Televisie

Eurovisie Songfestival 2017 | De Finale! Wie zal er winnen?

Na twee halve finales vol vocaal geweld, visuele uitspattingen en overwegend witte jurken en pakken is het vanavond tijd voor de finale van het Eurovisie Songfestival 2017. Een finale waarin Nederland dit jaar niet zal ontbreken, want we zijn door! Spannend werd het nog wel toen er al acht landen genoemd waren en Nederland zat daar niet bij. Maar dat kwam toch nog goed. En wat is het terecht. OG3NE heeft een erg goed optreden neergezet. Vooral vocaal waren ze sterk. Maar nu de finale. De landen die zich nu via de halve finales geplaatst hebben, zullen aangevuld worden met de landen die al verzekerd zijn van een finaleplek. Dit zijn de Grote Vijf (oftewel de landen die voor een groot deel meebetalen aan het Eurovisie circus) en het gastland.

Halve finale nummer 1

Helaas moeten we het vanavond doen zonder het prachtige Blackbird van Finland. Ik vond het een van de beste nummers van de avond, maar Europa dacht daar anders over. Ook de vlecht van Montenegro zien we niet meer terug, al heb ik daar iets minder moeite mee.

Wat we wel terug zien is de loopbanden act van Zweden en ondanks een paar valse nootjes zien we ook Australië terug. De zenuwen hadden de Belgische Blanche behoorlijk te pakken, maar het liedje is goed genoeg voor een plekje in de finale. Azerbeidzjan met hun schoolbord is ook van de partij. Net als het Griekse dancenummer This is Love en de Cypriotische versie van Human. Ook Armenië en Polen zien we terug.

[wpdevart_youtube]prqZ8MSAPh4[/wpdevart_youtube]

Waar ik ook heel blij van werd, is dat Moldavië door is. Dat is die met dat vrolijke saxofoon deuntje. Tussen al die duistere ballads, valt dit heel erg op. Het zal mij niets verbazen als Moldavië de top tien bereikt. Ook het heel erg mooie kleine liedje van Portugal is door. De bookmakers zijn er inmiddels van overtuigd dat dit gaat winnen. Dat zou wel heel mooi zijn voor Portugal, aangezien zij nog nooit hebben gewonnen. Ze besloten het dit jaar eens anders te doen, geen gekke circusacts meer. Maar gewoon dat insturen waar het om gaat: een mooi lied. En dat lijkt te gaan werken.

[wpdevart_youtube]0td62XxnjBk[/wpdevart_youtube]

 

Halve finale nummer 2

De tweede halve finale was een stuk gevarieerder dan de eerste. Stiekem vind ik het toch jammer dat San Marino niet door is. Maar dat was wel te verwachten. Nederland was wel verzekerd van een plekje, maar wie zien we nog meer terug?

We zien de blije jongen op de maan van Oostenrijk terug. Ook het gejodel van Roemenië gaan we weer horen. Het is niet mijn ding, maar ze kan het wel. De Hongaarse folkloristische rapper en de Deense/Australische zangeres met de luide stem ook. Noorwegen was ik al vrij snel vergeten, maar ik krijg vanavond nog een kans om het in mijn geheugen op te slaan.

[wpdevart_youtube]mX8LYc5eaEM[/wpdevart_youtube]

Iedere finale kan niet zonder extra pauzemomentje, dus is het goed dat Wit-Rusland ook door is. De show wordt geopend door Israël, waarvan ik alleen de hoge noten en de armen heb onthouden. Een zeer terechte finalist is Bulgarije. En dan hebben we nog Kroatië. Daar kun je heel veel over zeggen, maar ondertussen lacht hij het hardst. Want zijn pop/opera act zou best wel eens een top tien plekje kunnen opleveren.

[wpdevart_youtube]tkP0xw_i_Ho[/wpdevart_youtube]

De finale

Naast de landen die vanuit de halve finales de finale hebben bereikt, zijn er nog zes andere landen die al verzekerd zijn van een plekje in de finale. Het gastland Oekraïne komt met een stevige rockplaat. Zeker geen slecht liedje, maar niet mijn kopje thee. Duitsland heeft de laatste jaren een abonnement op de laatste plek. Ik denk dat ze dit jaar ook niet veel hoger zullen gaan eindigen. Ze zullen in ieder geval niet op de laatste plek eindigen, want die is voor Spanje.

[wpdevart_youtube]lJ6K-EvqccA[/wpdevart_youtube]

Het Verenigd Koninkrijk scoort ook niet altijd erg hoog, maar daar gaat dit jaar verandering in komen. Zij sturen zangeres Lucie Jones met een prachtige ballad en visueel is het ook een plaatje. Ik hoop van harte dat dit hoog gaat eindigen. Frankrijk heeft een leuk liedje dat blijft hangen. Ook de visuele omlijsting zal zeker onthouden worden. En dan hebben we nog Italië. Weken stond hij op nummer één bij de bookmakers. Inmiddels is het Portugal die die plek heeft ingenomen. Italië heeft een dansende aap meegenomen die een leuk dansje doet. Een dansje dat makkelijk mee te doen is. Het liedje zelf is ongelofelijk aanstekelijk, al is het vocaal misschien niet helemaal zuiver.

[wpdevart_youtube]rafsdrfRM4o[/wpdevart_youtube]

De Winnaar!?

Maar wie gaat het winnen? Ik weet het niet meer. Voor het eerst in jaren heb ik geen echte duidelijke favoriet. Het is een beetje appels met peren vergelijken. Portugal is heel mooi klein, maar Italië swingt de pan uit. En dan heb je nog die prachtige ballad van het Verenigd Koninkrijk. Ook Bulgarije heeft de juiste inzending om de winst te pakken. Ik ga er vanavond nog eens goed voor zitten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.