Televisie

Eurovisie Songfestival 2018 | De eerste halve finale

De maand mei is aangebroken en dat betekent dat het tijd is voor het muzikale feestje van Europa (en Australië). Het Eurovisie Songfestival staat weer voor de deur. Morgenavond en donderdag zien we de halve finales, gevolgd door de finale op zaterdag. Waylon treedt namens Nederland aan in de tweede halve finale. Maar eerst hebben we morgen dus de eerste halve finale met onder andere onze zuiderburen en het kippenlied uit Israël. Azerbadzjan mag in ieder geval het spits afbijten en Cyprus sluit de avond af. Wat daar tussen zit lees je hieronder.

Azerbadzjan

Zangeres Aisel trapt af namens Azerbadzjan met X My Heart, een typische songfestival plaat met een zeer hoog meezing gehalte. Het blinkt niet echt uit in originaliteit, maar het is wel een nummer dat zich heel langzaam in je hoofd kan gaan nestelen. Zou kunnen, want met die eerste startpositie zou het ook zomaar zo kunnen zijn dat je het aan het einde van de avond alweer vergeten bent.

IJsland

We gaan door met IJsland. Ari Ólafsson zingt de ballad Our Choice. Dit is echt zo’n lied dat in de jaren negentig door de gemiddelde boyband gezongen had kunnen worden. Ik zou het graag terug zien in de finale, maar ik ben bang dat dit een beetje heel erg ondergesneeuwd gaat worden.

Albanië

Volgende is Eugent Bushpepa voor Albanië met Mall. Albanië gaan we voor het eerst in jaren weer terug zien in de finale wat mij betreft. Ze hebben in ieder geval een van de beste zangers van dit jaar en het liedje zelf is ook zeker niet slecht.

België

Sennek is met A Matter of Time als vierde aan zet namens België. Qua stijl is het het meest te vergelijken met een James Bond soundtrack. België scoort de laatste jaren erg goed. Deze halve finale is dit jaar erg sterk en bevat een paar outsiders die zomaar de finaleplek van België af kunnen gaan pakken. Zelf zie ik het wel graag terug in de finale.

Tsjechië

Na het wat rustige repertoire van onze zuiderburen is het nu tijd om de heupen een beetje los te maken. Als je me dit nummer had laten horen zonder vermelding van het land, zou ik zeggen dat dit de Zweedse inzending is. Maar Lie to Me van Mikolas Josef komt vanuit Tsjechië. Dit nummer schreeuwt om een finaleplek. Lekker uptempo nummer, Justin Timberlake stijl. Dit zou misschien ook nog weleens een verrassende winnaar kunnen worden.

Litouwen

Nummer zes is Ieva Zasimauskaitè uit Litouwen met When we’re old. Dit liedje is perfect geplaatst tussen het uptempo geweld van Tsjechië en Israël. Dit gaat voor de nodige rust zorgen en alleen daarom al zou ik dit graag terug zien in de finale. Het is een heel mooi klein liedje. Als het totaal plaatje klopt, kan dit een verrassende finalist worden.

Israël

En dan kunnen we nu weer los met Israël. Toy van Netta wordt in de volksmond het kippenlied genoemd. Dan denk je misschien meteen aan een grote kermisact, maar niets is minder waar. Deze zangeres is gewoon technisch heel erg goed. Het lied zelf zit ook goed in elkaar. Toy voert al weken de bookmaker lijsten aan. En ergens snap ik dat heel goed. Het is een aanstekelijk nummer dat in ieder geval een plek in de finale verdiend.

Wit-Rusland

Na Israël hebben we Alekseev met Forever voor Wit-Rusland. Op zich is dit geen slecht nummer, maar ik weet niet zo goed wat ik ervan moet gaan vinden. Dit kan meerdere kanten op gaan van goed tot niet zo goed. En misschien is dat ook de reden dat het in deze sterke halve finale blijft steken.

Estland

Mocht je bij Wit-Rusland even een pauze hebben ingelast, zorg dan wel dat je op tijd terug bent voor Estland. Elina Nechayeva zingt La Forza, waarmee de deur naar de finale wagenwijd open staat. Over smaak valt natuurlijk te twisten, maar dit is gewoon een erg goed lied. De zangeres weet de noten ook nog goed te raken ook. De act is ook helemaal compleet met die projectiejurk. Wat mij betreft een serieuze kanshebber voor de eindoverwinning.

