Billy Elliot
Theater & Concerten

Billy Elliot

Het is weer even geleden, maar op 26 april reisde ik af naar Scheveningen. Het was tijd voor een bezoekje aan de volgende voorstelling op mijn lijstje: Billy Elliot. De musical die op West End al tien jaar volle zalen trekt. Het is ook de musical waarvoor in 2012 al begonnen is met het zoeken naar Nederlandse talentvolle jongens die de hoofdrol aan zouden kunnen. Op de speciale Billy sCool werd de eerste lichting klaargestoomd om de voorstelling te mogen spelen. Inmiddels draait de musical alweer een paar maanden in Nederland en de reacties zijn uitermate positief. Het werd dus hoog tijd dat ik zelf ook eens kennis ging maken met deze musical.

Billy Elliot is een musical die gebaseerd is op de gelijknamige film, waarin de 11-jarige Billy de liefde voor ballet ontdekt. Samen met zijn vader, broer en oma woont hij in een arme arbeiderswijk ten tijde van de Britse mijnwerkersstakingen midden jaren tachtig. Billy gaat naar boksles, maar als hij moet nablijven maakt hij kennis met de ballet klas van mevrouw Wilkingson. Billy blijkt talent te hebben voor ballet en besluit stiekem op les te gaan in plaats van op boksles. Zijn vader ziet dit echt niet zitten, want jongens die op ballet zitten, zijn immers mietjes. Ondanks alle tegenslagen traint Billy toch gewoon door. Hij mag zelfs auditie doen voor de prestigieuze Royal Ballet School in Londen. Billy heeft nog maar één droom en dat is danser worden. Niets houdt hem tegen.

Eenmaal in het rode pluche keek ik naar een decor wat perfect de sfeer weergeeft van een mijnwerkersstad. Een beetje viezig en sfeerloos. Ook rook het naar mijn idee naar een vieze mijn. Er hing een viezige fabriekslucht. Of het er nu bij hoorde of niet de voorstelling kreeg er een soort 4D effect van.

De rol van Billy is een zware. Zingen, ballet, tappen en dan nog eens acteren. Ga er maar aan staan als jongen van rond de 11 jaar. Tydo Korver deed dat supergoed. Hij was een erg goede Billy. In de Woededans danste hij erg goed. Bij Mam’s brief was hij ontroerend om te zien en horen. Hoogtepunt was zijn droom, waarbij hij samen met zijn oudere ik een erg mooie dansshow gaf.

De rest van de kindercast was ook van zeer hoog niveau. De rol van Billy is de eigenlijke hoofdrol, maar de rol van de beste vriend van Billy verdiend ook enige aandacht. Michael houdt er van om zichzelf op te tutten en de kleren van zijn zus te dragen. Je eige te zijn is een groot show nummer waarin Romeo van Orsouw kon schitteren als Michael. De rol van Michael zorgde voor de komische noot in de voorstelling. Romeo is een talentje om in de gaten te houden. Hij stond daar op het toneel alsof hij er al een heel oeuvre op had zitten, echter de jongen is pas 9 jaar oud!

Billy Elliot

Je zou haast vergeten dat er ook nog volwassenen te zien zijn. Fréderique Sluyterman van der Loo verving Pia Douwes in de rol van mevrouw Wilkingson, een heerlijke rol waarin ze zich goed kon uitleven. Reinier Demeijer en Marc Dollevoet zetten de vader en broer van Billy goed neer. Dennis Willekens verdient ook een vermelding, zijn vertolking van mr. Baithwaith was hilarisch, in het nummer Elastieke Bene gaat hij helemaal los. Dat was één van mijn favoriete nummers in de voorstelling.   Ook Irene Kuiper in de rol van Oma was een feest om naar te kijken.

Met zoveel kinderen op het toneel zou je haast denken dat het een echte kindervoorstelling is. Maar schijn bedriegt. Wie de film heeft gezien weet dat het leven rondom de staking niet bepaald rooskleurig was. In het verhaal zit zeker een serieuze kant. Ook de taal is op het arbeidersleven aangepast. En die taal is af en toe best hard. Er wordt een hoop in gevloekt, ook door de kinderen. Storend is het niet, omdat dat er gewoon bij hoort. Verwacht overigens geen algemeen beschaafd Nederlands. Martine Bijl heeft een speciaal dialect ontworpen, wat totaal niet terug te voeren is naar één bepaald dialect. Het is een mix van verschillende dialecten. Het is een heel aparte taal geworden, wat toch evengoed verstaanbaar is.

Ik heb gelachen, maar ik heb op sommige momenten ook zeker met een brok in mijn keel zitten kijken. Vooral tegen het einde was het lastig om het droog te houden. Het verhaal is top, de muziek van Elton John is geweldig. Billy Elliot is weer een van de betere top producties van Stage Entertainment. Heb je hem nog niet gezien? Ga kijken! Hij is echt heel erg de moeite waard.

One Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.