Theater & Concerten

Op de koffie bij Freek en Celinde

Afgelopen zondag ging ik naar een heus koffieconcert. Voor degene die zich nu af vragen wat dat zou moeten zijn, ik had er ook nog nooit van gehoord. Een koffieconcert is een soort van huiskamerconcert in intieme sfeer in mijn geval in het Chassé theater in Breda. De reeks ‘Op de koffie bij…’ is op dit moment een drieluik in het theater in Breda. Bekende musicalacteurs geven een intiem concert. René van Kooten en Carolina Dijkhuizen waren in oktober al samen te zien. In maart is het de beurt aan Maaike Widdershoven en Jon van Eerd. Afgelopen zondag waren het Freek Bartels en Celinde Schoenmakers die een bijna magisch concert gaven.

Het concert vond plaats in een kleine theaterzaal. De eerste rang bestond uit stoelen rondom het podium, de tweede rang waren de normale theaterstoelen. Omdat het kleinschalig is, maakt het niets uit waar je zit, je kunt het overal goed bekijken en vooral beluisteren. Op het podium stonden een paar microfoons en een piano meer niet. Het was dus alleen Freek, Celinde en pianist Stef de Hond. Gewoon puur en alleen de muziek die centraal staat, in plaats van spectaculaire decors en kostuums.

Het was niet voor niets een koffieconcert, dus je mocht je kopje koffie dan wel thee gewoon mee naar binnen nemen. Voor de liefhebbers waren er ook allerlei zoetigheden. Ik hield het bij een kopje thee. Achteraf was dat ook maar goed ook, anders had ik waarschijnlijk alles na afloop nog naar binnen moeten werken. Ik heb zo ademloos van begin tot eind zitten kijken, dat ik gewoon vergat dat ik ook nog een kopje thee had staan. Het was ook tijdens de liedjes muisstil in de zaal. Je kon echt een speld horen vallen. En daar was alle reden toe.

Freek en Celinde apart van elkaar horen zingen is al een feestje, maar samen zijn ze ook gewoon één. Hun stemmen passen zo goed bij elkaar. En dat weten ze zelf ook. Samen zingen ze onder andere Hier en Nu uit de musical Ghost en Lay me Down van Sam Smith. Celinde weet de gevoelige snaar te raken met Wishing you were somehow here again uit The Phantom of the Opera. Het is de musical waarin zij nu de hoofdrol speelt op West End. Binnenkort ga ik naar Londen, mag je raden wat ik bovenaan mijn lijst heb gezet. Ook met het Franse Quand to Dors van Wende Snijders weet ze te ontroeren.

Freek doet uiteraard niet voor Celinde onder. Hij zingt onder andere het prachtige All of Me van John Legend en Liefs uit Londen, waar naast de halve zaal ook Celinde zelf tranen van in haar ogen krijgt. Freek waagt het zelfs om een nummer te doen, waarin hij zichzelf begeleidt op de piano. Dat is voor herhaling vatbaar! Tussen de nummers door vertellen ze over hoe ze elkaar ontmoet hebben en over hun leven in de musicalbusiness. Er was zelfs plaats voor een special guest. Goede vriendin en mede zangeres Pien van Gerven zong samen met Freek en Celinde Te ver gegaan uit Aida. Dat bracht me weer even terug naar 15 jaar geleden toen ik die musical voor het eerst zag. In deze tijd van revivals zou ik het niet erg vinden om Aida weer terug te zien. Met dit drietal in de hoofdrollen, want wat was het goed!

Na het concert namen ze ook nog uitgebreid de tijd om nog even een praatje te maken met iedereen. De ideale gelegenheid voor een handtekening en een foto. Ik vond het hele concert voor herhaling vatbaar. Het is zoveel anders dan wanneer je iemand ziet in een grote voorstelling met alles er op en eraan. Freek en Celinde hebben al vaker samen een concert gedaan. Aan de reacties op social media te zien vonden ook zij het voor herhaling vatbaar. Bij deze de suggestie voor een volledige theatertour! Voorlopig zal ik het nog even moeten doen met de herinnering aan dit prachtige concert.

Dit concert was in Breda, maar het theater in Heerlen heeft dit concept ook, maar daar hebben ze het omgedoopt tot het appeltaartmatinee. Aanstaande maandag zijn Freek en Celinde in Heerlen. Het is voor driekwart van Nederland een behoorlijk lange reis misschien, maar het is wel heel erg de moeite waard!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.