Theater & Concerten

Love Story: mooi verhaal en prachtige muziek

Wat neem je mee als je meid met 25 jaar overlijdt…?.

Met deze tekst begint het dramatische liefdesverhaal van Oliver Barret IV en  Jennifer Cavilleri in Love Story. Oliver is een rechten student op Harvard met steenrijke ouders. Jenny komt van een Italiaans immigranten gezin en studeert muziek. Als de twee elkaar tegen komen is het liefde op het eerste gezicht. Nog terwijl ze studeren besluiten ze om in het huwelijksbootje te stappen. Dit heeft wel als gevolg dat Olivers vader de geldkraan dichtdraait, omdat hij zijn leven vergooid. Maar dat houd het stel niet tegen. Jenny zegt haar opleiding muziek vaarwel en trekt met Oliver in een aftands flatje. Jenny gaat aan de slag als juffrouw op de kleuterschool om elkaar te onderhouden. Oliver wil namelijk wel graag zijn studie afronden. Eenmaal afgestudeerd betrekken ze een luxe appartement in New York en kan Oliver beginnen bij een vooraanstaand advocatenkantoor. Er is toch nog een ding wat ontbreekt. Ze willen graag een kindje maar dat lukt maar niet. Ze besluiten de dokter in te schakelen, maar dan slaat het noodlot toe. Jenny blijkt ongeneselijk ziek en heeft nog maar een paar maanden te leven.

Love Story

Dit verhaal werd in 1970 als roman uitgebracht als Love Story. Deze is geschreven door Erich Segal. Vrijwel tegelijkertijd werd er ook een film van gemaakt. En dan kan een musical natuurlijk ook niet uitblijven. Toen ik hoorde dat er een Nederlandse bewerking zou komen van de musical, besloot ik ter voorbereiding het boek maar eens te lezen. Tot mijn verbazing telt het boek nog geen 100 pagina’s. Het verhaal is grotendeels ook niet een en al drama. Er zitten ook grappige stukken in. Slechts in de laatste tien pagina’s wordt verteld dat Jenny ziek is. Toen ik het uit had, had ik toch al een behoorlijke brok in mijn keel .

De film heb ik nog maar achterwege gelaten, maar bij de musical had ik eigenlijk geen keus. De hoofdrollen worden vertolkt door Celinde Schoenmakers en Freek Bartels. Celinde is voor mij een geheel nieuw gezicht in musicalland. Freek daarentegen, daar is misschien wel mijn musicalverslaving mee begonnen. Dus de kaartjes voor deze musical waren vrij snel aangeschaft. Afgelopen november heb ik de voorstelling in Eindhoven gezien en afgelopen vrijdag heb ik hem een tweede keer gezien in Roermond. En beide keren heb ik ontzettend genoten.

Het verhaal is natuurlijk mierzoet, maar toch moet ik zeggen dat dat in de musical minder naar voren komt dan in het boek. Dat komt wellicht door het geweldige acteerwerk van de hoofdrolspelers. Wat Freek betreft ben ik een beetje bevooroordeeld, die is goed in alles. Maar Celinde die was dus nieuw voor mij. Wat heeft zij mij verrast. Koningin Simone Kleinsma heeft er een kroonprinses bij. Dit geldt niet alleen voor het acteerwerk ook de zang is om door een ringetje te halen. Celinde heeft een geweldige solo met het nummer ‘Nocturne’.

Omdat ik de voorstelling een tweede keer zag, kon ik merken dat de acteurs en ensemble steeds meer op elkaar ingespeeld zijn. Vooral de twee hoofdrollen. Er zitten genoeg komische momenten in, waardoor je ook af en toe tranen in je ogen krijgt van het lachen. Maar de meeste tranen komen toch vanwege de dramatische wending die het verhaal neemt. Dat wordt zo mooi neergezet. Er is een punt waarop het in de zaal volledig stil is, maar dan begint de een na de ander te snikken. Zakdoekjes zijn dan ook geen overbodige luxe om mee te nemen. Het is zeker wel de moeite waard. Oh …en vergeet van te voren niet een bezoekje te brengen aan het toilet. Het is een voorstelling zonder pauze!

One Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.