Theater & Concerten

Shrek de musical is een leuk middagje uit

Toen bekend werd dat Shrek als musical naar Nederland zou worden gehaald, was ik niet echt enthousiast. De film is al leuk en grappig zat. Ook de promotie optredens waren voor mij niet meteen een trigger om te gaan. Ook het feit dat V&V wederom Kim-Lian van der Meij en William Spaaij gecast had voor de hoofdrollen deed niet zo heel veel. Het is niet dat ik ze niet goed vind in wat ze doen. In tegendeel, maar op een gegeven moment is het gewoon tijd voor iets nieuws en verrassends. Omdat ik het toch niet kon laten ben ik toch maar gegaan. Op 9 februari 2013 bezocht ik ‘Shrek de Musical’ in het RAI theater in Amsterdam.

shr

Het verhaal van de musical is gebaseerd op de eerste film van de reeks. Shrek woont in zijn eentje in het moeras en dat vind hij wel best. Als op een dag een stelletje sprookjesfiguren bij hem op de stoep staan vind hij dat niet echt leuk. Zij zijn naar het moeras verbannen omdat Lord Farquaad ze niet meer in zijn koninkrijk wil hebben. Shrek is het hier niet mee eens en gaat dat duidelijk maken aan Farquaad. Onderweg krijgt hij gezelschap van een irritante Ezel. Maar Ezel is niet van plan om weer weg te gaan nu hij een vriend heeft gevonden in Shrek. Ondertussen wil Farquaad een koningin aan zijn zijde, zodat hij koning kan worden. De enige die daarvoor in aanmerking komt is Fiona. Zij woont al sinds ze kind was in een hoge toren die bewaakt wordt door een draak. Zij wacht totdat een dappere prins haar komt redden. Farquaad stuurt uiteindelijk Shrek eropuit om de draak te verslaan en Fiona naar hem toe te brengen.

Onze Shrek van dienst was William Spaaij. Maar door het enorme pak wat hij aan heeft is het eigenlijk alleen de stem, waar je hem aan herkent. Shreks ongewenste trouwe metgezel, Ezel, was er in de vorm van Rogier Komproe. Zo’n komische rol is hem op het lijf geschreven. Alhoewel ik de musical Ezel niet zo grappig vindt dan de film Ezel. Maar dat komt ook wel een beetje door het script. Door het verhaal heen zitten genoeg grappen. Voor alle personages trouwens, maar niet iedere grap is even geslaagd. Sommige grappen zie je al van ver aan komen.  Maar deze musical is over het algemeen zeer geschikt voor kinderen en die zullen dat niet merken.

Waar het in de film vooral draait om Shrek en Donkey, en in de film is dat ook genoeg, kan de musical niet zonder Fiona en Lord Farquaad. De stukken tussen Shrek en Donkey vond ik af en toe iets  te langdradig. Dus ik was blij als er weer een scéne met Fiona of Farquaad langs kwam.  Omdat  ik wist dat Kim-Lian op het moment zwanger is, had ik al verwacht dat iemand anders de rol van Fiona zou doen. Het was alternate Anouk Maas. Zij speelde de rol van Fiona zeer goed. Maar de leukste rol vind ik toch wel die van Lord Farquaad. Een rol die normaal gesproken door Paul Groot gespeeld wordt met Jamai Loman als alternate. Een week van te voren maakte Jamai een aantal speeldata van hemzelf bekend. Deze zaterdagmiddag stond daar bij. Uiteraard onder voorbehoud. En ja dat was ook vandaag het geval. Geen Paul én geen Jamai, maar wel understudy Nordin de Moor. Daar had ik nog nooit van gehoord, dus ik liet me verrassen. Eerlijk is eerlijk ik heb Jamai eigenlijk geen moment gemist. Nou lijkt me de rol van Lord Farquaad op zich al een ontzettend leuke rol om te spelen. Zo lekker overdreven. Maar Nordin deed het ontzettend goed, zowel het acteerwerk als de zang. En Lord Farquaad met een vlaams accentje is toch stiekem nog net iets leuker om naar te luisteren.

In zijn geheel is de musical leuk om te zien. Het decor is simpel maar voldoet wel genoeg om het verhaal uit te beelden. Dat geldt ook voor de kostuums. Alles bij elkaar genomen, vond ik Shrek toch een leuke voorstelling. Het is geen materiaal om meerdere keren te gaan zien. Maar voor een leuk middagje uit is het voldoende.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.