van Romy) of Laura Vlasblom horen daarbij. Voor ons werd Remko Harms uit de kast getrokken. Hij was in Jeans 14 en 15 te zien. Deed daarna mee aan ‘Op zoek naar Joseph’, speelde in rol in Les Misérables en belandde vervolgens in LA The Voices.

Jeans 25 is een swingende theatershow vol bekende en minder bekende nummers. Het is een show die bij veel mensen in de smaak zal vallen.

One Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.