Theater & Concerten

Nonsens: prima workout voor de lachspieren

Onlangs zat ik weer eens in het theater. Dit keer bij de hilarische musical Nonsens. Het is een musical die al sinds de voorverkoop op het programma stond. Ik had geen idee waar het over ging, maar de combinatie nonnen en musical doet het op de een of andere manier altijd goed.

Waar gaat het dan eigenlijk over? Eigenlijk zit het hem al in de titel Nonsens. Het is gewoon onzin, maar wel erg leuke onzin. Het gaat helemaal nergens over, maar juist daardoor heb je wel een erg vermakelijke avond uit. De musical gaat over vijf nonnen, die op het nippertje ontsnapt zijn aan de dood. Zuster Sonja Bakker naast God heeft namelijk een nieuw recept uitgeprobeerd. Helaas bleek dat niet helemaal goed te zijn, waardoor 52 zusters zijn vergiftigd. De vijf overgebleven nonnen hebben niet genoeg geld om ze allemaal een mooie begrafenis te geven. Ze organiseren een benefietvoorstelling om het geld bij elkaar te krijgen.

En jij als publiek bent getuige van die benefietvoorstelling wat het meeste weg heeft van een Bonte Avond vol met sketches. Er is onder andere een quiz, een buikspreekpopact en cabaretachtige optredens. Sommige grappen zijn op het randje, maar over het algemeen hadden mijn lachspieren het zwaar te verduren. De nonnen blikken allen terug op hun jeugd en hoe ze in het klooster beland zijn. De voorstelling zit bomvol mooie, leuke en swingende liedjes.

Marjolein Touw is hilarisch als Moeder Overste Regina. Zij is voormalig circusartieste, maar zorgt er nu voor dat iedereen zich strak aan het plan voor de voorstelling houdt. Zij houdt iedereen strak in het gareel, totdat ze zich waagt aan een potje sterk spul. Vanaf dat moment heb ik (en de rest van de zaal) de slappe lach. Bovendien zijn de gezichten die Marjolein trekt een voorstelling op zich.

Wanneer Moeder Overste de controle kwijt dreigt te raken is daar nog zuster Futilia, de assistente van Moeder Overste. Zij wordt gespeeld door Mariska van Kolck, die alle registers open trekt. Dan hebben we nog zuster Beyoncé, een non van de straat inclusief glitter sneakers en Amsterdams accent. Wieneke Remmers speelt deze rol geweldig. Wieneke is geen onbekende in de kloosterwereld. Zij speelde eerder de rol van Maria in The Sound of Music. Zuster Beyoncé is alles wat Maria niet is. Daarmee laat Wieneke zien hoe veelzijdig ze eigenlijk is.

Met zuster Amnesia (non met geheugenverlies) en de jonge novice zuster Pavlova (wil graag ballerina worden) is het gezelschap compleet. Renée van Wegberg is erg leuk in haar rol als zuster Pavlova. Brigitte Heitzer is geweldig als zuster Amnesia. Ook zij krijgt het publiek aan het lachen met haar quiz en haar briljante buikspreekpopact. Maar ze weet ook te ontroeren met die mooie stem van haar met het nummer Als ik Celine Dion was.

Nonsens is geen voorstelling waar je naartoe gaat als je zin hebt in een diepzinnig intelligente avond. Dan zit je helemaal verkeerd. Maar wil je gewoon vermaakt worden door vijf rasartiesten, omdat je gewoon toe bent aan een leuke avond. Dan is Nonsens een echte aanrader!

2 Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.