Aladdin
Theater & Concerten

Ik zag het magische Aladdin in het Londense West End

Een van mijn favoriete Disney films aller tijden is Aladdin. Het zal ook niemand ontgaan zijn, dat ik dol ben op musicals. Ik was dan ook erg enthousiast toen ik hoorde dat Disney ook van Aladdin een musical zou gaan maken. Sinds vorig jaar is die musical te zien in het Londense West End in het Prince Edward Theatre. Toen ik pas geleden in Londen was, besloot ik een bezoekje te brengen aan deze musical. Ik heb er geen moment spijt van gehad.

Zoals gewoonlijk ben ik iets te vroeg bij het theater, maar de zaal is gelukkig al open. Zodra ik binnen ben, verbaas ik me weer over hoe mooi die theaters in Londen er allemaal uitzien. Ook het Prince Edward ziet er van binnen echt prachtig uit. Ik heb een plekje op rij E van de Dress Circle. Vanuit daar heb ik een goed uitzicht op het podium. De tijd tikt weg en stipt om half drie klinkt de ouverture, uitgevoerd door een uitgebreid orkest.

Wie de film heeft gezien, kent het verhaal natuurlijk wel. Straatrat Aladdin wordt verliefd op prinses Jasmine, die ondertussen alle huwelijkskandidaten van hoge komaf een voor een afwijst. Dit tot grote frustratie van haar vader en diens grootvizier Jafar. Die laatste wil het liefst zelf op de troon. Hij heeft een plan, maar daar heeft hij een magische lamp voor nodig. Aladdin blijkt de enige die die lamp kan bemachtigen in de grot der wonderen. Dit loopt echter niet volgens plan en Aladdin komt vast te zitten, met als enige gezelschap Genie uit de lamp.

Aladdin

 

Die Genie is ook meteen de verteller van het verhaal. Hij opent de voorstelling met Arabian Nights, waarin op komische wijze het verhaal alvast wordt uitgelegd. Tijdens dat eerste nummer krijg ik door dat ik een goede keus heb gemaakt. Wat een kleurrijk geheel is dat. Die middag werd Geest gespeeld door understudy Leon Craig en hij deed dat op fantastische wijze. Door de gehele voorstelling is Genie echt een briljant figuur. Hoogtepunt van de voorstelling vormt Never had a friend like me in de Grot der wonderen. In een animatiefilm is natuurlijk veel mogelijk, dus ik was erg benieuwd hoe dat in een theater uit zal pakken. Al mijn verwachtingen werden ruimschoots overschreden. Visueel is het geweldig om te zien, alles wordt uit de kast getrokken. Van illusie tot vuurwerk. En dan heb ik het nog niet gehad over hoe Craig dat lied staat te zingen. Hij steelt echt de show.

Uiteraard heet het ‘Aladdin, de musical’ en niet ‘Genie, de musical.’ De rol van Aladdin werd gespeeld door Dean John Wilson, hij zet een prima Aladdin neer. Hij zorgde voor kippenvel met Proud of your boy. Zangeres Jade Ewen (die je zou kunnen kennen van de Sugababes of van het Eurovisie Songfestival 2009) speelde Jasmine. Ze is op zich een prima Jasmine, maar op sommige momenten komt ze niet zo goed over als zou moeten. Verder is Jafar een over the top gemeen figuur en vormt hij met Iago een humoristisch duo.

Deze musical zit vol humor. De muziek is fantastisch en kostuums en decor zijn kleurrijk. Er wordt ook genoeg gebruik gemaakt van visuele effecten, die er fantastisch uit zien. Naast de Grot der Wonderen is ook de scène op het vliegend tapijt tijdens A whole new world magisch om te zien. Aladdin is zeker een aanrader als je van Disney houdt. Maar ook als dat niet zo is, zul je er evengoed van genieten.

De musical Aladdin is op het moment te zien in het Prince Edward Theatre in Londen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.