Televisie

Wie is de mol?: minder dan je denkt

Wuivende palmbomen, witte stranden, azuurblauwe zee met op de achtergrond ‘Op een onbewoond eiland’ door de speakers. Deze muurposter waardige omgeving is ideaal om eens even lekker tot rust te komen. Maar dat is de kandidaten (en de kijker) niet gegund. Er moet ten slotte nog een mol ontmaskerd worden. Inmiddels ben ik wel weer over de schok van vorige week heen. Tijd dus om op zoek te gaan naar een nieuwe tunnel.

Klaas wil eerst zijn penningmeesterschap ter discussie stellen. Hij wil de pot graag weggeven. Het is wel zo eerlijk om een kandidaat ook de kans te gunnen om het portret op de achterkant van de biljetten te vervolmaken. En laat nu de pot de helft minder briefjes bevatten. Tim en Marjolein willen de job graag hebben. Ellie in principe ook en in principe vindt Rop dat een goed plan. Cécile steekt ook maar haar vinger op, puur om te sarren. Na een stemmingsronde is het ook Cécile die de penningmeesteres mag uithangen.

Het is tijd voor de eerste opdracht. 23 kokers liggen in het water. Ze krijgen een lijstje met codes. De kokers met een code met een rood cijfer moeten ze vermijden, want dat is mingeld of een lege koker. Met kayaks gaan ze het water op , maar ze moeten oppassen voor haaien  duikers. Val je om, lig je uit het spel en zijn je kokers dus helemaal niets meer waard. Rop en Cécile (alias John Smith en Pocahontas) bijten het spits af. Terwijl Klaas enorm zijn best doet om wat codes door de megafoon te brullen, doen Rop en Cécile hun uiterste best om de juiste kokers te pakken te krijgen. Rop neemt uiteindelijk twee kokers mee naar de kant. Cécile heeft er drie te pakken, maar ze slaat helaas om. Dat zal haar verder een worst wezen,  zij ligt in het water met pisgele waterschoentjes.

Ondertussen gaat Klaas vrolijk verder met zijn bingogetallen. Tim valt om en Ellie besluit het allemaal vanuit de safezone te bekijken. Ellie brengt twee kokers mee terug. Klaas vaart vervolgens helemaal naar het eind van het parcours en hij doet erg zijn best, aan zijn gezicht te zien. Hij pakt van alles mee, maar gaat helaas om. Annemieke verliest haar peddel, maar komt wel met één koker aan wal. Taeke gaat alles af, ziet geen duikers, maar vaart er wel recht op af en gaat ook om. Marjolein vaart ondertussen rustig met één koker terug. Zes kokers is de totale winst. Of nou ja, winst, één koker bevat € 300,- mingeld.  Maar de rest is positief en er mag € 1.000,- in de pot. Marjolein is ervan overtuigd dat de mol in ieder geval het mingeld heeft meegenomen.  Scherpe opmerking van Marjolein, tenzij de mol zichzelf gewoon heeft om laten vallen.

Tijdens de lunch gaat de telefoon. Het is Art met de mededeling dat ze zelf duo’s moeten vormen die een soepele samenwerking mogelijk maken. Klaas kijkt de kat uit de boom en bekijkt eerst wie wie gaat kiezen. Annemieke wil graag met Taeke, die dat liever niet doet, maar hij heeft geen keus. Rop stort zich op Tim. Klaas en Ellie zijn een koppel, net als Marjolein en Cécile.

Verspreid over een parcours zijn bruikbare dingen verspreid, jokers, vrijstellingen (groen én zwart) en natuurlijk geld. Maar ze zijn het er allemaal over eens dat ze niet voor het geld gaan. Eigen belang gaat in dit geval voor het groepsbelang.  Vooral Annemieke is hier goed in, zij pakt de jackpot met drie jokers. En dat € 500,- mingeld wat erbij zit? Boeien. Klaas neemt een joker mee, wat netjes doorgegeven wordt door Annemieke aan Taeke, maar haar drie jokers verzwijgt ze voor het gemak. Tim lijkt voor het waardevolle woordenboek (een lelijk woordenboek mét € 1000,-!) te gaan, maar bedenkt zich en gaat voor de tips voor de test. Cécile hobbelt rond tot de tijd om is en komt met niets terug. Dat geldt ook voor Rop. Taeke gaat voor een joker, die hij niet meer verwachtte want Annemieke én Klaas hadden er ten slotte ieder één. Ellie gaat voor de cijfersloten, maar dat duurt de lang en gaat dan voor het beslagleggingsexploot. Marjolein neemt € 500,- mee, maar door Annemieke haar buit heeft ze minder dan ze denkt.

Ellie mag haar troef inzetten en zij maakt daar optimaal gebruik van. Ze ondervraagt iedereen netjes. Annemieke trekt wit weg, want niemand gaat ervan uit dat zij die drie jokers heeft en dus verantwoordelijk is voor het mingeld. Ze laat maar één joker zien, wat minder is dan je denkt. Iedereen wordt ook nog eens gefouilleerd. Niemand durft daar tegenin te gaan. Ellie pakt uiteindelijk de tips van Tim af.

Bij de laatste opdracht stijgt het adrenalineniveau weer aanzienlijk. Ze mogen gaan bergbeklimmen. Helemaal bovenop de berg staat een kist (met geld!), die los gemaakt moet worden met sleutels. Die sleutels moeten eerst verdiend worden door raadsels op te lossen. Eén raadsel per persoon die daadwerkelijk naar boven gaat. Cécile durft het niet aan en blijft op de grond.

Eén voor één worden de raadsels beantwoord. Ze krijgen altijd een setje sleutels mee, maar als het antwoord fout is, passen ze niet en zijn ze dus voor niets naar boven geklommen. Al is het uitzicht wel de moeite waard. Tim gaat als eerste en is daarna ook opvallend goed bezig met het oplossen van de raadsels. Zijn eigen raadsel is overigens fout. Klaas heeft het moeilijk met het klimmen, maar haalt de kist wel. Maar ook hij heeft de verkeerde sleutels. Hij is trouwens ook niet heel actief met antwoorden van de raadsels. Marjolein heeft haar vraag goed en gaat met de goede sleutels naar boven, maar ze passen niet op dat ene slot dat ze geprobeerd heeft. Maar het waren drie sloten. Marjolein vergat ze. Taeke’s sleutels passen wel. Annemieke stopt halverwege met een goede set sleutels. Ellie zet door, ondanks de verzuring en ook zij heeft een goed setje. Sterker nog, zij kan de kist naar beneden laten zakken. Dat bespaart Rop in ieder geval een klimmetje naar boven. Er wordt € 1.500,- verdiend, want volgens Ellie minder is dan ze dacht.

Dan is het tijd voor de test. Annemiek gaat voor Tim, maar heeft drie jokers. Tim gaat voor Klaas en sluit Cécile ook nog niet helemaal uit. Klaas verdenkt op zijn beurt Tim, net als Taeke die ook nog Klaas en Rop op zijn lijstje heeft staan. Rop gaat voor Annemieke. Cécile en Marjolein gaan allebei voor Ellie. En Ellie? Die gaat voor een sensitief persoon. Die tips die ze van Tim in beslag heeft genomen, stelden blijkbaar toch niet veel voor. Ellie moet het spel verlaten. Wat betekent dat de jokers van Annemieke waarschijnlijk een stuk waardevoller waren en dat Cécile en Marjolein toch niet helemaal op Ellie hebben ingezet.  Zelf heb ik nu al mijn punten in de Wie is de mol? app verdeelt over Klaas en Rop.

2 Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.