Wie is de Mol
Televisie

Wie is de mol 2018 | Een verhaal apart

Het is begonnen. Wie is de mol? 2018. En dat was zeker een verhaal apart. Nieuw dit jaar was dat alleen de kandidaten van te voren bekend zijn gemaakt. Over de locatie zweeg men in alle toonaarden. Al was het in de wandelgangen allang duidelijk dat het Georgië moest zijn. De kandidaten komen in duo’s aan op hun hotelkamer, waar de televisie al is ingesteld op een lokale zender. De samenstelling van de duo’s vond ik wat apart, maar niets is wat het lijkt in dit programma. Ook achter het feit dat het allemaal verschillende hotelkamers waren zocht ik niets vreemds. Ze zitten gewoon ergens in Georgië in verschillende hotels. Zo simpel is het. Maar dat bleek toch niet zo simpel te zijn.

Niet alleen Georgië…

Op de kamers ligt een foto op bed met een locatie ergens in de stad. Terwijl de kandidaten de foto bekijken neemt Art de televisie over. Voor de eerste opdracht is wederzijds vertrouwen en samenwerken erg belangrijk. En dat in een programma dat Wie is de Mol? heet. Ieder duo kan een envelop met geld, 2 jokers én een kluis vinden. De jokers mogen ze houden, maar het geld is alleen wat waard als de kluis gevonden wordt. Ze mogen Art bellen voor aanwijzingen over de kluis, maar dat kost geld. Als de kluis niet op tijd gevonden wordt, volgt er direct test en executie en kun je meteen naar huis.

…maar een stuk of 5 andere landen.

Halsoverkop gaan de duo’s op pad in de nog onbekende stad en komen terecht in verschillende cafeetjes in de stad. Hier vinden ze een stapel foto’s van de medekandidaten met aanwijzingen, een landkaart, vreemde ijzeren staafjes en een telefoon. De duo’s modderen een beetje aan en dan komt Olcay in contact met Jan. Ze hebben inmiddels door dat ze elkaar moeten zien te vinden. Jan vraagt waar in Kiev zij zitten…HO WACHT EENS EVEN…ik was altijd best goed in topografie en daardoor weet ik dat Kiev niet in Georgië ligt. Ze zitten in de Oekraïne, denk ik dan nog. Ook interessant. Totdat Ruben roept van ‘Nee, vriend, wij zitten in Almaty, Kazachstan!’  Mijn hersenen draaien overuren en zijn druk bezig dit nog te verwerken als ook de rest hun locatie doorgeeft. Wat een briljante opening. Wat blijkt, ze beginnen dit jaar in maar liefst vijf verschillende landen!

Simone en Bella vanuit Jerevan, Armenië

Simone begint meteen met verwarring zaaien. Ze zegt het praatje van Art meteen vergeten te zijn. En ze wil linksaf, terwijl de receptionist toch net linksaf heeft gezegd. Hebben we hier meteen een molkandidaat te pakken? Of is dat toch nieuwslezer eigen, om meteen als hulpmol op te gaan treden. Ieder geval wordt Simone bij alles direct gecorrigeerd door haar partner in crime Bella. Simone komt erachter dat ze ook Art kunnen bellen. Dit is nog gratis, maar het volgende telefoontje kost € 500,-. Bella ziet dit niet zitten en besluit resoluut dat ze niet meer gaan bellen. Ze komen er erg laat achter dat er teksten op de achterkant van de foto’s staan, ze hebben de envelop nog niet eens geopend. Ondanks het geflirt met Ruben, weet Bella de ijzeren staafjes goed toe te passen. Het duo gaat voor de jokers, scheelt weer geld natuurlijk. Simone vertraagd behoorlijk door nogmaals te willen puzzelen met de kaarten en het kompas. Ze komt wel op het idee om het eens op de landkaart te proberen, waarna ze zomaar het wachtwoord van de kluis ontdekken. De locatie van de kluis vinden ze zonder belletje naar Art. Simone bekijkt de envelop nog maar eens en ziet de M18 op de envelop staan. De kluis wordt op tijd gevonden.

Mol?: Bella is ontzettend fanatiek en is volgens mij daarom de mol ook zeker niet. Simone staat nog op de twijfellijst. Zij heeft namelijk wel de beste papieren door haar gedrag. 

Stine en Emilio vanuit Baku, Azerbadzjan

Dit duo heeft een zeer hoog molgehalte. Ze beginnen al goed door te laat te komen in hun café. Emilio weet het kompas goed te leggen en weet zeker dat ze in Tbilisi moeten zijn. Volgens Stine is dat ook vast en zeker het wachtwoord. Ze gaan eerst op zoek naar de jokers. Emilio vindt ze, wil ze eigenlijk niet delen, maar doet dat toch maar. Stine beredeneert alles zeer filosofisch en weet nog dat Art heeft gezegd dat de oplossing van alle kanten kan komen. Waarop Emilio vraagt of ze daarmee ook bedoeld dat ze ook Art kunnen bellen. Stine steekt een zeer overtuigd relaas af, waarom ze inderdaad vooral Art moeten bellen. Emilio heeft hier totaal geen moeite mee en belt voor € 500,- Art op. Op naar de boulevard voor de geldenvelop. Ze wandelen een heel stuk over de boulevard, doorzoeken hier een daar een prullenbak, maar vinden geen geld. Emilio lijkt stiekem wel naar de geldenvelop lijkt te kijken. Maar in het verleden is gebleken dat dit niet altijd molgedrag hoeft betekenen. Voor het vinden van de kluis bellen ze nog maar een keer naar Art. Er kan vast nog wel € 1000,- uit de pot. Zij vinden uiteindelijk ook de kluis en mogen ook direct naar Tblisi.

