Televisie

Wie is de mol?: Wie schrijft die blijft

Wat een week was het met die megahint naar Klaas. Ik krijg daarbij een beetje een déjà vu naar seizoen 2014. Toen het ook al vrij snel duidelijk was dat Susan de mol was. Ik heb er toen alles aangedaan om vooral niet in die tunnel te gaan zitten, wegens te overduidelijk bewijs. Dus zelfs toen Art tegen Freek zei dat hij niet de mol was, vond ik dat dat wel was. Toen dacht ik dus ook al contra. Datzelfde dreigt nu weer te gebeuren met Klaas. Klaas is heel subtiel in het (niet) verdienen van geld en heel subtiel in zijn mogelijke molacties. Maar toch wil ik er nog niet aan dat hij de mol is. En bovendien begint die Klaastunnel al aardig vol te raken, dus daar pas ik toch niet meer bij. Ik onderzoek liever nog even de andere mogelijkheden. Inmiddels had ik al een plekje in de Remy tunnel gereserveerd. Iedere dag gewekt worden door dat mooie harp geluid. Mijn mollen blijven altijd tot aan de finale, dus ik kan daar gerust blijven zitten. Remy wordt ten slotte steeds verdachter en verdachter.

Maar dan die derde aflevering met de titel ‘Wie schrijft die blijft’.  Het begint op de slaapkamer waar Ellie zich af vraagt of Marjolein nog wel bij haar op de kamer wil liggen. Voor Rop is dit hele avontuur een sociaal experiment. En dan is het tijd voor de eerste opdracht. Ik had eerst nog Art verwacht, maar nee het begon meteen. Iedereen staat in twee of drietallen verspreid over de stad met een derde briefjes geld. Ieder heel briefje is uiteindelijk geld waard. Ze moeten elkaars match vinden, maar de briefjes mogen alleen geruild worden. Het briefje van € 1.000 bevindt zich ondergronds.

In plaats van een portofoon hebben ze nu de beschikking over gewone nieuwerwetse telefoons. Maar ook daarmee valt lol te beleven. Taeke maakt Klaas wijs dat hij een of andere Dominicaan aan de lijn heeft en is ineens receptionist bij een pizzabakker. Rops telefoon doet het niet, Ellie houdt dat goed in de gaten. Het telefoongesprek tussen Rop en Remy is ook interessant. Rop verstond zomaar de verkeerde routebeschrijving en ziet geen enkele paal. Het drietal Remy, Cécile en Marjolein doet eigenlijk niet veel. Marjolein schrijft netjes ieder duo en de bijbehorende biljetten op. Klaas let netjes op de tijd en doet erg zijn best. Tim maakt ondertussen vrienden met de plaatselijke bevolking, ze krijgen de hartelijke groetjes. Klaas wil dolgraag het briefje van € 1.000 hebben en die ligt ondergronds (contra denken, contra denken). De mol kan sowieso netjes zijn best doen, de pot kan later toch geplunderd worden. Zowel Tim, Klaas en Ellie zien de wenteltrap niet. Uiteindelijk tovert Cécile € 750,- uit de hoge hoed.

Tim wil dolgraag het geld zien, want dat blijft een raadsel. Er lijken aanwijzingen op te staan. Klaas vraagt zich af wat er op de achterkant staat. Rop oppert dat het misschien een foto is. Raadt hij dat of weet hij dat, is de vraag.

De volgende opdracht is een grote toestand, aldus Annemieke. Dit is zo’n opdracht, waardoor je weet dat je Wie is de Mol? aan het kijken bent. Drones, lasers en kandidaten met een te hoog adrenalineniveau.  Er moet geld veilig naar de overkant gebracht worden. Elke kandidaat krijgt een bedrag mee. Onderweg zijn verdubbelaars te verdienen. Voor het eerst ziet de groep het belang van overleg in.

