Wie is de Mol
Televisie

Wie is de mol 2017 | Thomas heeft de teugels flink in handen.

Wat was het een mooie aflevering. Een rustige huifkar tocht met adembenemend uitzicht. Erg Brokeback Mountain allemaal. Art neemt ons nog even mee met wat er de afgelopen tijd is gebeurt. De mol lijkt zich onzichtbaar te kunnen maken en het is de groep die blind lijkt te zijn. Dat is iets waar ik me volledig in kan vinden. Terwijl de kandidaten hun uiterste best doen om zichzelf vooral heel erg verdacht te maken, kan Thomas gewoon zijn gang gaan, niemand die het ziet. Afgaande op de testbiechten lijkt het alsof er nog niemand Thomas in het vizier heeft. Dat zal ongetwijfeld aan de montage liggen, maar wat zou het een leuke finale opleveren. Maar zover is het nog lang niet.

De slag om Battle Mountain

De groep ontmoet Art op Battle Mountain. Ze gaan een deel van de Oregon Trail per huifkar afleggen. Daar is een volledige dag en nacht voor uitgetrokken. Onderweg kunnen ze geld verdienen. Met drie volgeladen krakende huifkarren gaan ze op pad. Zet het beeld op zwart-wit en laat wat indianen uit de bosje komen en je waant je zo in een western.

De eerste opdracht is simpel. Neem een écht 22 mm geweer ter hand en schiet in de roos. Ieder heeft 20 kogels en dat keer 6 kan zomaar € 12.000 opleveren. Sanne lijkt hier in haar element te zijn, zij vond het toch een potje leuk.  Jeroen heeft nog nooit geschoten en heeft verder ook geen vertrouwen in de groep. Jochem is ervan overtuigd dat er in ieder geval 100 kogels de roos hebben geraakt, want die twintig van de mol die gaan er uiteraard niet in. Thomas is ook zeer positief. Hij heeft maar weinig pfieuw gehoord en dat is het geluid van gemiste kogels, dat weet iedereen. Uiteindelijk blijkt dat de mol hier helemaal niet zijn best hoefde te doen om de opdracht te laten mislukken. Slechts 6 van de 120 kogels hebben de roos gevonden.

Altijd weer die bondjes

De zon gaat al bijna onder, dus besluiten ze hun kamp op te slaan. Geen luxe hotel vandaag, maar gewoon slapen onder de sterrenhemel. Met zijn 13 jaar scouting ervaring kijkt Thomas hier in ieder geval erg naar uit. Sanne is iets minder enthousiast, ze moeten zelfs de groenten nog snijden. De samenwerking bij het opzetten van het kamp gaat ondanks dat eigenlijk best goed. Het lijkt wel een gezellig schoolreisje. Maar niets is wat het lijkt. Jochem en E/Imanuelle zonderen zich even af. Jochem komt verhaal halen bij E/Ima. Hij wil weten waarom zij ook een bondje met Sigrid is gestart. Voor E/Imanuelle is er niets aan de hand, zij wil dolgraag door met het bondje, maar Jochem twijfelt. Die twijfel verdwijnt als sneeuw voor de zon als E/Ima meldt dat ze zeker weet dat Jochem de mol niet is. Dat is Diederik, want die zweette behoorlijk bij de veilingopdracht. Schoorvoetend geeft Jochem toe en besluit het bondje toch in stand te houden.

Ondertussen naderen stofwolken het kamp. Deze worden veroorzaakt door een heuse cowboy die de post langs komt brengen. Hij heeft vertrouwelijke post voor iedereen. Het is Thomas die de tas in ontvangst neemt. Hij pakt de enveloppen en grist vervolgens nummer 2 voor zichzelf eruit. Stel je voor dat iemand anders jouw naam in een houten schijfje moet gaan branden. De rest mag de overige enveloppen verdelen. Ima wil graag nummer zes, maar er is niemand die toch ook graag nummer 2 wil hebben. Diederik en Imanuelle moeten de volgende dag goed opletten, als ze links van de weg kijken, kunnen ze een joker vinden. Jeroen en Sanne moeten hetzelfde doen, maar dan aan de rechterkant. Het moet allemaal wel in het geheim, want als iemand het ziet ben je hem kwijt.

De mol zet zijn handtekening

Voor Thomas ligt het allemaal iets lastiger. Hij kan samen met iemand anders een joker maken. Dit moet ook ongemerkt gebeuren, maar zijn plaats delict is het kamp zelf. Hij moet ongezien op zoek naar een zak met TOOLS erop én naar degene die samen met hem die joker moet gaan maken. Hij probeert het eerst bij Sanne, maar die geeft niets weg. Dan maar door. Thomas gaat al zoekend door het kamp. Hij krijgt al snel gezelschap van Jochem. Hij heeft duidelijk dezelfde opdracht. Jochem neemt het feit dat het geheim moet blijven ook zeer serieus. Dat is iets waarmee Thomas zichtbaar moeite mee heeft, hij heeft moeite zijn gezicht in de plooi te houden. Ik kan het hem ook niet kwalijk nemen. Jut en Jul gaan verder met zoeken naar de zak. Thomas vindt hem, maar ze besluiten te wachten tot het donker wordt. Ze slaan pas toe als iedereen slaapt.

