Theater & Concerten

Kinky Boots: Verrassend leuke musical

Nu ik toch in Londen zit, kan ik het natuurlijk niet maken om niet naar een musical te gaan. Mijn eerste weekend hier heb ik dan ook in het theater doorgebracht. Ik bezocht onder andere de musical Kinky Boots, een musical die jullie waarschijnlijk helemaal niets zegt. Nou, mij ook niet. Maar ik wilde eens iets anders zien dan de klassieke titels. Daar heb ik nu ten slotte de tijd voor.

Zoals het eerste nummer al beschrijft gaat de musical over het mooiste ding in de hele wereld: schoenen! Schoenenfabriek Price and Son verkeerd in zwaar weer. Als vader Price overlijdt, wordt zoon Charlie geacht de boel over te nemen. Maar hij heeft daar weinig zin in en zijn vriendin al helemaal niet, die kan niet wachten tot ze het gat waar ze wonen kunnen inruilen voor London centrum. Toch heeft Charlie geen keus, de werknemers rekenen op hem. Hij zal moeten zorgen dat zijn schoenen een hit worden en niet het zoveelste dertien in een dozijn.

Charlie ontmoet travestiet Lola, die samen met haar vriendinnen alles op vrouwen laarzen doet. Charlie ziet het licht en besluit laarzen te maken die mannen die vrouwen willen zijn kunnen dragen qua gewicht. Om te zorgen dat ze er ook goed uit zien krijgt Lola de supervisie over het design. Doel is om de laarzen te showen op de catwalk van Milaan, maar voor ze daar zijn gebeurt er van alles.

De moraal van het verhaal is vooral accepteer wie je bent en accepteer vooral anderen voor hoe ze zijn. Neem Lola bijvoorbeeld, zij loopt als man liever rond in vrouwenkleren, maar heeft een vader die dat niet ziet zitten. Die ziet hem liever boksen. Ook in de fabriek wordt Lola in eerste instantie niet door iedereen geaccepteerd.

Lola is voor mij wel het favoriete personage in deze musical. Dat komt vooral door de briljante manier waarop Matt Henry die rol heeft neergezet. Het is zowel een komische als een serieuze rol. En ja, ook de zakdoekjes waren af en toe nodig, zoals bij het prachtige nummer ‘Hold me in your heart’. Dat was zo mooi gebracht.

Maar er valt ook genoeg te lachen. Er zitten veel komische personages in, vooral de fabrieksmedewerker zorgen voor de nodige training van de lachspieren. Vooral Laura, die in het geheim een crush heeft op Charlie werkt in het nummer ‘The History of Wrong Guys’ erg op de lachspieren.

De muziek is geschreven door Cyndi Lauper en dat is te horen. De voorstelling zit vol swingende popnummers, zoals het openingsnummer ‘The most beautiful thing in the world’ en ‘Land of Lola’, dat ook een flink discosausje heeft.

De kostuums van de werknemers in de fabriek zijn niet heel spectaculair, het zijn ten slotte gewone werklui. Maar de kostuums in de show van Lola en de schoenen zien er fantastisch uit. Het decor is gebaseerd op een oude fabriek. Door enige aanpassingen waan je je in de nachtclub waar Lola werkt, in een boksring of op de catwalk van Milaan. In de pauzefinale ‘Everybody say yeah’ wordt het decor optimaal gebruikt, compleet met loopbanden en alles. En door de eindfinale ga je swingend het theater uit. Drie kwart van de zaal beloonde de cast met een staande ovatie en dat wil voor Londen heel wat zeggen.

Kinky Boots was voor my een verrassend goede musical. De muziek swingt de pan uit. Het is een echte feelgood musical met alles erop en eraan. Mocht je Londen zijn, zou ik deze zeker in overweging nemen. De musical is the zien in het Adelphi Theatre op The Strand.

2 Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.