Bulgarije

Na Estland is Bulgarije aan de beurt met Bones van Equinox. In mijn persoonlijke lijst is Bulgarije vorige jaar op nummer 1 terecht gekomen. Ook dit jaar zijn ze goed bezig. Als dit live net zo goed klinkt als op band, zie ik dit ook weer heel hoog eindigen.

Macedonië

We blijven nog even in de omgeving van de Balkan met Macedonië.  Het land schittert al een aantal jaar door afwezigheid in de finale. Maar daar moet Eye Cue met Lost and found verandering in gaan brengen. Het deuntje is aanstekelijk en blijft wel even hangen, maar ik weet niet of het aan het eind van de avond ook nog in het hoofd zit. Het kabbelt een beetje voort en dat is waarschijnlijk geen goed teken.

Kroatië

We zijn inmiddels al over de helft. Tijd voor de volgende kandidaat. We zien Franka namens Kroatië met Crazy. Dit is een nummer waarvan ik in eerste instantie niet goed wist wat ik ermee aan moest. Maar de eerste repetitiebeelden beloven heel veel goeds qua zangeres. Ik ben heel benieuwd naar hoe ze het er vandaag vanaf gaat brengen.

Oostenrijk

Voor Oostenrijk verschijnt César Sampson met Nobody but you ten tonele. De eerste reacties waren zeer positief. Dit zou zelfs winnaarsmateriaal zijn. De zanger zelf is dat absoluut, maar van het liedje weet ik het nog niet. Het is zeker geen slecht liedje, maar het kabbelt maar wat voort. Het is ook alsof je het al vaker gehoord hebt. Misschien dat de live performance nog gaat verrassen, maar voor nu twijfel ik aan een finaleplek, laat staan een eerste plek.

Griekenland

Wie we wel zeker terug zien in de finale is Yianna Terzi voor Griekenland met Oniro Mou. Dit is zo’n ontzettend mooi lied, waar je naar kan blijven luisteren. De traditionele folkloristische invloeden maken het helemaal af. Ik hoor het graag terug in de finale, waar het in mijn persoonlijk toplijstje in de top 5 staat.

Finland

Na het rustige Griekenland, krijgen we nu een uptempo nummer. Finland heeft met Monsters van Saara Aalto eindelijk weer eens een lied, waarmee ze de finale kunnen gaan halen. Op en top Scandinavisch en geschreven door hetzelfde team dat ook Heroes van Mans Zelmerlow schreef. En we weten allemaal hoe dat afgelopen is. Of Finland hetzelfde resultaat boekt, wordt afwachten.  De top 10 moet het echter wel kunnen halen. En in het kader van leuke feitjes die je altijd al had willen weten: Saara Alto is de stem van Anna in de Finse versie van Frozen.

Armenië

We kunnen weer wat bijkomen met Qami van Sevak Khanaghyan uit Armenië. Op zich een heel mooi nummer, maar er wordt wel heel veel hetzelfde herhaalt. Ik ben heel erg benieuwd naar hoe dit gaat worden.

Zwitserland

We kunnen door met Stones van Zibbz vanuit Zwitserland. Het is een stevig popnummer, maar of het nu echt blijft hangen. Ik denk dat Zwitserland wederom blijft steken in de halve finale.

Ierland

Ierland gaat net als vorig jaar voor lief en schattig. Ryan O’Shaughnessy zingt het ontzettend zoete Together. Wat een ontzettend schattig lief liedje. De clip is zo mogelijk nog liever en de clip wordt doorgetrokken in de act. Het is een mooi rustig liedje, zoals we van Ierland gewend zijn. Ik hoop echt dat dit de finale zal gaan halen, ze hebben het voordeel dat ze als een na laatste mogen. Misschien dat het nog lang genoeg blijft hangen.

Cyprus

Als laatste gaat het dak er nog even af met Eleni Foureira voor Cyprus met Fuego. Dit is zo’n lied dat in de finale hoort. Het is in de stijl van Beyoncé. Op basis van die paar seconden aan repetitiebeelden die ik zag, moet dit een show op zich worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.