Theater & Concerten

Soldaat van Oranje: Must see!

De gemiddelde looptijd van een musical in Nederland is zo’n 1 tot 2 jaar. Maar soms wordt er een productie gemaakt die het veel langer volhoudt. Het is uitzonderlijk dat een musical het ruim vijf jaar vol kan houden. Maar ‘Soldaat van Oranje’ krijgt dat voor elkaar. En dat is niet meer dan terecht. Zelf heb ik hem inmiddels twee keer gezien. Het is een voorstelling die eigenlijk iedereen gezien moet hebben. Heb je hem nog niet gezien? Dan is het nu tijd om kaartjes te bestellen.

Soldaat van Oranje

De musical is gebaseerd op het gelijknamige boek en de film. De musical vertelt het waargebeurde verhaal van verzetsstrijder Erik Hazelhoff-Roelfzema. Als de Duitsers in 1940 binnenvallen zit hij midden in het Leidse studentenleven. Echter, de oorlog zet het leven van hem en zijn vrienden helemaal op zijn kop. Er moeten keuzes gemaakt worden, die niet bij iedereen in goede aarde vallen. Erik ontsnapt naar Engeland, waar hij zendapparatuur richting Nederland smokkelt. Ook wordt hij adjudant van Koningin Wilhelmina.

Het verhaal op zich is al indrukwekkend genoeg. De uitwerking van de musical is zo mogelijk nog indrukwekkender. Als publiek bevindt je je al op een draaiende schijf, dit op zich is al zeer apart. De verschillende decorstukken bevinden zich ook op een schijf. Door de voorstelling heen, afhankelijk van wat er gespeeld wordt, draait of het publiek of het decor zelf mee. Tijdens de voorstelling worden er ook nog zwart-wit beelden geprojecteerd uit de tweede wereldoorlog. Dit zorgt toch wel weer voor een extra dimensie aan de voorstelling. Ik kan denk ik nog een aantal pagina’s vol schrijven over het decor en hoe prachtig het in elkaar steekt, maar ik wil toch ook niet teveel verklappen.

 Soldaat van Oranje

Ik ontkom er toch ook niet aan om iets te vertellen over het theater zelf. Ik was heel benieuwd hoe het eruit zag, een kale vliegtuigloods nodigt toch niet echt uit om een voorstelling te gaan bezoeken, maar het resultaat ziet er prachtig uit. Je komt binnen in een mooi vormgegeven foyer. Op de muren staan teksten en citaten die betrekking hebben op WOII. Dit zorgt al meteen voor een extra lading voor je de voorstelling gaat bekijken. Ook is er een ruimte ingericht met een tentoonstelling over WOII, hier zijn verhalen te lezen en te horen van mensen die de oorlog hebben meegemaakt. Het thema komt overal terug, zelfs op de WC’s. De gang naar de theaterzaal is een lange grijze gang die doet denken aan een kille bunker. Dit maakt het ook nog eens extra indrukwekkend. De voorstelling is een echte aanrader voor jong en oud.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply blauwesokken 18 april 2014 at 17:20

  Zoooo fijn dat deze musical verlengt is, ik wil hem heel graag zien! Ik hoor alleen maar super positieve verhalen 🙂

 • Reply Tag | Musical Tag | Kim Tipt 30 mei 2014 at 16:53

  […] slotte ook meerdere keren op DVD. Om die reden heb ik 6 keer Wicked gezien, 2 keer The Lion King, 2 keer Soldaat van Oranje en 2 keer The Little Mermaid, 2 keer Sister Act. Verder heb ik 5 keer Joseph and the Amazing […]

 • Reply Kersvers theaterseizoen in aantocht! | Kim Tipt 26 augustus 2015 at 05:08

  […] te zien zijn, de musical bewerking van het gelijknamige boek van Tessa de Loo. Daarnaast is Soldaat van Oranje wéér verlengd, dat blijft een […]

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.