Televisie

ESF 2015 |Eerste halve finale deel 1

Volgende week is het weer zover. Op dinsdag 19, donderdag 21 én zaterdag 23 mei is het weer tijd voor het jaarlijkse Europese feestje. Hilarische acts, extravagante outfits en niet geheel onbelangrijk heel veel muziek. Het is tijd voor het Eurovisie Songfestival! Plaats van handeling is dit jaar het Oostenrijkse Wenen (dankzij die vrouw met die baard).

Jullie zitten natuurlijk allemaal voor de buis gekluisterd. Ik in ieder geval wel. Inmiddels heb ik ook al wat voorzichtige repetitiebeelden gezien van enkele deelnemers. Het belooft veel goeds eigenlijk. Tot mijn verbazing dreigt het dit jaar echt een ouderwets liedjes festival te worden. De potentiële kermisacts zijn op één hand te tellen. De overige landen hebben heel goed naar Nederland geluisterd en gaan volledig voor het singer-songwriter luisterliedjes repertoire. Dit jaar wordt het ook het jaar van de visual effects tijdens de liedjes.

Voor degene die wil weten of hij moet kijken of niet, bij deze alvast een overzicht van de eerste tien landen die aantreden in de eerste halve finale. Het zijn ook gelijk de landen die de concurrentie aangaan met onze eigen Trijntje.

1. Moldavië

Moldavië stuurt Eduard Romanyuta, afkomstig uit de Oekraïne. Oekraïne heeft zich voor dit jaar teruggetrokken en doet dit jaar niet mee. Eduard deed dus maar mee bij de voorrondes in Moldavië. Hij won en vertegenwoordigt Moldavië met het lied I want your love.  Moldavië geeft het startschot, het land treedt als allereerste aan op de eerste halve finale.  De act is meteen al een mooie binnenkomer. Verkleed als politieagent zingt (zuiver dat dan weer wel) en danst Eduard zich door het liedje.  Het liedje op zich doet heel erg boybandachtig aan. Heel erg zero’s, misschien een beetje te gedateerd voor Europa. Het songfestival is natuurlijk één grote guilty pleasure. Maar dit lied is de guilty pleasure van de guilty pleasure. Ik vind het leuk, maar of het de finale haalt weet ik niet. De bookmakers zijn er in ieder geval over uit dat de eersten de laatsten zullen zijn.

2. Armenië

Na jaren van geblér en traditionele kermis, kwam Armenië vorig jaar met een heel goed liedje. Men kan het dus wel. Armenië komt ook dit jaar met een heel erg goed nummer. Genealogy bestaat uit 6 zangers en zangeressen uit alle uithoeken van de wereld. De overeenkomst is hun Armeense afkomst. Face the Shadow is een krachtige ballad met een typische Eurovisie boodschap: vrede, liefde en eenheid. Dit is een van mijn favorieten. De eerste beelden beloven heel erg veel. De zangers zingen loepzuiver (ook de hoge noten).

3. België

België doet het dit jaar op z’n Lordes. Je weet wel, die zangeres van RoyalsInclusief vingergeknip in de intro. België mag als derde aan de bak (vlak voor Nederland), dus vrij in het begin. Het liedje moet dus ijzersterk zijn wil je het aan het einde ook nog onthouden. En dat is het! En dat komt door de Royals feel. Het blijft ontzettend hangen. Het is niet direct mijn top favoriet voor de eindzege, maar een finale plek voor onze zuiderburen moet er in zitten. Aan de jonge (slechts 19 lentes jong), blauwogige en blonde Loïc Nottet de eer om die finaleplek waar te maken met een strakke act.

4. Nederland

Why Why Why WHY WHY? Wat betreft het liedje op zich hoorde ik al bij de sceptische kant. Het is een leuk liedje, maar niet meer dan dat. Ik had meer verwacht van een liedje wat door Anouk geschreven is. Van de andere kant heb je daar Trijntje met een dijk van een stem die het liedje heel erg goed zingt. Het is duidelijk één van de beste zangeressen van dit jaar. Waar vorig jaar The Common Linnets een rustpunt waren in de grote drukte is het nu andersom. Iedereen heeft een rustig liedje en dan komt Trijntje met een wat meer uptempo nummer. Dat valt op. Trijntje is als vierde aan de beurt, daarna volgen nog een hoop rustige nummers dus een uptempo nummer blijft misschien wel hangen. Het enige wat nog ontbrak was een mooie elegante jurk.  Als het liedje niet blijft hangen, dan zal ongetwijfeld de zeer aparte jurk met enorm decolleté wel blijven hangen. Wat mij betreft was dat niet nodig geweest, de stem van  Trijntje en het decor doen al genoeg voor het liedje. Nu leidt de jurk behoorlijk af. Of het de finale haalt? Het zal erom spannen.

