Televisie

Wie is de Mol | Kantelen

Was me dat even een spannend momentje gisteren rond half 10 ‘s avonds. Iedereen krijgt dit keer zijn scherm te zien. De een na de ander een groen scherm en dan is mijn mol nog als een van de laatsten over. Na gisteravond heb ik wel de nodige maatregelen getroffen. Ik ben druk doende een overlevingspakketje samen te stellen. Een noodvoorraadje eten, een stevige helm, wat kaarsjes en een schep. Dat allemaal ter voorbereiding voor het geval mijn zorgvuldig gegraven tunnel in gaat storten. Want dat kan immers zomaar gebeuren. Niets is wat het lijkt natuurlijk.

Het reisgezelschap reist verder door het prachtige Sri Lanka. Onderweg leren ze elkaar steeds beter kennen en spelen ze ook nog een potje Wie is het? Uiteindelijk komen ze helemaal vermoeid aan in een Afrikaans aandoende omgeving. Dat is ten minste wat ze te horen krijgen, het is namelijk stikdonker. Ze worden twee aan twee begeleidt naar hun kamers. Carolina zorgt er eerst nog even voor dat zij en Chris wel netjes in een eigen bedje kunnen liggen. Ook Marlijn is blij dat ze niet met Rik in één bed hoeft te slapen.

De allerslechtste chauffeur

De volgende dag kunnen ze eindelijk de prachtige omgeving in zich opnemen. Ondertussen krijgen wij te zien waar de volgende opdracht zich afspeelt. Begeleid door een passend muziekje kijken we naar een optocht van vrachtwagentjes die zich netjes opstellen in een rijtje in een industrieel stukje Sri Lanka. Inmiddels zijn de kandidaten ook aangekomen. Rik had vast een voorspellende droom en besloot om een bijpassend t-shirt aan te trekken.

Art draagt de kandidaten op om achteruit in te parken. Degene die dit als slechtst (of langzaamst) doet mag blijven staan voor een extra lesje. Carolina rent als een malle naar een auto. Even dacht ik dat ze hierin misschien wat voorkennis heeft. Maar eigenlijk is ze gewoon heel slim. Terwijl de rest worstelt met grote vrachtwagens, rijdt zij met haar kleine bolide hup de parkeerplaats in.

Art zoekt de allerslechtste chauffeur. Chris wil dolgraag als laatste eindigen, want als Art een speciaal iemand zoekt dan is dat vast om iets spannends te doen. Dat zegt Chris niet, maar je ziet het hem denken. Maar helaas voor Chris eindigt hij als tweede. Bij Martine lukt het starten al niet, laat staan het inparkeren. Maar uiteindelijk staat ook zij netjes in een parkeervak. Chris en zijn nieuwe beste maatje Carolina zijn de beste chauffeurs en mogen plaatsnemen in een helikopter. Bofkont Chris mag alweer vliegen.

Ondertussen legt Art de rest van de opdracht uit aan de slechtste chauffeurs. Ze moeten een bedrag onder de E 2000 samenstellen met de vrachtwagens. Het moet makkelijk zijn. Rik gooit het balletje op met de 1 en de 7 en Margriet voegt daar een 9 aan toe. Uiteindelijk hebben ze 1974. Een mooi afgerond bedrag ook. Dan kunnen ze aan de slag. Wederom lukt het bij Martine niet om weg te rijden. Dat ligt aan de knopjes volgens Marlijn. Martine komt op het idee om een streepje en een komma achter het getal te zetten om duidelijk te maken dat het om geld gaat. Margriet vindt een E veel duidelijk, want dat is immers het internationale symbool voor Euro’s. Die blijkt ook heel belangrijk, ze gaan zelfs op het gloeiend hete asfalt liggen voor het laatste streepje.

Ondertussen vliegt CC over de haven. E 1974 lezen zij. Dat moet een jaartal zijn. ABBA wint het songfestival en Nederland verliest het WK, aldus wandelende encyclopedie Chris. Carolina kantelt de E nog naar een M van mol (of Margriet). Dus geven ze Edo Brunner, voormalig mol uit geboortejaar 1974, als antwoord. Helaas, fout. De toch al schamele pot wordt weer niet aangevuld.

Post van de Mol

Onder de sterren hemel genieten de nog overgebleven dames en heren van een heerlijk diner. Het is inmiddels zo’n hechte groep geworden, dat het moeilijk is te denken dat er iemand in deze groep is die de boel saboteert, aldus Rik. Ook bij de rest leeft het gelukzalige groepsgevoel. Behalve bij Margriet, zij is liever op zichzelf. Mollen zijn nu eenmaal graag op zichzelf.

