Theater & Concerten

Rocky over the Rainbow

Gisteren naar Rocky over the Rainbow geweest. Omdat dit wordt gezien als een klassieker, besloot ik in de voorverkoop al kaartjes te bestellen. Bij aankomst in het theater in Roermond konden we voor € 3,00 een papieren tasje kopen met daarin een verjaardagshoedje/masker, een plastic fluitje en andere prullaria. Dit zou gebruikt moeten worden tijdens de show. Aangezien ik drie euro voor dat spul toch iets teveel vond, heb ik dat tasje niet aangeschaft. Had de kaartjes met drie euro duurder gemaakt en had het gratis weggegeven denk ik dan. Ik wist van te voren dat de voorstelling aan elkaar gepraat zou gaan worden door een verteller. Bij iedere voorstelling is dat iemand anders, het was een verrassing wie het zou zijn. O.a. Gijs Staverman, Harm Edens en zelfs Jacques D’Ancona waren mogelijk. Ik was al bang dat we Jacques voorgeschoteld zouden krijgen, maar gelukkig kwam daar Lone van Roosendaal naar voren als onze vertelster. Voor ik verder ga zal ik eerst even het verhaal uitleggen.

Het principe van de musical is de zogenoemde two-feature movie. Met andere woorden: twee films voor de prijs van één. In deze musical hebben we The Wizard of Oz en de Rocky Horror Picture Show. Nou kende ik The Wizard wel al, van Rocky had ik alleen gehoord. In Rocky over the Rainbow komen deze twee tegenpolen bij elkaar. Het echtpaar John (Rolf Koster) en Janine (Jacqueline Aronson) komen met autopech te zitten, doordat ze de vogelverschrikker aanrijden. Zij worden gevonden door Dorothy (Linda Wagenmakers) en de Laffe Leeuw. Zij zijn uiteraard op zoek naar de Wizard. John en Janine besluiten mee te gaan, omdat ze iemand moeten hebben die hun auto maakt. Dan komen ze bij een kasteel. Hier logeren ze een tijdje en uiteraard is het geen gewoon kasteel. Het kasteel wordt bewoond door Butler Lick (Jorge Verkroost) en de meester(es) van het huis Frank (Paul Walthaus). Later komt ook nog Blik (Daphne Flint) erbij en dan is het gezelschap compleet. Ze hebben allemaal hun eigen redenen om in het kasteel te blijven en dat mondt uit in vaak absurde situaties.

Het verhaal lijkt heel leuk, maar dat was het niet echt. Toen we de theaterzaal binnenkwamen zagen we al dat de zaal maar voor de helft vol zat. De voorstelling begint met de uitleg van het concept, waarna onze verstelster plaatsneemt op haar stoel. Zij vertelt wat we kunnen verwachten en hoe het verhaal begint. Zij vertelt ook dat er van het publiek verwacht wordt dat ze op zekere momenten ook mee moeten doen. Maar gedurende de show zal zij aangeven wanneer dit gaat gebeuren. Lone begint met het introduceren van de personages. Dat de humor van het flauwe soort is blijkt al snel als de Laffe Leeuw zich voorstelt als Paul the Lion, hij spreekt ook de hele voorstelling in het Engels. De gehele eerste akte staat bol van de flauwe en vaak ook erg ordinaire grapjes. Voor een musical wordt er heel weinig in gezongen. De liedjes die erin zitten die stellen niet zo heel veel voor. Het wordt nog enigszins iets als het publiek mee mag gaan doen met de dansjes. De eerste akte eindigt in het kasteel van Frank en dan is het pauze. We zien een aantal mensen hun jas aantrekken en naar huis gaan. Dat is iets wat ik me heel erg in kan vinden. Er zitten momenten in de show, waarvan ik denk dat dat niet hoeft. Bij de vertrekkende mensen zit ook een gezin met kinderen. En dat snap ik al helemaal. Een sticker met ‘voor boven de 18’, zou namelijk niet misstaan op het promotiemateriaal. Dit wordt ook nog eens benadrukt door Lone aan het begin van de tweede akte. Ze kijkt in de zaal en vraagt of iedereen er nog wel is, gevolgd door de opmerking dat het een voorstelling is voor wat oudere mensen. Ondanks dat er in de tweede akte veel meer gezongen wordt en ondanks dat er veel mooiere liedjes in zitten, ligt het niveau weer stuk lager dan de eerste akte, voor zover dat mogelijk is. Het wordt nog wel leuk, als iedereen op zoek gaat naar iemand in het kasteel. De knipogen naar andere musicals kan ik dan wel weer waarderen.

Dan zal ik ook nog even wat positiefs zeggen. Het acteerwerk en de zang is echt goed. Linda zet Dorothy echt als een naïef meisje neer. Ze groeit aan het eind uit tot een ware femme fatale. Rolf Koster is goed als John. Hij is verloofd met Janine, maar eigenlijk ziet iedereen dat hij stiekem van mannen houdt. Dit zet hij heel goed neer. Jorge speelt zijn rol van manke butler dan wel weer goed en dan last but not least, Paul Walthaus is in de rol van Frank is echt de ster van de show. In de eerste akte beleefd hij zijn introductie en door zijn geweldige stem en acteerprestaties doet hij de rest een beetje vergeten. Jammer dat hij in de tweede akte niet wat meer te zien is. Er zijn dus ook wel wat positieve dingen te verzinnen over deze voorstelling, maar door de vele ordinaire praktijken is het niet echt een aanrader. De voorstelling is bij vlagen wel grappig, maar over het algemeen zijn het echt heel erg flauwe grappen. Mochten er keuzes gemaakt moeten worden dit seizoen dan sla deze maar over. Mocht iemand er toch heen willen gaan, laat dan kinderen thuis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.