Theater & Concerten

Next to Normal bleek een grote verrassing

Het is weer een druk theater maandje deze maand. Met als absoluut hoogtepunt de voorstelling die ik afgelopen weekend zag: Next to Normal. Deze staat nu wel met stip op nummer 1 van mijn mooiste musicals ooit lijstje. Voordat de voorstelling naar Nederland kwam, had ik er nog nooit van gehoord. Het was voor mij dan ook een complete verrassing van wat ik te zien en te horen zou krijgen. En verrast was ik.

Next to Normal is een musical nieuwe stijl. Dit blijkt al uit het verhaal. De musical gaat over een op het eerste gezicht normaal gezin, moeder, vader, zoon en dochter. Moeder Diana lijdt aan een bipolaire stoornis. Dit is het gevolg van een traumatische ervaring in het verleden. Het complete gezin probeert er zo goed mogelijk mee om te gaan. Vader Dan probeert zijn vrouw zo goed mogelijk bij te staan en probeert daarnaast een goede vader te zijn voor dochter Nathalie. Nathalie heeft het moeilijk met de situatie en zoekt een vluchtweg door maar zoveel mogelijk bezig te zijn met school. Hier ontmoet ze haar vriendje Henry, die het niet schuwt om een jointje te roken. En dan hebben we nog zoon Gabe. Hij is het lievelingetje van moeder Diana en weet dat ook heel goed uit te buiten.

Het verhaal zit ontzettend goed in elkaar. Dit komt vooral door het verhaal zelf, maar zeker ook door het ontzettend goede acteerwerk. De rol van Diana wordt gespeeld door musicalveteraan Simone Kleinsma. Dit was de eerste keer dat ik haar live heb gezien en alle verwachtingen heeft ze waar gemaakt. Het is gewoon een vakvrouw en de rol van Diana zet zij ontzettend goed neer. Zij wordt daarin versterkt door Freek Bartels, die de rol van zoon Gabe voor zijn rekening neemt. Hij doet dat fantastisch. Hij is gewoon goed. Zowel qua acteerwerk als zang.

Naast Freek en Simone zijn daar de wat mij betreft grote ontdekkingen van dit seizoen: Michelle van de Ven (Nathalie) en Henry (Jonathan Demoor). Vooral Michelle speelt heel overtuigend. Vader Dan kan ik dan natuurlijk ook niet overslaan. Deze wordt gespeeld door Wim van den Driesche. Ook hij speelt zijn rol goed. Klein puntje is wel dat de voornamelijk pop/rocksongs af en toe niet helemaal uit de verf kwamen bij hem. Als laatste is er ook nog René van Kooten. Hij speelt een dubbelrol van de beide dokters van Diana. Het is een bijrol in het stuk, maar hij heeft wel de lachers op zijn hand.

Het verhaal samen met de steengoede acteurs en daarbij de prachtige muziek maken Next to Normal tot een prachtige musical. Het is af en toe wel zwaar, maar door de op de juiste momenten toegevoegde grapjes wordt het iets luchtiger. De zakdoekjes zijn overigens wel een vereiste in de mee te nemen uitrusting.

One Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.