Na het eten kunnen ze  weer naar hun kamers, waar voor sommigen een verrassing ligt te wachten. En op dit punt neem ik jullie even mee terug naar aflevering 2. Omdat Margriet en Martine al een briefje hadden gehad in verband met het penningmeesterschap, werd Margriet uiteindelijk penningmeester. Na de bioscoop opdracht vraagt Art of Margriet dat nog steeds is. Rik roept meteen ‘nog wel’, hoezo nog wel. Wat weet hij?

Sindsdien aast hij op de pot. Want hij kan dat wel, penningmeester zijn. Vorige week kwam dan eindelijk de gewilde wissel. Want het is goed om het penningmeesterschap te wisselen. Ja, logisch als iedere penningmeester een briefje krijgt van de mol met kans op geld uit de pot. En in de vijfde aflevering wordt het misschien ook wel tijd om te wisselen, anders komt het er ook niet meer van.

Maar goed dat briefje! Voor E 750 kan hij 2 jokers kopen! Helaas zit hij bij Marlijn op de kamer! Het briefje geheim houden kan dus niet! Waarom al die uitroeptekens, vraag je je af?! Nou, zo enthousiast werd Marlijn van dat briefje van de mol! Marlijn vindt dat hij het niet kan maken! Rik vindt van wel! Na een interessante discussie belooft Rik Marlijn 1 joker! Rik zorgt dat Marlijn het geld netjes op de afgesproken plek achter laat! Bij de test krijgt Rik de 2 jokers. Maar die houdt hij toch lekker voor zichzelf! Hij heeft al genoeg uitgedeeld! Marlijn vindt dat niet leuk! Zij had immers een afspraak met de mol!

In de kamer van Caro en Chris gaat het er wat rustiger aan toe. Zij krijgen ook een briefje. Zij moeten nummer 17 en 32 trekken in ruil voor jokers. Wat dat ook moge betekenen. Hoe dan ook ze besluiten voor het geld te gaan en de nummertjes niet te trekken. De briefjes van de mol worden overigens samen met een bloemetje bezorgd. Een Margrietje is ook een bloemetje. Waarvan akte.

In hotpants over het strand

30 1 24 47 36 53 16 38 51 40…Nee mijn toetsenbord blijft niet hangen. Zo heette Art de kandidaten welkom. Met een eindeloze reeks cijfers. De kandidaten doen hun best om de getallen te onthouden. Rik en Margriet lijken overigens de memo voor het kledingvoorschrift niet te hebben gekregen. Hotpants was de dresscode en daar houdt zelfs Chris zich aan.

De nummers die Art heeft genoemd leveren geen geld of minder geld op. De niet genoemde cijfers leveren dus wel geld op. De cijfers zitten vast aan begraven touwtjes. Aan het eind zitten kokers met geld of geen geld bevestigd. Chris en Caro doen goed hun best, zij gaan gewoon voor het geld. Margriet roept vooral cijfers die wel genoemd zijn. 3,4,7,8,9,12,14,15,19,21 waren de touwtjes met geld. Zet je die om in letters, dan krijg je een anagram voor het woord ‘onschuldig’.

De grote ZV-mythe en de test

Marlijn en Rik hebben weer een onderonsje. Dit keer zegt Marlijn van Martine gehoord te hebben dat ze de mythische zwarte vrijstelling nog steeds heeft. De vrijstelling die Margriet allang heeft ingezet en die Martine dus niet heeft. Rik ziet eindelijk het licht en vraag zich terecht af of dat ding echt bestaat. Maar dat doet Rik natuurlijk alleen om niet op te vallen bij Marlijn, want Rik is het molletje, toch?

Het is tijd voor de test. Carolina zet in op Martine, Margriet en Chris en moet het veld ruimen. Chris zet in op Margriet en Carolina en mag door?! Margriet zet in op Chris, Rik en Marlijn. Martine heeft vooral een lang verhaal, maar lijkt op Margriet te stemmen. En Marlijn en Rik, daarvan krijgen we alleen jokergate te horen. Maar ik heb zo het vermoeden dat zij op elkaar hebben ingezet.

Ik blijf stug zitten in de Rik-tunnel, ondanks dat mijn mollen eigenlijk altijd eindigen als winnaar of verliezer. Rik blijft toch mijn mol, ik ben al veel te diep ingegraven. Maar ik heb wel het idee dat het niet dé mol 2015 is. Dat is Margriet. Maar ik klop pas op die deur als Rik echt zijn rode scherm te zien krijgt of wanneer Art hem uitroept tot verliezer of winnaar. Tot die tijd zit ik met mijn beschermende kleding en noodvoorraadje eten in mijn tunnel.

One Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.