Mol?: Beiden hebben nog potentie, Stine misschien iets meer dan Emilio. Ik hou ze in ieder geval goed in de gaten.

Ruben en Olcay vanuit Almaty, Kazachstan

Dit duo was zeer goed bezig. Ze gingen meteen in volle vaart het spel in, ondanks dat Olcay niet al te snel was in eerste instantie. Het was vooral Ruben die het voortouw nam. In hun café begint Ruben meteen met het kompas te puzzelen. Olcay begint meteen de foto’s om te draaien, want daar moet vast iets opstaan. Olcay geeft ook aan zowat ieder team door dat ze dat ook moeten doen, maar reageert wel wat lauw op de vraag van Jan of ze ook in Kiev zitten. Ruben daarentegen draait meteen de kaart om voor de landenkant. Olcay wil heel snel naar buiten om de enveloppen te vinden, ondertussen flirt Ruben nog wat met Bella. Maar uiteindelijk zitten ook zij in een taxi naar hun eerste aanwijzing. Het is de plek van het geld. Ze vinden € 2000,-. Olcay weet eigenlijk niet wat ze ermee moet. Tsja, een joker en de kluis zijn voor een kandidaat nou eenmaal een stuk waardevoller. Voor de mol ook trouwens. Uiteindelijk moeten zij ook bellen met Art en halen daar ook weer € 1.000,- mee uit de pot. Zij vinden de kluis en mogen in ieder geval naar Tblisi.

Mol?: Vanuit het Follow the money principe ben ik geneigd om beiden alvast af te strepen. Een mol brengt immers geen geld in het laatje. De pot had makkelijk € -5000,- kunnen zijn. Maar misschien heeft de mol gewoon een andere tactiek dit jaar.

Jan en Jean-Marc vanuit Kiev, Oekraïne

Hier ging van alles mis, maar dat is niet allemaal te wijten aan de heren. Jan is heel duidelijk, hij wil in ieder geval rechtstreeks naar de kluis, zonder eerst het geld en/of de jokers op te halen. Het is aan Jan om de telefoon te bedienen, want Jean-Marc weet niet hoe het ding werkt. Wel weet hij hoe je de ijzeren staafjes moet neerleggen, zodat ze een kompas vormen. Zij zijn er dan ook vrij snel van op de hoogte dat ze naar Tbilisi moeten. Jan wil dit absoluut niet delen met de rest. Jean-Marc heeft daar minder problemen mee en deelt uiteindelijk alles. Uiteindelijk gaan ook zij op pad naar de kluis. Ze nemen de taxi. Maar deze chauffeur blijkt er een eigen molstrategie op na te houden. Hij zit ook nog in de sigarettenhandel, maar Jean-Marc heeft met een stapel geld lopen zwaaien, dus die chauffeur rijdt wel. Ze lopen hierdoor wel enige vertraging op. Ze krijgen ook verder geen informatie meer van de andere groepen, totdat Loes belt en meldt dat de kluis zich op M18 bevindt. Omdat ze de hoofdstad van Georgië nog niet als wachtwoord gelinkt hebben, bellen ze toch nog maar even met Art voor € 1.000,-, voor het wachtwoord. Art geeft ze echter alleen de M18 hint. Helaas voor de heren, komen ze te laat bij de kluis aan.

Mol?: Op dit moment zie ik hier vooral twee fanatieke kandidaten. 

Ron en Loes vanuit Moskou, Rusland

In Moskou is alles rood. Ron voorziet het in de metro al, uitstappen als ze iets roods zien. Maar voor het zover is, moeten ze eerst naar hun hoofdkwartier. Hier lopen ze eerst allebei het tafeltje met de opdracht voorbij. Dit kan op een mol duiden, maar de geschiedenis leert dat dat niet altijd zo blijkt te zijn. Ze reizen alleen maar met de metro, wat toch aardig vertragend werkt. Uiteindelijk is het Loes die heel enthousiast tussen alle toeristen de envelop met geld ziet. Vanwege tijdgebrek gaan ze niet meer naar de jokers. Ze moeten eerst nog op zoek naar de locatie van de kluis. Loes belt Emilio, maar die is niet bepaald scheutig met het geven van informatie en ook Stine geeft niets toe. Er zit niets anders op dan Art te bellen, waarna ze wederom de metro nemen naar de locatie. Helaas voor hen komen zij ook veel te laat. Voor Ron eindigt de reis ook meteen in Moskou, maar iets zegt me dat hij nog best wel eens terug kan komen.

Mol?: Ron dus niet. Ook als hij nog terugkomt en Art niet expliciet heeft gezegd dat de mol nooit naar huis gaat. Loes is ook sterk gedaald op mijn lijstje door haar enthousiasme bij het zien van het geld. Al keek ze wel zelfingenomen bij het moment dat Ron de test deed. Alsof ze wist dat zij altijd door zou gaan.

Art vanuit Tbilisi

Uiteindelijk ontvangt Art 6 kandidaten in de Georgische hoofdstad. Er was € 10.000,- te verdienen, maar alleen Olcay en Ruben hebben de gevonden € 2.000,- meegebracht. De totale verschuldigde telefoonrekening bedraagt € 5.000, waardoor de pot op € -3.000,- komt te staan. Welkom in Wie is de Mol? Na deze uiterst chaotische aflevering kunnen we nu echt op jacht. Ik hou Stine en Simone extra in de gaten.

Heb jij al een idee?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.