Tim werpt zich op als verkenner. Hij moet het opnemen tegen drones, vermomd als malariamuggen. Uiteindelijk heeft hij zijn leven gegeven voor de groep. Wat een held.  Klaas en Annemieke zigzaggen over het veld. Annemieke wordt geraakt en Klaas haalt mét verdubbelaar de overkant. Remy vindt de drones maar angstaanjagend, maar haalt wel veilig de overkant. Taeke de sportman gaat in recordtempo naar de overkant en neemt ook een verdubbelaar mee. Rop wil graag laten zien dat hij het ook kan, dat hij het ook in zich heeft. Vol enthousiasme rent hij het terrein op…om vervolgens recht in een net te lopen. Rop is nachtblind en  wordt dan ook nog afgeschoten. Ellie kreeg de verdubbelaar in haar snelheid niet van de paal af, maar haalt wel veilig de overkant. Als laatste Marjolein en dansmarieke Cécile in haar witte legging Skinny Jeans. Marjolein haalt het niet, maar Cécile wél met verdubbelaar. Met deze opdracht hebben ze de mol aardig te kakken gezet. Wat een gewaagde uitspraak is als mol. Go Remy!

Na deze adrenalinekick is het tijd voor wat ontspanning. De titel van het karaokefestijn is tevens wat ik riep naar de televisie na de uitslag van de test…

Terwijl ik in mijn hoofd nog vrolijk (toen nog wel) mee zing en geniet van de harpwekker is het tijd voor de test. Maar eerst mag iemand de macht over de test overnemen. Degene mag bepalen welke vijf vragen niet meetellen voor iedereen. De groep mag gaan bieden, zonder overleg. Inzet is de pot. Dit is de kans voor de mol om veel geld kwijt te maken, aldus Rop. Voor Marjolein is het een kolfje naar haar hand. Een voor een mogen ze een geldbedrag op een briefje schrijven. Ellie hoeft geen hoog bedrag te bieden. Rop schrijft een twee op, Taeke schrijft 41 en misschien nog wat op. Marjolein gaat voor het geld. Klaas heeft een dubbel gevoel. Cécile schrijft wat geluksnummers op. Annemiek zet hoog in en Remy gaat niets geven aan de mol. Hij staat sterk genoeg om die test op eigen kracht te maken. Hij schrijft nul euro op. Wat logisch is, als mol weet je ten slotte dat de kandidaten er alles aan doen om te blijven.

Tijd voor de test. Ellie heeft Rop als hoofdverdachte, maar wil kokervisie vermijden en gaat dus nog even spreiden. Rop verdenkt Annemieke. Taeke blijft spreiden, maar heeft Ellie hoog staan. Marjolein vind Remy raar doen samen met Rop. Tim is voor Klaas een grote verdachte. Ellie heeft niet optimaal gepresteerd met al haar etherdiscipline, volgens Cécile. Tim opent nieuwe ogen en gaat voor Annemieke. Tim blijft onpeilbaar volgens Annemieke en Klaas draagt niet echt bij.  Remy vertrouwt op de statistiek van wie de mol vooral niet is.

€ 2.345 euro was het één na hoogste bod, vertelt Art op zijn herkenbare toon. Marjolein is in shock. Het betekent dat iemand die niet de mol was zoveel geld heeft geboden. Hoezo weet zij dat het iemand was die niet de mol is? Tim heeft in ieder geval geen idee en Annemieke vindt het een mollenbedrag. Ellie, Taeke en Tim krijgen een groen scherm. Hoera! En dan is Remy aan de beurt, hij krijgt ook een groen scherm, ik weet het zeker. Maar dan dat geluid wat door merg en been gaat. BAM, een rood scherm!? Dat kan niet. Why tell me why?

Maar elk nadeel heeft zijn voordeel. Na drie afleveringen is het niet zo dat ik nu vastzit in een ingestorte tunnel. Er zijn genoeg mogelijkheden over. Rop bijvoorbeeld. Of Marjolein en Cécile waar alle afleveringstitels op toepasbaar zijn. Tenzij de afleveringstitels slaan op de volgende afvallers, Remy had vorige aflevering namelijk letterlijk het laatste woord. Oh ja, en Klaas natuurlijk.

2 Comments

  • Wanda

    Heerlijk om te lezen hoe je zo’n aflevering samenvat! Zit je tijdens de aflevering al met pen en papier klaar of doe je dat pas bij het schrijven van je blog? Ik raak ook wel in een tunnel maar dan vooral eentje waar Taeke als mol in rond loopt…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.