Televisie

Wie is de mol | Scheepsrecht

Dat was me weer een aflevering. Wederom een grote chaos. En denk je dat ik al 100% weet wie de mol is? Nee! Totaal niet. Ondanks dat ik toch een lichte tunnelvisie ontwikkel, blijft de rest ook nog steeds door mijn hoofd spoken. De pot werd dit keer wél gevuld. Voornamelijk door duo’s, trio’s en een achttal enthousiaste kunstcuratoren. Waar was de mol in deze? Tijd om alles eens rustig op een rijtje te zetten.

Victor heeft de vorige aflevering overleefd, zonder zijn joker in te zetten. Hij krijgt hoogstpersoonlijk een felicitatie van de mol uitgereikt. Ondertussen krijgt ook Marlijn post. Zij zette haar joker wel in, ervan uitgaande dat ze de tegenprestatie wel aan kan. Aan haar de taak om €100,- uit de pot te kijken bij de volgende opdracht. Ze kan deze informatie niet voor zich houden en stelt haar nieuwe roomie Rik, die slechts gekleed in een handdoek voor haar staat, op de hoogte. Want ze vertrouwt Rik. Rik is niet de mol, daar is hij te lief voor. Kennelijk heeft ze tijdens haar voorbereiding vorig seizoen overgeslagen. Susan was ook te lief om de mol te zijn.

Chaos in het museum

Tijd voor de eerste opdracht. In het Sri Lankaanse rijksmuseum moet de National Gallery exact worden nagemaakt. Dat wil zeggen 87 meesterwerken op precies dezelfde plek en volgorde hangen als het origineel. Uiteraard mag er gespiekt worden, maar voor iedere 10 seconden gaat er € 100,- uit de pot.

Ajouad verdedigt zijn stuk met zijn leven. O wee degene die het waagt op zijn stuk te gaan rotzooien. Maar volgens Marlijn staat Ajouad toch echt bij de verkeerde muur. Ajouad zwicht toch en kan zijn stukje muur helaas niet behangen met schilderijen. Ondertussen zit ik flink te turven wie gaat spieken en daarmee dus wat geld uit de pot houdt. Uiteindelijk wordt er acht keer gekeken. Uiteindelijk hangen er 54 schilderijen goed. € 1000 euro verdiend, maar daar gaat het kijkgeld nog vanaf. Volgens mijn berekeningen is dat € 800,-. Maar dan zegt Art dat er slechts € 100 euro overblijft. Dan is er dus negen keer gekeken. Wat heb ik gemist? Is er iemand misschien heel stiekem nog extra gaan kijken? Ik kan nu al niet wachten op de extra beelden in aflevering 10.

Trouwens, mocht er iemand zijn die niet weet wat tunnelvisie inhoudt? Let vooral op Chris. Volgens hem is de laatste die gaat kijken de mol, want die kan het nog verprutsen vlak voor tijd. Dat is Carolina en Chris gaat hier ook vol voor. Maar Chris loopt er wel mooi achteraan en dat is ook zijn tweede keer.

De mol heeft het geld zien verdampen in de National Gallery, aldus zijn/haar tweet. Dat zou betekenen dat de mol gewoon heeft toegekeken naar hoe de kandidaten massaal gaan kijken. Martine blijft in de kamer, maar stuurt wel andere mensen naar buiten. Ajouad blijft ook, want die moet zijn stukje verdedigen. Rik blijft ook liever om het zooitje ongeregeld te coördineren. Hij vindt het zelfs teveel geld als er meer dan 1 persoon gaat kijken. Hij kan ook gewoon de kandidaat spelen, want hij heeft ten slotte in ieder geval Marlijn die voor hem de pot leegtrekt. Wat ze zelfs twee keer doet, iets waar Rik zeer tevreden over lijkt te zijn.

Penningmeester/hulpmol gezocht

Ja, er zit geld in de pot. Weliswaar slechts 100 euro’s, maar toch. Toch wel fijn voor de mol. Want dat betekent dat er een penningmeester gekozen gaat worden. Margriet en Martine willen deze functie heel graag, want dan krijgen zij een joker. Victor is er als de kippen bij om Margriet aan te wijzen als penningmeester. Carolina lijkt daar in mee te gaan. Ajouad ziet Margriet overigens ook wel zitten. Evelien ziet meer in Rik en ook Marlijn sluit zich hierbij aan. En Rik wil het best doen. Maar ‘zij van opzij’ vindt toch dat geldzaken beter in vrouwen handen terecht kunnen komen en walst zo naar Art toe om de €100,- uit zijn handen te grissen. De tegenprestatie dient zich aan bij de test. €200,- uit de pot en dan krijgt zij 2 jokers. Natuurlijk doet ze dat. € 200,- is maar een schijntje natuurlijk.

