Theater & Concerten

PIPPIN: een geweldige mix tussen musical en het circus.

Op zondag 3 april 2016 ging ik naar de musical Pippin. Koninklijk Theater Carré heeft het startschot gegeven voor een nieuwe theater traditie. Eens per jaar is het bij Carré Broadway aan de Amstel, waarmee het theater populaire Broadway shows naar Nederland wil halen. Het is de musical PIPPIN die het spits afbijt. PIPPIN is een mix tussen een musical en Cirque du Soleil. De reacties waren overwegend zeer positief, dus ik besloot naar Amsterdam af te reizen om PIPPIN te zien.

Pippin

Omdat we de kaartjes vrij kort voor de voorstelling hebben besteld, moesten we ze nog ophalen bij de kassa. We hadden kaartjes via ING Rentepunten voor de eerste rang. Als ik de kaartjes heb, moet ik twee keer kijken. We blijken namelijk op rij drie te zitten. Dat is zeker eerste rang. Eenmaal binnen in de zaal blijkt dat de orkestbak de eerste rij in beslag neemt. Wij zitten dus eigenlijk op rij twee en dat zijn prima plaatsen. We kijken recht op het podium, waar op dat moment nog niet meer te zien is dan een grijs doek.

Maar vanaf het moment dat het doek open gaat is het Genieten met een grote G. Het podium is omgebouwd tot complete circustent. PIPPIN is een show vol magie, illusies, acrobatiek, dans en zang. En het is niet bepaald zo dat iedere discipline door een apart groepje uitgevoerd wordt. Iedereen die je op het podium ziet kan én zingen én dansen en dan halen ze tegelijkertijd ook nog acrobatische toeren uit.

Het verhaal van PIPPIN is simpel. Pippin is de zoon van Karel de Grote. Hij is op zoek naar de zin van het leven. Hij wil dolgraag een doel in het leven. Hij probeert het als oorlogsheld en als politicus, maar dat is niet wat hij zoekt. Op een bepaald moment stort hij in, hij kan het niet meer aan. Het vinden van een leven vol voldoening is heel erg zwaar. Dit klinkt allemaal heel zwaar en zweverig. Maar de uitvoering is dat niet. De voorstelling wordt vol humor gebracht.

Die middag ging understudy Erik Altemus op als Pippin. Ik heb die voorstelling nog nooit eerder gezien, dus vergelijkingsmateriaal heb ik niet. Maar hij maakte, zeker vocaal gezien, veel indruk. Aléna Watters speelde de Leading Lady, oftewel de spreekstalmeester, we zitten ten slotte in het circus. Zij vertelt het verhaal aan het publiek en neemt Pippin mee op zijn spirituele reis. Omdat zij precies zegt waar we zijn in het verhaal, is het prima te volgen. De voorstelling is namelijk volledig in het Engels gesproken. Haar stem is wat schel, maar dat komt misschien doordat ik direct met mijn neus op het podium zat. Maar verder is zij steengoed.

De overige rollen zijn lekker over the top en humoristisch. Sabrina Harper speelt de venijnige stiefmoeder van Pippin, die het liefst ziet dat haar oogappeltje Lewis uiteindelijk op de troon komt. Lewis zelf is een echt moederskindje, iets wat Mattew deGuzman prima wist over te brengen. En dan heeft Pippin ook nog een oma. Oma wordt gespeeld door Adrienne Barbeau, wiens gezicht mijn moeder bekend voorkwam. Wat blijkt, Barbeau is een Amerikaanse actrice met een enorme staat van dienst. Ze speelde onder andere in The Love Boat, Fantasy Island en Flipper. Dat is waar mijn moeder haar van kende. Zij staat nu met haar 71 jaar nog op de planken. En dat doet zij niet onverdienstelijk. Ze kan nog steeds zingen en dansen en ze hangt ook nog even heel soepel in de trapeze.  Zo wil ik ook wel oud worden.

PIPPIN is absoluut het bezoeken waard. Met deze voorstelling is door Carré een traditie begonnen die wat mij betreft voortgezet mag worden. De voorstelling is nog tot en met zondag 10 april 2016 te zien in Koninklijk theater Carré.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.