Televisie

Wie is de mol?: Het laatste woord, letterlijk

De tweede aflevering van Wie is de Mol? leek wel onderdeel van de cursus ‘Bij ons bij de politie’. Hoogleraar professor Lust gaf ons les over etherdiscipline en het reilen en zeilen bij de politie. Ze gaf zelfs een heuse demonstratie van het doen van veldonderzoek. En dan heeft een politiewoordvoerder ook nog eens vaak letterlijk het laatste woord. Met al die verwijzingen naar het politiewezen zou je haast gaan denken dat Ellie de meest verdachte persoon nummer één is in deze. Maar dat is natuurlijk niet zo, er zijn genoeg aanwijzingen naar de rest van de verdachten…toch?

De eerste die heel even een paar plekjes steeg op mijn verdachtenlijstje, was Airen. Zij begon namelijk met het presenteren van uitgebreide profielschetsen van de andere kandidaten. Heel even dacht ik, misschien is dit wel de mol die de kandidaten voorstelt. In de grote chaos bij het zoutscheppen had ze een coördinerende rol. Die voerde ze eigenlijk te goed uit. Zelfs zo goed dat het leek dat ze de enige was die naar Ellies uitleg heeft geluisterd. Ze wijst Klaas even op het feit dat zijn zeezout toch echt in het water ligt in plaats van op de kant. Verder vertrouwt ze Remy volledig als ze hem naar binnen laat in het klooster (zag die opdracht er niet geweldig mooi uit?). Inmiddels weten we heel zeker dat Airen absoluut de mol niet is. Wat een perfect begin is voor de deductie. Een woord wat we leren van oud-mol Margriet van der Linden. Let vooral op degene die de mol niet is, streep de kandidaten weg en je houdt de mol over.

Laat ik dat dan maar meteen in de praktijk brengen. Te beginnen met Marjolein. Marjolein doet waar ze goed in is, namelijk chaos scheppen. In de zoutmijnen schept ze vooral braaf een soort zout in de juiste kar. Maar ze houdt tegelijkertijd ook haar mollen in de gaten. Bij het maken van de groepsfoto komt haar talent het best tot uitdrukking. Remy deed een poging om orde te scheppen en zette Marjolein in de rol van observator. De best voorbereide mol ooit weet ten slotte dat Marjolein een kei is in chaotisch rondrennen (vermijd tunnelvisie was overigens ook een wijze les van een van de oud-mollen). In Marjolein zie ik vooral een kandidaat die dolgraag wil laten zien dat ze de mol is, maar dat is ze niet. Het is allemaal teveel.

Tim rent heel enthousiast naar een vermoedelijke vijfde hoop zout, wat tijd kost. Datzelfde geldt voor Taeke. Taeke interesseert het geen bal wie er het klooster in mag, dus zijn maatje Tim gaat. Het levert Taeke een joker op. Tim valt in de categorie enthousiaste kandidaat à la Chris Zegers. Taeke is vooral ondoorgrondelijk. Het is nog te vroeg om hem definitief van mijn lijstje af te strepen. Waarom weet ik nog niet zo heel goed. Cécile is vooral bezig met hoe ze eruit ziet, maar schept ondertussen haar zout in de kar. Door middel van het onthouden van bananen met dure schoenen lijkt ook haar fotovak juist te zijn. In het klooster is ze vergeten wat Susan ook alweer zei, maar of dat nu zo verdacht is. Over Annemiek kan ik kort zijn, ze is een fanatieke kandidaat in mijn ogen. Een fanatieke kandidaat die mogelijk een verbond sluit met de mol. Annemieke wil graag een bondje met Rop. Rop zegt ja, maar denkt nee.

Dan hebben we nog over Klaas, Rop en Remy. Oh ja, en Ellie. Ellie die het avontuur vooral ziet als het oplossen van een moordzaak. Ze doet alles precies hoe ze het bij de politie ook zouden doen. Te beginnen met de etherdiscipline, waarmee ze toch wel mooi een hele tijd de ether bezet houdt. Niet dat het wat uithaalt, het is Wie is de mol? ten slotte. Ze is ervan overtuigd dat haar fotovakje niet juist is of is dat iets wat de montage ons wil laten geloven? Terwijl iedereen heel snel doorheeft dat je in het klooster zult moeten luisteren naar de oud-mollen haalt Ellie de onderste steen boven. Er zal maar een joker of vrijstelling onder zitten. Ik vind dit een gevalletje Bentota. Weet je het nog? Vorig jaar, Rik en Chris die de envelop met geld allebei straal voorbij lopen? Ze waren allebei niet de mol.

