Wie is de Mol
Televisie

Wie is de mol 2017 | … Zo gedaan.

Een bergachtig landschap vol meren en dennenbossen. Het is mistig en stil…heel stil. In de verte klinkt de roep van een uil in dit spookachtig gebied. Ik verwacht elk moment de stem van Sir David Attenborough, die ons iets gaat vertellen over die zeer zeldzame mol die hier in die bossen van de Amerikaanse staat Oregon schijnt te leven. We zien tien potentiële mollen als kippen zonder kop door een donker bos rennen. In plaats van Attenborough horen we de stem van Art Rooijakkers. De jacht op de mol is weer begonnen!

Vier helitickets

Dat donkere bos dus. In dat bos liggen vier tickets verstopt voor een exclusieve helikoptervlucht waarmee een vrijstelling te verdienen valt. Ondanks dat ze nooit iets kan vinden, zoekt Roos met de klok mee en komt ze in het bezit van een ticket. Net als Vincent. Jeroen verwacht het vooral heel hoog, maar voelt zich vooral heel alleen. Ik weet niet wat er in dat bos rondwaart, maar alle blije gedachten lijken uit je gezogen te worden, Jeroen is namelijk niet echt enthousiast als ook hij een ticket vindt. Terwijl Yvonne zich afvraagt waar dat ding zou kunnen zijn, zoekt Diederik vooral op de grond. Sanne weet niet meer waar ze het zoeken moet. Thomas vindt uiteindelijk het laatste ticket. Helaas, Jochem, Sigrid, Imanuelle, Sanne, Diederik en Yvonne zullen met de auto naar Portland moeten.

De jacht op het vraagteken

Ze verdelen zich over twee auto’s. In auto 1 zitten Jochem, Sigrid en Yvonne. Diederik, Sanne en Imanuelle zitten in auto 2.  Ze hebben een uur de tijd om waardevolle enveloppen te zoeken in Portland. In vier daarvan zit geld en in de laatste iets met een vraagteken. Het is Imanuelle die plotseling een telefoon in de hand heeft en een nummer belt. Daarmee bellen ze naar de andere auto, waarin Jochem zijn medekandidaten een plan voorlegt. Werk van buiten naar binnen. Iedereen (vooral Diederik en Sanne) gaan daar heel snel mee akkoord. Jochem heeft zo in ieder geval het vraagteken, wat zijn doel hiermee ook mag zijn.

Auto 2 is op zoek naar een envelop bij een museum, waar ze met zijn allen en vooral Imanuelle straal voorbij lopen. Maar Imanuelle maakt dit nog goed door later alsnog als een dolle naar die envelop mét geld te sprinten. Ook Yvonne stort zich namens auto 1 vol overgave op een envelop. De envelop met het vraagteken. Auto 2 is ondertussen op zoek naar de Thai, terwijl Diederik en Sanne meer zin hebben in Koreaans. Maar het is uiteindelijk Imanuelle die aan het langste eind trekt, het wordt toch de Thai en daar ligt een envelop met geld. Het is dit keer Sanne die er heel enthousiast op duikt.

De jacht op de vrijstelling

Ondertussen is de helikopter na een adembenemende vlucht weer veilig geland op een dak ergens in de stad. Met een verrekijker moeten de vier een locatie en een wachtwoord zien te vinden, waarmee ze de vrijstellingen kunnen bemachtigen. Roos ziet al vrij snel het woord ‘open here’ met daaronder een code. Ze weet zeker dat hem dat moet zijn. De rest is daar niet zo zeker van, vooral Thomas blijft erop hameren dat ze vooral nog even door moeten zoeken. Uiteindelijk vindt Vincent de juiste brug, maar nu nog het wachtwoord. Thomas vindt het allemaal te lang duren en neemt de verrekijker zelf ter hand. Alsof hij het altijd zo gedaan heeft, ziet hij ook het wachtwoord  Keep Portland Weird. Zo snel mogelijk lopen ze richting de brug. Een echte Wie is de Mol brug. Ze klimmen de trap op, roepen het wachtwoord en mogen doorlopen en zien een kistje. De brug gaat ook nog open ook, maar dat schijnt nodig te zijn voor de sleutel. Het kistje wordt geopend en daar ligt het groene goud. Deze vier zijn verzekerd van een plekje in de volgende aflevering…denken ze. Dit is Wie is de Mol, waar niets is wat het lijkt!

