Meisje met het rode haar
Theater & Concerten

Het Meisje met het Rode Haar

De tweede wereldoorlog is een geliefd onderwerp voor boeken, films en in het theater. Genoeg uitgangspunten om te beschrijven. Musicalmakers hebben het onderwerp ook ontdekt en met succes. Soldaat van Oranje trekt na vijf jaar (!) nog steeds volle zalen. Dit seizoen ging ook De Tweeling in première naar het gelijknamige boek van Tessa de Loo.  Maar dit seizoen reist er nog een musical door het land over de tweede wereldoorlog. Afgelopen weekend zag ik Het Meisje met het Rode haar in het Munttheater in Weert.

Na het boek van Theun de Vries en de film met Renée Soutendijk in de hoofdrol is het verhaal van Het Meisje met het Rode Haar nu ook verwerkt tot musical. Het verhaal is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van verzetsstrijdster Hannie Schaft. Tijdens de oorlog besloot ze te stoppen met haar studie. Ze sluit zich aan bij het verzet. Ze wil echt iets doen tegen de Duitsers. Ze begint met makkelijke klusjes, maar begint later bij het gewapend verzet. Het wordt zwaarder en zwaarder. Tegen het einde van de oorlog wordt ze opgepakt. Drie weken voor de bevrijding wordt ze gefusilleerd.

De rol van Hannie wordt vertolkt door Roos van Erkel. Ik zag haar eerder in een bijrol in Moeder, Ik wil bij de Revue. Nu heeft ze de hoofdrol en bewijst ze dat ze dat ook heel goed kan. Haar stem is prettig om naar te luisteren. Ze zet Hannie erg goed neer. Hannie wordt ingewerkt in het verzet door Hugo, een rol die gespeeld wordt door Jim Bakkum. Jim is gewoon heel erg goed in wat hij doet. Vooral in de tweede akte met het nummer Ik zie jou zorgde hij voor een dikke laag kippenvel en natte ogen. Omdat het een kleinere productie is, spelen de bijrolacteurs meerdere rollen.  Maar storend is dat niet.  De rollen zijn divers genoeg om het verschil te merken.

Het decor is simpel. Door af en toe wat lichte aanpassingen wordt de locatie duidelijk . Meer is niet nodig om het verhaal over te brengen. Gevolg is wel dat de acteurs continu rondjes blijven lopen over het toneel om op de volgende locatie te komen. Daar moet je wel een beetje aan wennen, maar daardoor loopt het wel lekker snel door. Het voorkomt dat het langdradig wordt. Door bepaalde uitspraken of toevoegingen van radiofragmenten weet je als publiek bij welk tijdstip ze zijn.

Verhalen uit de oorlog zijn verhalen die nooit vervelen. Het zijn ook verhalen die altijd vertelt moeten worden. Meisje met het Rode Haar is niet zo groots als Soldaat van Oranje, maar is zeker net zo de moeite waard om te bezoeken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.