Gaan we door naar Rop. Rop die vrolijk het zeezout in de verkeerde kar blijft scheppen, terwijl Airen al is komen zeggen dat het zout in het water ligt. Het was Rop die het idee opperde om de foto-opdracht in vakken te doen. Dat Art vervolgens de tredes ging bekijken, weet alleen de mol. Door de vlakken weet niemand meer wie bij welke rij de fout is in gegaan, heel slim. Rop vraagt zich ook af wat hij in het klooster doet, wat heeft hij eraan om al die informatie tot zich te nemen. De adviezen van de oud-mollen zijn niets waard voor een mol natuurlijk. De mol is dichterbij dan hij denkt.

Als we dan weer even terug gaan naar de opdracht met de foto. Met dank aan het speurwerk Vivienne van Moltalk weten we dat Ellies groep goed zat. De fout zat waarschijnlijk in het vak van Remy (en die van Annemiek, maar ja, tunnel!). Remy die ook niet goed met de portofoons om wist te gaan en die een kruiwagen liet vallen. Nu is zout natuurlijk wel zwaar, maar toch. Remy werd ook door Susan terecht gewezen met de vraag of hij zelf ook wel helemaal 100% te vertrouwen is. Het was trouwens ook Remy die letterlijk het laatste woord had. Hij gaf nog even aan hoe erg hij het wel niet vind dat Airen weg moest én hij was het die echt het laatste woord uitsprak in de vooruitblik van volgende week. Het was molletje. Gezien mijn molgeschiedenis waarin ik doorgaans de winnaar/verliezer bombardeer tot mol, zou het zomaar kunnen zijn dat Remy er in ieder geval nog wel even in blijft.

Maar dan hebben we Klaas nog. Klaas die eigenlijk niet echt veel bewonderenswaardig uit heeft gevreten. Nog niet ten minste. Klaas rommelt wel wat aan in die zoutmijnen. Zorgt er vervolgens voor dat zijn fotovak in ieder geval goed zit. Maar de mol weet natuurlijk dat er de volgende week geld weggespeeld kan gaan worden, dus de mol kan gewoon goed zijn best doen nu. Het is oké om geld te verdienen, zolang je het te zijner tijd weer laat verdwijnen, aldus één van de oud-mollen. Over Klaas in het klooster kan veel gezegd worden. Er zijn heel veel adviezen van de mollen te horen. Het is in ieder geval iets met de woorden: MolboeK, OordeeL, LegendA, ContrA, FocuS (laatste woorden van de mollen, letterlijk!). Staat daar nu Mol cf (schijnt ‘vergelijk’ te betekenen) Klaas!? Oké, vooruit, deze heb ik niet zelf verzonnen. Het gonst al dagen van de geruchten, dat dit toch echt dé hint is dit jaar. Ik moet toegeven dat dit in zekere zin best wel heel duidelijk is.

Maar…één van de adviezen was ook: Denk Contra! Denk dus tegengesteld. Het is pas aflevering twee van seizoen 16, het zou natuurlijk wel heel erg snel zijn als de mol nu al bekend is. Dus voorlopig sluit ik me nog even aan bij de contrabeweging. Denk tegengesteld, Klaas is niet de mol. Ik blijf nog even in de waan dat dit een mogelijke afvallershint is. Wat niet geheel onwaarschijnlijk is, aangezien Klaas naar eigen zeggen deze aflevering zijn test op Tim, Airen en Marjolein heeft ingezet. Ik begin toch maar alvast aan het graven van een tunnel. Ik zet er een bordje boven met daarop de R. Of daar Emy of Op achter komt of RKlaas op komt te staan zal de tijd uit moeten wijzen.

 

 

One Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.