Televisie

Eurovisie songfestival 2018 | Tweede halve finale

De eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival is achter de rug. Daarmee zijn er alvast tien landen verzekerd van een plekje in de grote finale van aanstaande zaterdag. Op Litouwen na komt het lijstje verder volledig overeen met wat ik zelf aan het einde van de show had bedacht. Ik heb lang getwijfeld, maar ik had zelf België nog op mijn lijstje staan. Verder werd ik positief verrast door Oostenrijk en favoriet Israël. En wat ben ik blij dat Ierland door is. Maar genoeg over de eerste halve finale. Want we moeten zelf ook nog en dat is morgen. Nederland is het achtste land dat ten tonele verschijnt. Wat we nog meer kunnen verwachten, lees je hieronder.

Noorwegen

Weet je nog in 2009, toen Noorwegen won met een vioolspelende zanger met Fairytale? Die beste man keert dit jaar terug. Met een zeer aanstekelijk nummer. Alexander Rybak geeft namens Noorwegen een lesje in muziek met That’s how you write a song. Hij speelt ook nog een deuntje op zijn geliefde viool. Ik geef toe, het is niet het meest diepgaande nummer dit jaar, maar het is er wel een die blijft hangen. Finaleplek gegarandeerd en zou me ook niets verbazen als hij wint.

Roemenië

Door met Roemenië, The Humans treden aan met Goodbye. In de verschillende top lijstjes bungelt dit ergens in de onderste regionen. Vooral omdat het een beetje een gedateerde poprock plaat is. Maar ik vind het eigenlijk wel wat. Het is afhankelijk wat de rest van de avond nog gaan brengen, maar ik zou dit zeker overwegen als finalist.

Servië

Als derde zien we Sanja Ilić & Balkanika met Nova Deca voor Servië. Ik ben dol op Balkan liedjes met alles erop en eraan. Folkloristische invloeden, eigen taal, fluiten, trommels, het is er allemaal. Het is echter wel heel veel door elkaar. Ik ben heel benieuwd of dit zich staande kan houden in deze halve finale.

San Marino

Zangeres Jessika en rapster  Jenifer Brening) doen met Who we Are mee voor San Marino. Daarmee doet San Marino gewoon waar het goed in is, namelijk het wederom niet behalen van de finale.

Denemarken

Denemarken heeft het thema ‘All Aboard zeer goed begrepen. Zij sturen een stel vikingen onder de naam Rasmussen in een boot het podium op met Higher Ground. Het is een beetje Game of Thrones de musical. Dit nummer kan alle kanten op, maar ik zie het het liefste terug in de finale.

Rusland

Rusland stuurt dit jaar dezelfde zangeres die eigenlijk vorig jaar ook mee zou doen, maar vanwege een boycot niet mocht. Het is Julia Samoylova die gezeten bovenop een berg I won’t break ten gehore mag brengen. Het liedje is misschien net iets beter dan dat van vorig jaar, maar het scheelt niet veel. Mocht je al toe zijn aan een korte pauze, dan is dit het moment.

Moldavië

Het is tijd voor wat vrolijks. Dat komt vanuit Moldavië met My lucky day van de DoReDos. Toen ik het voor het eerst hoorde, dacht ik dat gaat echt niet ver komen. Maar ik heb het inmiddels al zo vaak gehoord en stiekem is dit best een leuke plaat. Dit is de guilty pleasure van het jaar. De act die ze hebben past helemaal bij het liedje en is te blij. Dit zou best wel eens verrassend hoog kunnen gaan eindigen.

Nederland

En dan is het nu tijd voor Waylon met Outlaw In ‘Em. Onze eigen Waylon komt met een stevige country rock song. Ik vind het een goed nummer, dat zeker in de finale thuis hoort. Maar het is echter aan Europa. Dit kan alle kanten op.

Australië

Australië is ook weer van de partij met Jessica Maubay die We got love zingt. Hier is niets mis mee. Het is een prima up tempo nummer, dat de finale wel moet kunnen halen.

Georgië

Na het geweld van Nederland en Australië is het tijd om even bij te komen. Georgië doet dat heel goed met Etno-Jazz band Iriao met het nummer For You. Als is het nummer wel in het Georgisch gezongen. En zeker niet slecht. Dit kan wel eens voor een verrassing gaan zorgen.

Polen

Light my Up van Gromee ft. Lukas Meijer is de Poolse inzending. Leuk deuntje, leuk refreintje, maar ik denk dat er betere nummers in deze halve finale zitten.

Malta

Dan door met Malta met Taboo gezongen door Christabelle. En dat is een prima liedje. Niet heel bijzonder, maar ook niet heel slecht. Twijfelgevalletje voor de finale.

Hongarije

Ik kan me zo voorstellen dat je toe bent aan nog een pauze. Dan is dit het moment. Tenzij scheurende gitaren en geschreeuw helemaal je ding is. Voor Hongarije zien we AWS met Visclát Nyár. Dit kan in dit genre best een goed nummer zijn, maar het is gewoon absoluut niet mijn ding.

Letland

Snel door met Laura Rizotto. Zij zingt Funny Girl voor Letland. Letland heeft altijd een beetje moeilijke nummers, waarvan je niet weet wat je ermee aan moet. Dit jaar is dat geen uitzondering. Ze sturen een goede zangeres, maar aan het liedje moet ik nog een beetje wennen en meestal is dat geen goed teken.

Zweden

Ja en dan Zweden. Zweden doet net als San Marino ook waar het goed in is. Je stuurt gewoon een dertien in een dozijn dansplaat van Zweedse makelij genaamd Dance you Off. Neem een goed uitziende zanger, namelijk Benjamin Ingrosso, en een high tech decor en je hebt weer een act dat de finale waarschijnlijk wel gaat halen. Zelf vind ik het eigenlijk best wat aan de saaie kant en hoeft het niet perse in de finale.

Montenegro

We gaan door met nog een zanger. Vanja Radovanović zingt Inje namens Montenegro. Dat land heeft ooit mooiere ballads gestuurd. Dit zal waarschijnlijk roemloos ten onder gaan. Maar wie weet, kan Vanja ons nog verrassen.

Slovenië

We zijn er bijna. Voor Slovenië zien we Lea Sirk met Hvala, ne. Het doet het meest denken aan The Harlem Shake. Het zal waarschijnlijk niet heel hoog gaan eindigen.

Oekraïne.

Oekraïne verzorgt de afsluiting van de avond met Under the Ladder van Melovin. Het beloofd een spektakel te worden met veel vuur, een piano en de zanger zelf, die wel wat weg heeft van graaf Dracula. Het is de laatste, dus zal ook nog wel het meest in de herinnering liggen bij de stemronde. Finaleplek gegarandeerd dus.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.