Theater & Concerten

The Normal Heart: indrukwekkend toneelstuk over de opkomst van de aidsepidemie

The Normal Heart werd twee jaar geleden in het kader van Wereldaidsdag als leesvoorstelling in Nederland opgevoerd. Het oorspronkelijk Amerikaanse toneelstuk was op Broadway al een groot succes. Het stuk is met verschillende prijzen beloond. Ook in Nederland bleek de leesvoorstelling een succes. Vorig jaar werd het twee weken in het Amsterdamse DeLaMar theater opgevoerd. Ook toen kreeg het stuk alleen maar lovende reacties met als gevolg dat het stuk dit jaar wederom in reprise gaat. In augustus weer twee weken in het DeLaMar theater en vanaf afgelopen dinsdag tourt The Normal Heart door het land.

The Normal Heart is gebaseerd op een waargebeurd verhaal van schrijver Larry Kramer. Het stuk gaat over de opkomst van de aidsepidemie binnen de homogemeenschap in New York in de jaren tachtig. Voor de reeksen in het DeLaMar had ik geen kaartje, dus toen bekend werd dat het rond ging touren heb ik mijn slag geslagen. Door de lovende reacties wilde ik het stuk toch wel zien. Ik ging er eigenlijk vanuit dat ik alleen zou gaan. Omdat het onderwerp van het stuk op het eerste gezicht best zwaar is, stond niet iedereen te springen om mee te gaan. Dat vond mijn moeder ook toen ze de beschrijving las, ze besloot in eerste instantie niet mee te gaan. Maar toen wilde mijn vader het ook nog even lezen en hij zei meteen dat hij dat het best een interessant stuk zou kunnen zijn. Toen besloot mijn moeder dan toch ook maar mee te gaan. Zo kwam het dat ik gisteren gewapend met een paar pakjes zakdoekjes samen met mijn ouders in het Parktheater in Eindhoven zat voor The Normal Heart.

Ik was wel een beetje bang dat ik het toch een zwaar en langdradig stuk zou gaan vinden. Maar die vrees is onterecht. Vanaf de eerste minuut wordt je in het verhaal gezogen. Dat komt in de eerste plaats door het briljante toneelspel van de acteurs. Vooral Frederik Brom heeft veel indruk gemaakt. Hij speelt Ned Weeks. Hij is degene die besluit dat het anders moet. De homogemeenschap moet op de hoogte gebracht worden van het feit dat er een epidemie uitbreekt. De overheid weigert te helpen. ‘Wat kan het hen schelen als er weer een nicht doodgaat’, aldus dokter Emma Bruckner. Een rol van Marissa van Eyle en de enige die inziet dat er wat moet gebeuren. Frederik Brom speelt Ned Weeks niet, hij is het. Zo echt zet hij hem neer. Ook Freek Bartels speelt een overtuigende Felix Turner, de jongen op wie Ned hevig verliefd wordt. Felix is journalist bij de Times en schrijft over mode en andere typische homodingen, maar blijft zelf nog in de kast.

Ook de rest van de cast is heel goed. Ieder personage worstelt met zijn eigen problemen. Bijvoorbeeld Bruce, vice-president bij de Citibank, die als voorzitter van de groep van Ned wordt gekozen. Hij is homo, maar is bang om uit de kast te komen vanwege zijn hoge status. Of Ben Weeks, de broer van Ned, advocaat. Wil Ned graag helpen, maar is toch bang voor gezichtsverlies als hij openlijk zijn broer helpt.

Ten tweede is het een stuk waar naast het serieuze aspect ook de nodige humor in zit. Dat zit hem vooral in de teksten. Maar ook in het personage van Tommy Boatwright, een geweldige rol van Yannick van de Velde. Tommy is op en top nicht. Dat zorgt er wel voor dat het geheel een stuk luchtiger wordt.

En in de laatste plaats, omdat het gewoon een goed stuk is! Het gaat over veel meer dan alleen maar een stel homo’s. Het gaat over liefde en vriendschap. De onmacht die naar voren komt als je alles probeert om iets gedaan te krijgen, maar vervolgens lukt het toch weer niet omdat alles en iedereen tegen je is. En dat beperkt zich niet tot alleen homo’s die ineens ziek worden. Dat is iets van alle tijden. Het zet je ook aan het denken. Het is moeilijk voor te stellen hoeveel er eigenlijk in de doofpot wordt gestopt.

Kortom het is een aanrader. Het is een stuk wat eigenlijk iedereen gezien moet hebben.

The Normal Heart tourt nog tot en met 19 oktober door het land. Kijk hier voor de speellijst! En als je daar toch bent, kijk meteen even of jouw theater erbij staat en klik dan op de knop ‘Reserveer Nu’. Want het is echt de moeite waard!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.