Televisie

ESF 2015 | Tweede halve finale deel 1

Morgen kan Trijntje eindelijk aan de bak in de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival 2015. Vorige week kon je al lezen wat ik van onze inzending en de inzendingen van de concurrenten vond. Heb je dat gemist, lees dan deel 1 en deel 2 terug.

Na een eerste halve finale komt ook nog een tweede. Donderdag is het de buurt aan de andere helft van de deelnemende landen om een plekje in de finale te bemachtigen. Wie gaat dat worden? Vandaag de eerste tien deelnemers.

 1. Litouwen

Litouwen heeft dit jaar het vrolijkste nummer. Qua tekst stelt het niet echt veel voor. Het is gewoon een standaard liefdesliedje. Maar dat maakt niets uit. Het blijft hangen en je wordt er vrolijk van. Het is een typisch gevalletje, hoe vaker je het hoort hoe leuker het wordt. Het is ook een van de weinige niet-ballads dit jaar. Dat is voor de verandering eens een pluspunt.

2. Ierland

Na de kalkoenen en de dolle tweeling had Ierland vorig jaar al een wat rustiger liedje. Ook dit jaar doet Ierland het rustig aan. Playing with numbers  van Molly Sterling is een fijn liedje om naar te luisteren. Wat mij betreft een finaleplekje.

3. San Marino

San Marino heeft ongetwijfeld de jongste act van het jaar. Het duo Anita Simoncini & Michele Perniola is respectievelijk 16 en 17 jaar oud. Maar ze kennen de klappen van de zweep. Beiden deden al eerder los van elkaar mee aan het Junior Songfestival. San Marino stuurt meestal de meest brave nummers zonder pit naar het festival. Dat is dit jaar met Chain of Lights niet anders. Het is een braaf nummer met een brave tekst. Er zijn betere nummers dit jaar.

4. Montenegro

Ooit was er een tijd dat alle landen in hun moedertaal zongen. Dat is al lang verleden tijd. Inmiddels zingt iedereen voornamelijk Engels met hier en daar een uitzondering. De balkanlanden komen vaker met liedjes in hun eigen taal. Het nadeel is dat je dat niet verstaat, terwijl het altijd wel heel mooie liedjes zijn. Niet dat dat een probleem hoeft te zijn. In 2007 won Servië met een heel mooi liedje in hun eigen taal. Montenegro doet dat ook al een aantal jaren. Dit jaar zingt Knez Adio. Een stemmig liedje met viool en lichte slavische invloeden. Het is een liedje over het verlies van iemand. Niet dat ik Montenegro’s spreek, maar de engelse tekst is ook te vinden op het wereld wijde web. Ik vind dit een mooi lied. Of het de finale gaat halen weet ik niet. Montenegro start immers als vierde.

5. Malta

Voor Malta zingt Amber Warrior. Hadden die niet al? Klopt, ook Georgië trekt ten strijde met Warrior. Je gaat dan toch vergelijken. Georgië vond ik heel veel geschreeuw. En dat doet Malta ook, maar dan wel op een fijnere manier. Ik vind dit een goed liedje van Malta.

6. Noorwegen

De Noren doen het al jaren rustig aan. En dat doen ze dit jaar weer. En hoe. Mørland & Debrah Scarlett zingen A Monster Like Me. Ik vind dit een erg goede plaat. Het is ook weer een liedje wat lijkt op Calm after the storm. Daardoor gaat het ook zeer hoog scoren. De Noren gaan wat mij betreft voor de top 10.

7. Portugal

Tsja, Portugal. Dit zou wel eens het toilet momentje van de avond kunnen gaan worden. Leonor Andrade zingt Há Um Mar Que Nos Separa. Dat is Portugees. Zingen in je moerstaal is niet altijd een probleem, kijk maar naar Montenegro dit jaar. Voor de artiest is het een extra uitdaging om het liedje evengoed over te brengen voor mensen dit het niet verstaan. Ik ben dus erg benieuwd wat Portugal gaat doen. De liedje is namelijk behoorlijk eentonig en saai. Ik zie een finaleplek niet gebeuren.

8. Tsjechië

Tsjechië komt dit jaar met een ballad. Want die hebben we nog niet gehoord. Wat overigens wel een pluspunt is voor dit jaar, maar iets van variatie mag ook eigenlijk wel. Ik verlang haast naar die bombastische nummers met trommels, gitaren en fluiten. Maar goed, terug naar het liedje van Marta Jandová and Václav Noid Bárta, Hope Never Dies. De zanger zingt als de zanger van Nickelback. dat is niet echt mijn kopje thee. De zangeres zingt aardig. Het liedje is ook niet onaardig, maar nee, ik denk niet dat dit de finale gaat halen.

9. Israël

Weer een ballad, dit keer van Israël. Dat denk je ten minste als het liedje begint. Nadav Guedj begint heel rustig te vertellen tegen zijn moeder dat hij wéér een gebroken hart heeft. Maar ze hoeft zich geen zorgen te maken, hij verlicht te pijn door los te gaan op de dansvloer. En dan gaat het liedje van ballad naar uptempo en wordt het een heel erg fout liedje. Nadav vindt zichzelf een Golden Boy. En hij gaat behoorlijk op de versiertour met drie keer hetzelfde couplet plus refrein. Dit heeft een heel erg hoog guilty pleasure gehalte.

10. Letland

Love Injected van Aminata is best wel een apart liedje (ja, het is weer een ballad). De zinnen in de coupletten zijn welgeteld 1 tot 2 woorden lang. En ook het refrein en de bridge klinkt apart. Ik weet niet zo goed wat ik met dit liedje aan moet. Ik moet het totaal plaatje zien denk ik. Maar ik denk niet dat ik hiervan ga houden.

Tot zover de eerste tien nummers voor de tweede halve finale. Woensdag de overige nummers en mijn voorspelling voor deze halve finale.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.