Op zoek naar de witte eikel

Carolina, Martine en Marlijn mogen ter ontspanning naar de bioscoop. Ook hier wordt de hoofdfilm voorafgegaan door reclame. We zien reclame voor Anchor. In Sri Lanka een botermerk. In Amerika iemand die het nieuws voorleest, maar dat terzijde. Ook kunnen de dames bellen voor een joker.

De hoofdfilm bestaat uit een route die drie duo’s af moeten leggen in een tuktuk. Ze worden geleid door een van de drie dames. Aan hen de taak om ze op tijd bij de bioscoop te krijgen. Victor en Chris worden begeleidt door Martine. Ze wacht eerst een tijdje met de juiste informatie doorgeven, want ze weet eigenlijk niet wat ze ermee moet. Ook Victor en Chris blijven nog even stilstaan. Rekt wel lekker tijd zo. Uiteindelijk komen ze als eerste op tijd binnen.

Carolina weet ook niet wat ze doet. Ze bekijkt zelfs de verkeerde route. En links en rechts is ook erg ingewikkeld. Maar zoals Chris al aangaf, vrouwen en navigatie is niet altijd een goede combinatie. Evelien en Ajouad volgen de instructies van Carolina braaf. Zelfs als ze vier keer de rotonde rond moeten rijden. Ook dat kost lekker veel tijd. Gelukkig kunnen ze gewoon achter de tuktuk van Rik en Magriet blijven rijden, zodat ook zij op tijd aankomen.

De derde dame Marlijn heeft ook moeite met de opdracht. Maar Rik heeft het daarmee het zwaarst. Marlijn in zijn linkeroor en Margriet kakelend in zijn rechteroor. Rik heeft Marlijn aan de telefoon, de telefoon valt even uit. Volgens Rik is dat te wijten aan Marlijn of heeft hij zelf gewoon met de telefoon zitten klooien. Maar hoe dan ook Marlijn krijgt een briljante ingeving, ze moeten in de buurt zijn van de witte eikel. En Rik vergeet spontaan dat hij eigenlijk de boel zou moeten vertragen.

‘Zware’ karren en rijstzakken

Na een relaxed potje voetbal is het tijd om nog meer geld te verdienen. Er moeten vrachtwagens geladen worden met zakken rijst. Je zult maar mol zijn en Chris of Martine heten en samen met Duracellkonijn Ajouad in een groepje moeten zitten. Rustig aan doen komt niet in het woordenboek van Ajouad voor. In een kwartier liggen de zakken rijst op hun plek en dan is het wachten op de rest van de kandidaten. Of was dit gewoon mol Ajouad in de rol van fanatieke kandidaat?

De rest van de kandidaten moeten zorgen dat ze op tijd bij de vrachtwagen zijn met volgeladen karren. Victor, Evelien en Marlijn gaan als een speer. Victor laat de dames de kar trekken, dit tot grote hilariteit van de locals. Uiteindelijk halen Victor en zijn dames op tijd de eindstreep zonder echte opvallende vertragingen.

Maar dan hebben we nog Rik, Carolina en Margriet. Rik werpt zich op als sterke man en zal die kar wel even trekken, om hem vervolgens niet in beweging te krijgen. Hij is toch een beetje te zwaar. De kar is ook wel heel erg vol, maar dan komt een niet meer zo heel jonge local hem te hulp. Die tilt de kar met zijn pink zonder moeite op. Rik besluit dan toch maar de held uit te hangen. Hij hoopt nog op hulp van zij van Opzij. Maar die blijft lekker de wagen duwen samen met Carolina. Onderweg valt er behoorlijk wat af. Schud Rik een beetje of tillen Carolina of Margriet teveel van de achterkant. Maar de bevolking is weer lekker behulpzaam en leggen alles weer netjes terug. Uiteindelijk is het Rik die de kar helemaal tot het einde trekt. Waar de mol bij deze opdracht ook zat, het maximale geld bedrag wordt verdiend.

Conclusie

Tsja, de conclusie. Moraal van het verhaal is dat ik nog geen flauw idee heb wie het écht is. Het hulpmolschap maakt het nog lastiger ook. Want wie zegt dat de mol niet gewoon een briefje naar zichzelf heeft gestuurd? Feit is wel dat ik toch steeds dieper in een tunnel wegzak. Richting het NOS-Journaal welteverstaan. Maar echt stevig is die nog niet echt. Maar voor de zekerheid graaf ik ook nog wat zij tunnels richting het klooster en naar zij van Opzij’.

One Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.