Theater & Concerten

Onder de Groene Hemel

ODGH

‘Onder de groene hemel, in de blauwe zon, speelt het blikken harmonie orkest…’ enzovoorts. Ik acht de kans groot dat je het liedje zo af kunt maken. Je hebt het net als ik vast wel eens een keer gehoord. ‘Land van Maas en Waal’ en ‘Avond’ zijn de enige liedjes die ik van Boudewijn Groot ken. Dat dacht ik ten minste totdat ik afgelopen woensdag in het theater zat bij de musical ‘Onder de Groene Hemel’. Zoals zo vaak blijk ik nog wel meer liedjes die De Groot ooit zong danwel schreef te kennen. Dit seizoen toert de voorstelling ‘Onder de Groene Hemel’ door het hele land. Ik kan je alvast verklappen dat het een aanrader is. Ook als je niet van Boudewijn de Groot houdt of er nog nooit van gehoord hebt of niets hebt met de hippietijd. Ik denk zelfs dat dit best wel eens de verrassing van dit seizoen zou kunnen worden.

Zoals gezegd, bestaat de voorstelling dus uit liedjes van Boudewijn de Groot. Het zijn ook alleen de liedjes die gebruikt zijn. Je kunt het een beetje vergelijken met Mamma Mia. Je hebt een groot aantal bekende liedjes en daar verzin je een leuk verhaal omheen. Het is dus geen musical à la Hij gelooft in mij, waarbij je het levensverhaal van André Hazes te zien krijgt.

Het verhaal ‘Onder de Groene Hemel’ wordt verteld door Jimmy. Een rol gespeeld door René van Kooten. We zitten midden in de hippie periode van de jaren 60-70. Jimmy is nog niet geboren. Hij functioneert als een soort van beschermengel voor zijn ouders. Hij wil er graag voor zorgen dat hij ook daadwerkelijk uit deze twee mensen gemaakt gaat worden. Door de musical heen duikt hij overal en nergens op in verschillende rollen.

De ouders van Jimmy komen uit verschillende milieus. Moeder Barbara is een fanatieke gymnasiumstudente. Ze komt uit het katholieke Heemskerk uit een rijk gezin. Haar ouders zien haar graag studeren, maar dan wel in het keurige katholieke Tilburg. Barbara ziet eigenlijk meer in een studie in het duivelse Amsterdam. Ze gaat uiteindelijk toch naar Amsterdam. Daar ontmoet ze Berend de Jager, een rasechte hippie. De keurige Barbara komt midden in de hippie beweging terecht. Ze wordt al snel opgenomen in de groep. Gelukkig voor Jimmy, vinden Barbara en Berend elkaar ook nog leuk ook. Maar Berend hecht veel aan zijn vrije leventje, maar Barbara ziet dat toch niet zitten. Of het nog goed komt? Tsja, ga zelf kijken zou ik zeggen!

Zelf ben ik van eind jaren tachtig, dus die hele hippieperiode is aan me voorbij gegaan. De zaal zat ook vol oudere mensen, voor wie het vast een feest van herkenning was. Voor mij was het gewoon een hele leuke musical om te zien. De voorstelling zit ook vol met leuke verwijzingen. De hippiebeweging demonstreert er volop op los. Vooral om alles beter te maken. Niet terugblikken op het verleden, maar je vooral richten op de toekomst. Maak alles groener. Tuintjes op auto’s bijvoorbeeld, want kleine witte auto’tjes die van stopcontact naar stopcontact rijden om op te laden daar geloven ze niet in. Of dat biologisch geteeld voedsel ooit bij de Appie zal liggen, dat ligt ook niet in lijn van de verwachting.

Een leuke voorstelling maak je niet alleen door een leuk onderwerp en wat liedjes. Je hebt natuurlijk ook een cast nodig. Het zal voor het grote publiek niet een heel erg bekende cast zijn, op René van Kooten na misschien. Maar deze cast mag er zeker zijn hoor. Zang en acteerwerk is heel erg goed gedaan. Sophie van Veldhuizen is perfect gecast als de keurige Barbara. Thomas Cammaert was voor mij de grote onbekende, maar daar is nu verandering ingekomen. De ouders van Barbara, gespeeld door Jan Elbertse en Anne-Mieke Ruyten, zijn heerlijk ouderwets, maar toch ook heel erg komisch.

De spelende cast heeft eigenlijk ook nog drie extra castleden, namelijk de band. Dat vond ik een hele leuke opzet. In plaats van dat de band ergens achterin de begeleiding doet, stonden ze hier echt op het toneel. Af en toe waren ze zelfs ook deel van voorstelling. Ze fungeerden bijvoorbeeld als extra hippies of als politieagent. Andersom was het ook zo dat sommige castleden af en toe plaatsnamen bij de band met accordeon of klarinet. Een zeer multifunctionele band en cast dus.

Ik heb genoten van deze voorstelling. Het is een vrolijke voorstelling met leuke liedjes en een leuk verhaal. Over alles is nagedacht. Kleding, pruiken, het macramé  decor, alles is jaren 60. Ik ga ervan uit dat het Musical Award Gala in 2016 gewoon weer te zien is. Het is nog vroeg in het seizoen, maar wat mij betreft krijgen Thomas, Sophie, Anne-Mieke en misschien ook wel Hanneke voor de rol van Julie Bloem in ieder geval een nominatie voor een award. De voorstelling is ideaal voor iedereen die nog eens terug wil naar die bewuste tijd. Voor de rest die gewoon een leuk avondje uit wil, is dit zeker een aanrader!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.