5. Finland

Why why why, kan ik me ook hier afvragen. Finland herhaalt zichzelf door wederom een punkband te sturen. Ze deden het al eerder met Lordi (niet te verwarren met Lorde). Met sympathie stemmen zal Finland ongetwijfeld de finale halen. De groep bestaat uit verstandelijk gehandicapten en vraagt daar ook aandacht voor. Dit is totaal niet mijn muziek, laat ik dat voorop stellen. Het is een hoop gegrom en geschreeuw. Bij Lordi was er nog enige entertainment in de vorm van monsteroutfits en een catchy deuntje. Maar dat is bij  Aina Mun Pitää van Pertti Kurikan Nimipäivät (vraag me niet hoe je het uitspreekt) niet het geval. Dit is een perfect moment om voor een toiletbezoekje. Wel snel hoor, het liedje duurt slechts 1:25 minuten lang.

6. GRIEKENLAND

Na het rockgeweld van Finland komt Griekenland met een heerlijk rustige ballad. Zangeres Maria Elena Kyriakou zingt vol overgave One last breath. Ze heeft een beetje het stemgeluid van Celine Dion. Het is een typische ballad, die tijdens de repetities loepzuiver gezongen wordt.  Het begint rustig en komt dan tot een hoogtepunt met veel adlips en modulaties (heb ik geleerd van Idols). Ik hou van dit soort nummers. De zangeres komt net als Trijntje ook op in een jurk mét decolleté tot helemaal onder de navel. Haar jurk vind ik dat weer wel heel mooi.

7. ESTLAND

Elina Born & Stig Rästa, een zangeres en een zanger. Het liedje, Goodbye to yesterday, is een wat rustig liedje met veel gitaar. Een beetje een country, on the road sausje. Waar hebben we dat eerder gezien? Oh ja, The Common Linnets werden vorig jaar tweede voor ons eigen landje. En daar heeft Estland heel goed naar gekeken. Het pakt positief uit. Estland gaat hier ongetwijfeld hoog mee scoren. Buurlanden heeft Estland dit jaar niet nodig. Als zij in de finale komen is dat volkomen terecht. Dit is een van mijn topfavorieten.

8. MACEDONIË

Naast het oostblok, lijkt het ook op de Balkan eindelijk doorgedrongen te zijn dat Europa mooie hippe luister liedjes wil. Ook Macedonië komt eindelijk eens met iets anders in plaats van drukke kermisacts waarbij je dag erna een gehoorapparaat moet aanschaffen. Daniel Kajmakoski zingt het rustige Autumn Leaves. Een liedje met een leuke videoclip. De finale zal ook voor Macedonië een terechte plek zijn. Het is mooi in al zijn eenvoud.

9. SERVIË

Servië wordt dit jaar vertegenwoordigt door Bojana Stamenov. Zij zingt Beauty Never Lies, een lied met een boodschap. Het begint als een ballad, maar wordt later een uptempo nummer met hier en daar wat folkloristische invloeden. Bojana Stamenov is een volslanke 28 jarige vrouw. Met het liedje geeft ze een duidelijke boodschap af. Het maakt niet uit hoe je eruit ziet, accepteer jezelf zoals je bent. Het is wel veel, heel veel. Halverwege trekt ze haar strot ook nog eens behoorlijk open. Ik ben heel benieuwd naar het geheel dinsdag.

10. HONGARIJE

De Hongaren komen met een lief luisterliedje. Jazz-zangeres Boggie zingt Wars for Nothing. Een liedje over de zinloze oorlogen in de wereld. Ook dit is weer een van mijn favorieten dit jaar. Het is mooi nummer met inhoud. In de clip begint de zangeres op straat te zingen en het eindigt in een soort flashmob waarbij alle omstanders mee gaan zingen. Als ze dat ook in de act stoppen met een heel koor, dan ben ik verkocht.

Dat waren de eerste tien deelnemende landen. Donderdag deel 2 met de overige landen én mijn voorspelling.

2 Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.