Jeroen begint dat ook door te krijgen. Hij vertrouwt het allemaal niet. Hij haalt zijn team over om vooral niets te zeggen over de vrijstelling. Zo gezegd zo gedaan wordt het door Roos uitgebreid uitgelegd dat ze geen vrijstelling hebben.  Het valt de rest vooral op dat Roos niet bepaald een goede leugenaar is. Roos die in ‘the city of Roses’ vol rozen en vissers en visserboten, oh nee wacht dat was een ander seizoen. Maar goed, Roos dus die niet kan liegen. Of is dat wat ze ons willen doen geloven.

Bios Bagdad

Een dag later zit iedereen aan het ontbijt. De Heli’s worden ontvoerd en de Auto’s worden naar de bioscoop Bagdad gebracht. In de zaal zien ze een groot scherm met het mollogo. Voor Jochem een reminder aan het feit dat hij het echt is, dat hij er echt in zit. Toch gek, dat je zelfs gaat geloven dat die goedzak van een Jochem de mol wel eens zou kunnen zijn. Anyway, de Auto’s zien de film Art en de Heli’s, waarin Art de Heli’s een spannend voorstel doet. De vrijstelling kan ingeleverd worden voor een groepsvrijstelling, maar dan moet wel iedereen los van elkaar besluiten dat te doen. En dat allemaal gratis, want het verdiende geld blijft gewoon in de pot. Bij drie van de vier is een lichte twijfel te zien, maar Vincent is zeer duidelijk. NEE, NEE en nog eens NEE! Die Auto’s zien dit gebeuren en zij hebben het vraagteken nog. Zij mogen een vrijstelling ongeldig verklaren. Dit wordt ook door Art aan de Heli’s doorgegeven en dat maakt het allemaal anders. Ze besluiten min of meer om toch maar die groepsvrijstelling in te zetten…of toch niet?

Tijd voor de test

Er wordt volop gespreid. Yvonne gaat voor Vincent, Thomas en Jeroen. Thomas verdenkt Roos, Vincent en Jeroen. Imanuelle gaat voor Sanne, die zelf voor Sigrid, Imanuelle en Thomas gaat. Jeroen gaat voor Vincent en Sanne, terwijl Diederik voor zijn risicokandidaten gaat (wie dat ook moge zijn). Roos gaat voor Sigrid, die zelf voor Sanne, Roos, Vincent en Jochem gaat. Jochem verdenkt Diederik, Sanne, Roos en Jeroen. En Vincent gaat voor Thomas, Diederik en Sanne. Het is de eerste aflevering, dus ja deze opsomming is net zo verwarrend zoals die lijkt. Je kunt er ook helemaal niets mee. Zeker niet als Thomas, Roos en Jeroen toch maar besluiten om de vrijstelling voor  zichzelf te houden. Vincent heeft zich bedacht en gaat toch voor de groepsvrijstelling. Als hij zich aan zijn NEE had gehouden, zou de uitkomst hetzelfde zijn geweest. De Auto’s gunde hem de vrijstelling in ieder geval niet. Hij maakt de test het slechtst volgens hen, dus hij moet helaas naar huis.

Wie is de Mol?

Dat is de hamvraag. Ik heb nog geen idee. Mijn motto ‘de mol gaat niet voor het geld’ gaat voor deze aflevering in ieder geval nog niet op. Zonder grote problemen werden de enveloppen binnen geharkt. Meest opvallend hierbij was Diederik die toch liever Koreaans had. En Imanuelle natuurlijk, die langs die envelop liep om vervolgens dat geld toch weer te pakken. Verder hebben we nog Roos, maar die kan niet liegen. Maar dat zou ook een ideale dekmantel kunnen zijn. Men denkt dat ze niet kan liegen, maar ondertussen. Maar het is natuurlijk pas de eerste aflevering en iets zegt me dat we de mol nog niet echt helemaal in actie hebben gezien. Ik hou het bij het volgende rijtje: Jochem, Diederik, Sanne, Sigrid, Thomas en Jeroen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.