Theater & Concerten

The Phantom of the Opera op West End

The Phantom of the Opera is een klassieker in musicalland. Het is een musical die je gezien moet hebben. Maar daarvoor moet je voorlopig nog wel even uitwijken naar West End of zelfs Broadway. Een paar jaar geleden was dit een reden voor een weekendje Londen. We besloten dat als we een musical gingen zien, dat dat The Phantom of the Opera moest zijn. De musical is al ruim 25 jaar op het Londense West End te zien. Begin dit jaar zat ik weer in Londen. Ik wilde mijn vrije tijd graag in een theater doorbrengen. Er was ook genoeg keuze, maar ik kon het toch niet laten om weer naar The Phantom te gaan.

Her Majesty’s Theatre

In Londen is de voorstelling te zien in Her Majesty’s Theatre. Het is een oud theater en dat zie je overal in terug. Het ademt echt die 19e eeuwse sfeer die perfect is voor The Phantom. Net als elk ander theater in Londen is ook dit niet heel groot. Bij binnenkomst sta je in de krappe hal, waar je alvast je souvenirbrochure en andere merchandise kunt aanschaffen. Of je kunt bij de kassa je kaartje kopen, voorzover je dat nog niet hebt. Je vindt hier ook het castbord. Kom je met heel veel mensen tegelijk aan, dan kan het zijn dat je in de hal staat te wachten tot je kunt doorlopen. Een half uur tot een kwartier voor aanvang kun je doorlopen naar de betreffende foyer van de rang waar je zit.

De Beste Plekken

Maar waar zit je nu het beste? Wil je echt alles goed kunnen zien (en je wil het geld eraan uitgeven), dan koop je een kaartje voor de Stalls. Dit is de zaal. Het is wel zo dat de steunzuilen van het eerste balkon ook achterin de zaal staan. De stoelen direct achter die zuilen zijn ook te koop, deze zijn vast prima voor het geluid, maar het zicht is dan uiteraard wat minder. De eerste keer dat ik de voorstelling zag, zat ik op de Royal Circle (het eerste balkon). Het zicht vanaf daar is ook prima. Het zuilenprobleem is ook op deze rang van toepassing. Boven de Royal Circle vind je namelijk de Grand Circle. Ook hier is het prima zitten. Vanaf hier heb je een goed overzicht. De gezichtsuitdrukkingen zie je dan wat minder. Dan is er nog de Balcony. Hier zat ik de tweede keer dat ik deze musical bezocht. Het is wat steiler dan de andere delen. Ik had een last-minute kaartje en ik had hem al eens eerder gezien, dus ik nam genoegen met een balkonkaartje. Het is me heel erg meegevallen met wat ik zag. Ook vanaf hier is het nog prima te zien en te horen. En dat is vooral voordelig bij een bepaalde scéne met een kroonluchter.

The Phantom of the Opera

The Phantom of the Opera is gebaseerd op het boek van Gaston Leroux. In de Parijse Opèra Garnier huist een mismaakte en geheimzinnige man. Hij woont in de catacombe van de opera in Parijs. Hij heeft daar voor zichzelf een eigen wereldje gecreëerd. Alle medewerkers in en om het theater weten dat hij er is. Maar zij zien hem alleen maar als een bemoeizuchtig spook. Maar dan komt Christine ten tonele. Het spook wordt verliefd en probeert haar voor zich te winnen. Ondertussen is ook Raoul verliefd op Christine. Samen strijden ze om haar hand.

Prachtige muziek

Dit is niet voor niets een klassieker. Het is een must-see voor elke musical liefhebber. Vanaf het moment dat het orkest de ouverture inzet, zat ik op het puntje van mijn stoel. Ten eerste is de muziek prachtig. Maar dat kan ook niet anders met Sir Andrew Lloyd Webber als componist. Naast het welbekende The Phantom of the Opera zijn ook Music of the Night en All I Ask of you de moeite waard. Als je van kostuumdrama’s houdt dan is dit ook een aanrader. De kostuums zijn een plaatje om te zien.

Celinde Schoenmakers als Christine

Maar alles valt of staat natuurlijk met de acteurs. Het is niet bepaald het meest lichte repertoire. En dan kom ik ook gelijk met de reden, waarom ik toch voor een tweede keer naar The Phantom ben gegaan. De Nederlandse Celinde Schoenmakers speelt momenteel de rol van Christine Daaé, de hoofdrol. Ik had het al een beetje bijgehouden en ze zou die dag spelen. Toch blijft het spannend tot het moment dat je het castbord ziet. En, jawel, de naam Celinde Schoenmakers prijkte op het castbord. Het vreugdedansje heb ik achterwege gelaten, maar ik was blij. Ik ben lekker relaxed in mijn stoel op het balkon gaan zitten. Vervolgens heb ik van begin tot eind genoten. Die stem van haar blijft iets magisch hebben. Natuurlijk heeft ze de show niet alleen gedaan. Scott Davies als The Phantom zelf was ook geweldig, net zoals Nadim Naaman als Raoul.

Ben je in Londen en wil je graag een musical zien, dan is The Phantom of the Opera echt een must-see.

One Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.