Thomas heeft zijn brandijzer al in zijn slaapzak liggen, goede voorbereiding is het halve werk. Ze nemen de schijfjes hout mee naar het vuur. Jochem doet zijn uiterste best om alle verdenkingen op zich de krijgen. Ook die van Thomas door doodleuk van alles en nog wat op het vuur te gooien, zodat het vuur lekker oplaait, waardoor de rest zomaar wakker kan worden. Maar Thomas laat zich niet van de wijs brengen, hij neemt zijn brandijzer uit het vuur, drukt hem op de houten schijf en daar staat het: De Mol. Jochem geeft het voor de duidelijk ook nog maar eens aan. Dan lijkt het noodlot toe te slaan. Diederik zit rechtop in zijn slaapzak, maar of hij iets gezien heeft blijft een mysterie.

Chaos tussen de Rodeo posters

De volgende ochtend staat iedereen weer fris en fruitig op. Alleen Diederik heeft zich voorgenomen om daar niets van te laten blijken. Hij moet zijn joker nog vinden langs de kant van de weg. Doen alsof hij misselijk is en dus even van die hobbelende huifkar af moet stappen, komt hem prima uit. Ook Jeroen blijft maar links turen, ondanks de pogingen van Thomas om hem vooral aan de andere kant van het uitzicht te laten genieten. Maar het is allemaal tevergeefs. Jochem en Thomas blijven de enigen met een joker.

Dan komen ze bij een veld met reclameborden uit de rodeo geschiedenis. Het zijn 130 posters. Tien posters worden door een kandidaat met de gave van het woord omschreven. In de enveloppen, die dat oplevert zitten weer stukjes van een andere poster die geld oplevert. Diederik is degene die de posters gaat omschrijven. En dat doet hij heel erg goed. Hij ziet geen letters, maar verder omschrijft hij de posters precies zoals ze eruit zien. Het wordt dan ook zeer lastig om een verkeerde envelop mee te nemen. Alleen Jochem en Thomas nemen een verkeerde envelop mee. Jochem weet echt niet hoe dat kan en doet nog meer zijn best om de rest vooral op hem in te laten zetten als mol. Uiteindelijk zijn er toch een groot aantal stukjes gevonden. Thomas begint heel enthousiast te nieten, waarschijnlijk in de hoop om hier toch nog een verkeerd stukje vast te nieten. Maar met vijf pottenkijkers om je heen, wordt dat nogal lastig. Uiteindelijk is het Sanne die Diederik naar de juiste laatste poster met geld dirigeert.

Tijd voor de test

Jochem ziet zich zelf al in de finale staan. Hij heeft ten slotte genoeg informatie over Diederik van Ima gekregen. Hij besluit ook om jokers te gaan sparen. Wat een behoorlijk rare actie is. Maar je kunt niet zeggen dat hij niet fanatiek is. Hij wil dolgraag in die finale staan en dan moet je risico’s nemen. Iets waardoor Diederik gaat denken dat je Jochem gewoon niet kan verdenken, door hoe hij zich gedraagt. Maar Diederik vult toch wat vragen in op Jochem. Thomas is ietwat onzeker over zijn vaste verdachte Jeroen. Hij zet zijn joker wel in, maar dat is ongetwijfeld alleen maar om te laten zien dat hij die joker ook nog eens met een kruisje heeft ondertekend. Jeroen gaat nog steeds voor Diederik, maar gaat ook nog voor Sanne en neemt ook nog Jochem mee. Sanne moet alles weer opnieuw herschikken, haar hoofdverdachte Sigrid is vertrokken. Imanuelle is het niet, dus ze gaat voor de optie dat de mol een man is. Imanuelle gaat volledig kamikaze voor Diederik.

Wie is de mol?

Tot zeer grote verbazing van Thomas is het Jeroen die het spel moet verlaten. Maar Thomas is natuurlijk een briljant acteur, die kan dat heel goed spelen. Het was ergens ook te verwachten. Jeroen was penningmeester én hij heeft nog iets ingezet op Sanne. Ik weet ook niet waar het fout is gegaan tijdens de bondjes vergadering, want Sanne is er nu van overtuigd dat de mol een man moet zijn. Sanne is er ook helemaal niet blij mee, zij had liever iemand anders zien vertrekken. Maar ze zal er persoonlijk voor zorgen dat zij uit naam van Jeroen Kijk in de Vegte de pot mee naar huis neemt.

En die kans acht ik zeer aanwezig, aangezien zij in de eerste aflevering ook al Thomas noemde tijdens haar test. Kan me niet voorstellen dat ze hem nooit meer meegenomen heeft. Nu mijn reservemol het spel heeft verlaten, kan ik niet anders dan volledig voor Thomas gaan. Diederik is echt veel te goed bezig voor een mol. Jochem wil veel te graag de mol zijn. Imanuelle is de fanatiek kandidaat met tunnelvisie. Sanne is goed op weg voor de winnaarstitel.

Ik ga volledig kamikaze op Thomas. Juist omdat het bij de rest er zo dik bovenop ligt. Bovendien kan het met het western deuntje tussen het einde van de test van Diederik en het begin van de executie ook niet meer anders. Het is misschien iets wat ik wil horen, maar in mijn oren klinkt het als dit:

[wpdevart_youtube]v7_146DNskE[/wpdevart_youtube]

Ik zet mijn kamp op in deze tunnel en ik kom er niet meer uit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.