Wie is de Mol
Televisie

WIDM 18 | Chaos op de markt, in het theater en in de steengroeve

De titel van de tweede aflevering van dit seizoen luidt ‘Wisseltruc’. Er wordt inderdaad ook heel wat gewisseld. Er wordt geld gewisseld op de markt en van plek gewisseld in het theater. Ik hoop dan ook nog op een eventuele wisseling van kandidaten met een zekere tv-presentator die de eerste aflevering niet gehaald heeft. Het werd in ieder geval weer een interessante aflevering.

Het begint redelijk rustig. Om even bij te komen van alle indrukken van de vorige aflevering, zitten de zes die al in Tbilisi zijn aangekomen aan het ontbijt. De rust duurt echter niet lang. Olcay begint meteen met een kruisverhoor. Wie heeft er zoveel gebeld naar Art? Ze geeft zelf aan dat ze gebeld heeft. Stine en Emilio blijven een beetje vaag over hun drie telefoontjes. Ondertussen komen Jan en Jean-Marc binnen, zij krijgen ook meteen vragen op hen afgevuurd. Simone heeft zich bij Olcay aangesloten als ondervrager. Loes komt als laatste aan en wordt meteen beschuldigd door Olcay van het niet doorgeven van informatie. De groep is het erover eens dat de verbinding met Moskou niet bepaald goed was. Een ding is zeker, deze groep is niet bepaald van het gezellige schoolreisjes idee.

Chaos op de markt

De kandidaten worden losgelaten op de markt. Art heeft er een kraam, maar hij verkoopt niets. Hij heeft alleen een bord met min geld. Als de groep op elk vakje plusgeld weet te leggen wordt er geld verdiend. Als startkapitaal krijgen ze een briefje van € 1.000,- en een foto van degene met de volgende aanwijzing. Daarmee kunnen ze de briefjes zo klein mogelijk maken, zodat het op het bord past. Team Stine, Olcay en Jan vinden de eerste persoon met geld. Olcay doet de grote wisseltruc en probeert een briefje van € 500,- te verduisteren, maar wordt gecorrigeerd door Loes. Team Bella, Emilio en Jean-Marc lopen de vrouw voorbij die volgens Olcay toch een man zou moeten zijn, maar bij wie ze wel de volgende foto op moeten halen. Loes, Simone en Ruben willen tussendoor steeds terug naar Art om te kijken of ze al genoeg briefjes hebben. Uiteindelijk hebben ze briefjes van twintig, maar ze moeten de tien hebben. De tijd tikt door, maar uiteindelijk vinden ze tussen de noten nog de briefjes van tien.

Maar dan begint de chaos pas echt. Geen enkele structuur te bekennen bij Art’s bord. Iedereen probeert de briefjes op de hokjes te leggen. Loes weet zeker dat ze op ieder vakje twee briefjes moet leggen. Ruben gaat daar in mee, maar prikt ze niet vast. Met regenachtig winderig weer is dat niet echt handig. Als de tijd bijna om is, komt Emilio toch ook maar eens kijken. Hij vindt het maar raar dat er twee briefjes op elk vakje ligt en begint het snel goed te leggen. Dan is de tijd om, maar voordat Art iets kan zeggen komt er een laatste windvlaag en blaast de helft van de briefjes weer weg. Art is in een goede bui en houdt daar wel rekening mee. De pot staat nu iets minder in de min.

Chaos in het theater

Ter ontspanning mogen ze naar het theater voor Julius Ceasar. Maar eerst moeten ze zich wel even omkleden. De samenwerking met Olcay en de flirtpoging met Bella is blijkbaar op niets uitgelopen, want Ruben deelt een kamer met Loes. Hij peilt bij haar of ze interesse heeft om nu al een bondje te beginnen. Loes vertrouwt Ruben niet echt, maar alleen is ook maar alleen, dus gaat ze akkoord. Al vertrouwt Ruben Loes ook niet helemaal. Bella en Simone hebben elkaar wel weer gevonden. Terwijl iedereen druk bezig is bondjes te smeden, heeft Olcay andere problemen. Zij deelt een kamer met Stine, want ze vindt dat Stine wel een make-over kan gebruiken. Stine heeft het moeilijk met haar jurkje, want waar moet ze eventuele jokers stoppen? Ze zouden misschien wel passen aan de hakken van Olcay, die zijn scherp genoeg om de jokers eraan te rijgen.

Uiteindelijk heeft iedereen zich weer opgetut. In het theater krijgen ze van Art hun plaatsbewijzen en als uitzondering mogen zij hun telefoon op stil laten staan. Als iedereen zit, krijgen ze drie keer instructies om van plek te wisselen in een soort van levend logigram. Gevolg is dat iedereen door de gangen van het theater rent. Wat de kandidaten niet zien, maar wij wel is dat er een persoon het theater in loopt. Dat is zonder twijfel Ron, ik weet het zeker. De kandidaten krijgen nog een laatste bericht. Het gezicht van Jan en Loes spreekt boekdelen. Ze zijn in shock. Het is een bericht van Ron. Als zij bij hem komen zitten, kunnen ze informatie over de mol krijgen. Het is vlak voor tijd en iedereen weet zeker dat ze goed zitten. Als ze nu gaan verplaatsen lopen ze € 2.000,- mis. Maar die arme Ron doet er alles aan om terug te komen. Ruben en Stine overwegen om wel te gaan, maar de rest van de groep is genadeloos. De tijd is om en niemand zit bij Ron. Achteraf hadden ze het misschien toch wel kunnen doen, want uiteindelijk blijkt dat er slechts drie mensen goed zaten. Geen geld in de pot.

Chaos in de steengroeve

Voor de laatste opdracht gaan ze naar een steengroeve, waar ze enkel een berg grind hoeven weg te halen met een graafmachine. Een kind kan de was doen. Onder leiding van teamleider Jan gaat de groep aan de slag. Olcay stapt uit om te gaan plassen. Loes heeft geen accu. Simone heeft moeite met het uit elkaar houden van Loes en Bella. De groep weet dat ze de gehele berg niet binnen de tijd weg kunnen krijgen, maar ze krijgen het toch voor elkaar met ongeveer 30 meter.

Tijd voor de test

In een rommelige bibliotheek in Georgië is het tijd voor de test. Bella zet in op Stine. Emilio verdenkt Bella. Jan verdenkt Ruben. Loes spreidt nog tussen Stine, Emilio, Olcay en Simone. Olcay spreidt ook. Kan ook niet anders als je geen molboekje gebruikt om alles op een rijtje te zetten. Ruben spreidt ook op Emilio, Stine, Olcay, Simone en toch ook wel zijn verse bondgenoot Loes. Van Stine horen we niets, alleen dat de mol zich best nog wel eens op de achtergrond kan bevinden. En dan is het tijd voor Jean-Marc, maar in plaats daarvan zie we Art al bij de kandidaten plus een lege stoel. Omdat hij niet helemaal lekker in zijn vel zat, heeft Jean-Marc besloten zelf uit het spel te stappen. De rest is dus automatisch door.

Wie is de mol?

Olcay is duidelijk een kandidaat die zichzelf verdacht wil maken, dus die streep ik door. Jan is een zeer fanatieke kandidaat, net als Bella. Eigenlijk ben ik er nog niet veel mee opgeschoten. Mijn lijstje blijft voorlopig nog gevuld met de namen Stine, Simone, Emilio, Loes en Ruben.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.