Televisie

Wie is de Mol | Schaalvergroting

Een dag later dan gepland konden we vrijdag weer op zoek naar de mol. Mijn mol is nog aanwezig. De mol twittert er ook behoorlijk op los. Opmerkelijk is dat de mol dit jaar een interessante fascinatie laat zien met betrekking tot geld en vooral met de pot. Laat mijn mol nou net een obsessie hebben voor de pot. Eitje, koekie zou meneer de hondenbelastinginspecteur zeggen, laat die finale maar komen. Maar net als die eerlijke labrador heb ik toch nog wat extra tunnels gecreëerd. Voor de zekerheid. 

Het was wel een leuke aflevering. Dit keer met de titel schaalvergroting. En ja, hoor, het is weer zover. Het begint met een discussie over de pot. Aangezwengeld door Muis. Ik heb nog nooit een kandidaat gezien in dit programma die zo ongelofelijk graag de penningmeester wil zijn. Maar toch wordt Spruitje gevraagd om de pot te laten natellen. Uiteraard ontbreekt er €200,-, die heeft Spruitje al uit de pot gehaald als tegenprestatie voor de mol. Spruitje geeft het ook nog eerlijk toe. Muis stelt een penningmeester ruil voor en de groep vindt hem wel een goede vervanger voor Spruitje. Spruitje vertrouwt hem overigens voor geen ene cent. Maar Muis wordt uiteindelijk penningmeester. In de vooruitblik hebben we al kunnen zien dat uitgerekend Rik een briefje van de mol krijgt. Heeft hij er geen vertrouwen in dat de rest de tegenprestatie gaat doen, nu Margriet openheid van zaken heeft gegeven. Maar dat is iets voor volgende week.

Veel tijd om door te discussiëren is er ook niet. Art komt Carolina en Marlijn halen. Zij mogen reisleidertje spelen. Ze leiden de groep rond en vertellen enthousiast over de tempel waarin ze zich bevinden. Ondertussen zullen ze ongezien jokers of geld uit een kistje moeten halen. Uiteraard gaan ze voor de jokers, wie heeft er nu wat aan geld? Het lukt Marlijn in ieder geval om wat jokers ongezien uit de bakjes te halen. Rik doet ten minste of hij Marlijn niet ziet, terwijl hij toch echt vlak langs haar loopt. Tijdens de rondtour is het Chris die onraad ruikt. Ergens klopt er iets niet. Hij heeft het goed begrepen, dit is ten slotte Wie is de Mol? Art komt er weer eens tussen. De rondleiding alleen was niet genoeg. Er moeten ook nog wat vragen beantwoord worden. Bij een goed antwoord € 300,- in de pot of een van de jokers wordt ingenomen. De vier gestelde vragen waren allemaal goed, maar helaas voor Carolina en Marlijn gunde de groep hen de jokers niet. Rik ging heel subtiel voor het geld, maar na overleg met de groep toch maar voor de jokers. Martine en Margriet willen helemaal niet over geld praten.

Dan gaan we naar het strand waar een groot vak in 14 vakjes is verdeeld. Voor iedere kandidaat twee. De kandidaten mogen een kaartje pakken met daarop een nummer. Rik pakt 7 en 14. Valt dit onder schaalvergroting? Dan mogen ze antwoorden geven op de vragen die Art stelt. Waarheid betekent graven, liegen betekent niet graven. Margriet wordt gevraagd uit welk bakje iets werd gepakt bij het Russisch Roulette. Ze antwoordde 12, maar had 11 ingevuld, schaalvergroting? De helft van de vragen wordt verkeerd beantwoord, dus mogen ze maar in de helft van de vakjes graven. En graven doen ze. Martine met haar handen, een mol heeft immers geen gereedschap nodig toch? Margriet en Rik gaan ook goed, zij graven de diepste kuil. Het lijkt overigens of Rik iets op zijn schep heeft liggen, wat hij heel subtiel weggooid, maar dat kan ook de schaduw van iets zijn. Maar in mijn tunnel is alles mogelijk. Hoe ze ook graven ze vinden niets. Carolina en Viktor hebben nog een onderonsje waarin ze de clue van de opdracht proberen te achterhalen. Volgens hun theorie ontbrak vakje 8. Dat nummer was vorige aflevering ook een dingetje.

Voor de laatste opdracht hebben hebben ze nog even pauze. Rik en Marlijn hebben het welbekende ‘Ben jij de mol?’ momentje. Tuurlijk zijn ze beide niet de mol. Ook zoekt Rik Martine weer eens op vanwege die zwarte vrijstelling. Martine heeft hem niet ingezet en wat doet Rik? Hij houdt zich aan zijn afspraak en geeft Martine zijn laatste joker! Heeft hij die dan echt zelf niet nodig? Beide vragen zich overigens af of de ander nou echt zo dom en naïef is. Ik ben er inmiddels wel van overtuigd dat een van beide de mol is, de tunnel richting Martine krijgt ook op hoge snelheid vorm. Dat betekent dus wel dat één van beide inderdaad de naïeve kandidaat is.

Als laatste mogen ze nog even pakketjes bezorgen in Nederland. Nederland is heel mooi vormgegeven op een Sri Lankaans meertje. Art wil graag de persoon met het meeste overzicht en accuratesse apart hebben. De groep speelt het spelletje ‘wie steekt als eerste de hand op, want dat is de mol’. Uiteindelijk is het Chris die zich op offert, want de enthousiaste kandidaat komt in hem los. Iets apart van de groep doen, dat betekent lol! Chris heeft er in ieder geval zin in. Hij overweegt zelfs een kantoorbaan te nemen. De pakketjes komen onder zijn leiding allemaal in Geldrop aan. Op één na. Marlijn en Martine hadden andere zaken aan hun hoofd. Martine is niet assertief genoeg en wacht totdat iedereen uitgesproken is over de portofoon, zodat zij kan. Marlijn onderneemt ook geen actie om zelf maar over de portofoon te gaan roepen. Carolina en Viktor razen als een speer langs Veendam, wat de voormalige woonplaats is van Carolina. Achter het klooster en Holysloot kwamen ook in beeld. Carolina staat nog even op nummer 3 in mijn lijstje van mollen. Voor wat betreft mijn nummer 1 mol, hij gooit Klutsdorp nog even omver. Hebben ze alle pakketjes kunnen redden?

Dan de test. Dat doet me dan toch weer twijfelen aan het feit of ik Carolina niet nog door moet strepen. Niemand zegt haar te verdenken. Al verdacht Viktor haar wel in de vorige aflevering. Nu zet hij in op Rik, Margriet, Chris en Martine. Teveel gespreid of had hij gewoon Carolina toch weer mee moeten nemen. Viktor zal het pas weten in aflevering 10.

3 Comments

  • caroliendegraaf

    Carolina ligt zo op de achtergrond, soms lijkt het zelfs alsof ze niet mee speelt. Dat vind ik dan weer apart, want Art zei aan het begin van aflevering 1 dat de mol flink van zich zal laten horen, en de aanval kiest. En dat doet Carolina helemaal niet, dus daarom verdenk ik haar ook niet. Daarin tegen vind ik Martine een heel apart mensen die heel goed toneel kan spelen. En soms best aparte uitspraken heeft. Maar mijn mol blijft toch Rik. Altijd maar de middenweg kiezen, en uiteindelijk wel de doorslag geven. Perfecte plek voor de mol natuurlijk!

    • Kim

      Ik begin ook steeds meer te denken dat ‘meteen de aanval kiezen’ betrekking heeft op de briefjes van de mol in het begin. Dus dat het niet zo zeer op de mol als persoon betrekking heeft.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.