Theater & Concerten

Sister Act: Dé goddelijke broadwayhit in de polder

De laatste paar maanden gaat er geen enkel reclameblok voorbij, zonder dat er reclame voorbij komt van een stel swingende nonnen die hun eigen voorstelling aanprijzen. Ikzelf had die aansporing niet nodig. Sinds Stage Entertainment met de aankondiging kwam dat ze een musical aan het ontwikkelen waren van de welbekende film, was ik al om. Ik moest wel nog even geduld hebben, maar na een stuk of tien landen is dit seizoen eindelijk Nederland aan de beurt. In het Scheveningse AFAS Circustheater staat dit theaterseizoen één van de leukste musicals ooit: Sister Act. En gisteren was ik voor de tweede keer van de partij.

Sister Act Het verhaal van Sister Act is hetzelfde als in de film. Diva Dolores van Cartier is zangeres in een nachtclub. Ze vindt zichzelf een ontzettend goede zangeres, maar het succes blijft uit. Op een avond is ze getuige van een moord in het criminele circuit, gepleegd door haar vriend Curtis. Omdat ze de dader niet wil verraden, zonder zelf neergeschoten te worden, zal ze ergens moeten onderduiken. De aardige maar klunzige politieagent Harry heeft de ideale plek gevonden: Het Klooster.  Voor zowel Dolores én de nonnen in het klooster gaat een geheel nieuwe wereld open. Moeder Overste ziet het allemaal met lede ogen aan. Als bezigheidstherapie wordt Dolores in het huiskoor geplaatst. Van zuiver in de maat zingen hebben de nonnen geen kaas gegeten, maar Dolores is vastbesloten om daar verandering in te brengen. Tot grote vreugde van de pastoor is het een groot succes.

De voorstelling zit vol humor. Ik heb heel vaak de slappe lach gehad. Dit is deels te danken aan de geweldige vertaling van Martine Bijl. Het andere deel is te danken aan het komische acteertalent wat bij elkaar op het toneel staat. Te beginnen met mevrouw Simone Kleinsma. Zij is gewoon een vakvrouw. Chantal Janzen noemt haar niet voor niets ‘De Koningin’. Simone speelt de rol van Moeder Overste ontzettend goed. Ook alternate Marjolein Touw is geweldig in de rol van Moeder Overste. Je hoort bijna geen verschil met Simone. De rol van Dolores wordt normaal gesproken gespeeld door Carolina Dijkhuizen, maar wij hadden alternate Nurlaila Karim. Behalve het  verschil in lengte is er tussen de twee niet veel verschil. Nurlaila zet een komische Dolores neer met een geweldige stem.

Musical_2

De echte lachsalvo’s zijn echter te horen door toedoen van de bijrollen. De pastoor neemt af en toe zijn moment. De drie handlangers van Curtis doen zich heel stoer voor, maar eigenlijk kunnen ze zo in een heel foute boyband. Maar de nonnen spannen echt de kroon. Er is een rappende zuster, een zuster Mari Huana en natuurlijk de twee nonnen die in de film ook al de show stelen. Zuster Maria Patricia (normaal gesproken gespeeld door Esmee ‘die van de plusreclame’  van Kampen) en zuster Maria Roberta. Een rol die fantastisch wordt neergezet door Christianne de Bruijn. Ik was ook blij toen ik haar op het castbord zag staan. Ze heeft me in Wicked al verrast in de rol van Nessarose. Ook deze keer laat ze zien wat ze in haar mars heeft en ik denk dat zij een blijvertje is in musicalland.  Ook understudy Tineke Oggink weet deze rol heel goed neer te zetten.

De  films hebben al een zeer aanstekelijke soundtrack. De liedjes blijven ook lekker hangen. Maar voor de musical is er compleet nieuwe muziek en teksten geschreven. Ze hebben dus niet de filmmuziek overgenomen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik de musicalnummers leuker vind dat de filmmuziek. Ook deze liedjes blijven behoorlijk lang hangen. Ook stilzitten is zeer moeilijk. De sfeer zit er goed in. Er is ook plaats voor serieuze liedjes, maar over het algemeen is de muziek lekker swingend en vrolijk. Stilzitten is heel moeilijk. 

Ook over het decor en de kostuums is heel goed nagedacht. Zoals we gewend zijn van Stage Entertainment producties is alles perfect afgestemd het thema van de musical. Ook de draaischijf die we kennen uit Les Miserables is weer van stal gehaald. Hierdoor kan er feilloos gewisseld worden van scéne. Qua kostuums is het duidelijk wat het overgrote deel van de dames  aan heeft, gezien het feit dat het in een  klooster afspeelt. Uiteraard dragen de nonnen de traditionele zwarte habijt, maar als Dolores eenmaal met het koor aan het werk gaat, dan komt daar ook verandering in. Mocht je overwegen om nog naar de musical te gaan, is een zonnebril geen overbodige luxe om mee te nemen. Ik heb het vermoeden dat minstens de helft van het budget voor de musical in de pailletten, glittertjes en spiegeltjes is gaan zetten. Vooral het finalenummer is een groot glinsterend feestje, van de habijten van de nonnen, het gewaad van de priester en zelfs het interieur van de kerk moet eraan geloven. 

Het is heel moeilijk de zaal niet met een grote glimlach te verlaten. Het is een heerlijke feel-good musical vol humor en swingende muziek. Ik heb inmiddels ook al het castalbum in huis. Deze staat al op de repeat stand. Dit is echt een aanrader!

Musical_1

One Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.