Televisie

Eurovisie Songfestival 2017 | OG3NE treedt aan in de tweede halve finale, wie zijn hun concurrenten?

Vanavond is het zover. OG3NE treedt aan tijdens de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival. De zusjes Vol treden als zesde aan. Je hoeft dus niet al te lang te wachten om ze in actie te zien. Maar daarna duurt het extra lang voordat het verlossende woord komt dat ze zaterdag nog een keer mogen. Ik ga ervan uit dat dat moet gaan lukken.

Servië

Tijana Bogićević – In Too Deep

De tweede halve finale wordt afgetrapt door Servië. Het land dat de laatste jaren best goed bezig is. Ook dit jaar hebben ze een goed nummer. Het is zeker een lied dat tussen al die ballads op valt. Dit zou de finale moeten kunnen halen.

Oostenrijk

Nathan Trent – Running on air

Deze Oostenrijkse singer-songwriter is een verademing tussen al het vrouwelijke vocale geweld. De act ziet er ook prima uit. Hij zit op een halve maan en weet heel goed hoe hij in de camera moet kijken. Ik was hier in eerste instantie niet heel enthousiast over, maar dit zou best wel eens een verrassende finalist kunnen gaan worden.

Macedonië

Jana Burčeska – Dance Alone

En dan nu Rusland…althans dat was de bedoeling. Maar Rusland doet niet meer mee. We kunnen dus door met Macedonië. Dit jaar komen meerdere landen met een dance-nummer. Macedonië komt met een lekker zomers deuntje dat wel blijft hangen. Dit gaan we terug zien in de finale.

Malta

Claudia Faniello – Breathlessly

De enige echte drama á la Mariah Carey ballad komt deze halve finale van Malta. Als je van jaren ’90 ballads met Mariah Carey- achtige dramatische uithalen houdt, dan is Malta helemaal jouw ding. En ik ga het gewoon toegeven, ik hou van dit soort nummers. Het is wel allemaal heel dramatisch allemaal.

Roemenië

Ilinca ft. Alex Florea – Yodel it!

Jodelen is niet echt mijn ding en rappend zingen nog minder. Het zijn twee stijlen die mijlenver uit elkaar liggen, maar Roemenië krijgt het voor elkaar om hier toch een combinatie van te maken. Ik moet eerlijk zeggen dat het nog best een interessante combinatie is ook. Zij kan ook echt goed jodelen, voor zover ik daar verstand van heb. Als dit geheel zonder valse noten gebracht wordt zie ik dit zeker richting finale gaan, waar het ook nog best hoog zou kunnen eindigen.

Nederland

OG3NE – Lights and Shadows

De nummer zes van de avond zijn wij zelf. Ik vind dit een goed nummer. Het heeft de perfecte opbouw, waarin de dames kunnen laten horen wat ze in hun mars hebben. De drie zusjes horen bij de beste zangeressen dit jaar. En hun meerstemmige zang is hun kracht. Als ze dat combineren met een goede regie, dan moet er in ieder geval een finaleplek in zitten. Ik denk dat de dames voor een verrassing kunnen gaan zorgen qua einduitslag.

Hongarije

Joci Pápai – Origo

Hongarije houdt het traditioneel in eigen taal begeleid door folkloristische trommels en fluiten. Het is een combi van zang en rap. Het is ook best een eentonig lied. Het zal net wel of net niet de finale gaan halen.

Denemarken

Anja Nilson – Where I am

Denemarken stuurt een powerballad. Het is zeker geen slecht nummer. De zangeres beschikt ook over een enorme strot, maar die is behoorlijk aan de schelle kant. Als dit geheel foutloos gezongen wordt, zie ik geen reden waarom dit in de halve finale zal stranden.

Ierland

Brendan Murray – Dying to try

Na het vocale geweld van Denemarken komt Ierland met wederom een ballad. Maar wel een hele mooie. Ik zou dit heel graag terug willen zien in de finale. Maar gezien de concurrentie denk ik niet dat dat gaat gebeuren.

San Marino

Valentina Monetta & Jimmie Wilson – Spirit of the Night

In de categorie Guilty Pleasure komt San Marino met een gegadigde. San Marino heeft een abonnement  op de iets minder goede nummers. Dit jaar is dat geen uitzondering. Het heeft niet echt veel diverse teksten, maar het ligt wel lekker in het gehoor. Het zou een hele grote verrassing zijn als dit in de finale komt. Maar ik denk dat San Marino ook dit jaar richting laatste plek gaat.

Kroatië

Jacques Houdek – My Friend

Heel erg Disney musical dit. Zo op het eerste gehoor, zou je denken dat het gaat om een duet. Maar de beste Jacques Houdek beschikt over een bereik van laag tot hoog. Dit is zeker weten een van de beste zangers dit jaar. En als hij dit kunstje daadwerkelijk live flikt, zou dit best een finaleplekje kunnen opleveren.

Noorwegen

JOWST – Grab the moment

Noorwegen komt meestal wel met goed nummers. En dat is dit jaar niet anders. Het is zeker een liedje dat zou kunnen blijven hangen, maar er komen er nog teveel. Als Noorwegen de finale haalt, is dat met de hakken over de sloot.

Zwitserland

Timebelle -Apollo

Typische songfestival powerballad van Zwitserland. Niets mis mee. Maar ik vraag me af of dit stand gaat houden. Er zijn betere liedjes in deze halve finale.

Wit- Rusland

Naviband – The Story of Life

Een folkloristisch liedje uit Wit-Rusland. Klinkt lekker vrolijk. Ik hoop dat ze het in hun eigen taal houden. Het is lekker aanstekelijk ook, dus zal het ongetwijfeld blijven hangen. Maar of er een finaleplek in zit? Ik denk het niet.

Bulgarije

Kristian Kostov – Beautiful Mess

Volgens de bookmakers zal Bulgarije deze halve finale gaan winnen. Dat zou mij niets verbazen als dat zou gebeuren. Prachtig nummer dit. Bulgarije is de laatste jaren goed bezig. In tegenstelling tot vorig jaar doen ze het wat rustiger aan met een ballad.

Litouwen

Fusedmarc – Rain of Revolution

Nog drie nummers te gaan. Mocht je het echt niet meer uithouden, dan is dit het moment om een plaspauze in te lassen. Dit is zo’n nummer waar je van houdt of niet. Ik val in die laatste categorie. Net als veel anderen, als ik af ga op de vele top 43 video’s op  You-tube. Dit is een beetje een vreemd liedje.

Estland

Koit Toome And Laura – Verona

‘We Are lost in Verona aahahahaah’. Dat is de tekst die blijft hangen. En dat zou zomaar genoeg kunnen zijn. Aanstekelijk is het wel dit dance nummer uit Estland. Het land heeft het voordeel dat ze als een na laatste mogen optreden. Tijdens het stemmen zal dit namelijk makkelijk in het hoofd blijven hangen.

Israël

IMRI – I Feel Alive

Dertien in een dozijn dance-nummer. Maar het ligt wel lekker in het gehoor en het is een fijne afsluiter van deze halve finale. Net als bij Estland zou deze positie voor Israël ook in het voordeel kunnen uitpakken.

Wie zien we terug in de finale?

Welke landen zullen uiteindelijk de finale halen? Met een halve finale als deze kan het alle kanten op. Als ik een gokje waag, kom ik uit op Servië, Macedonië, Roemenië, Nederland, Hongarije, Denemarken, Ierland, Bulgarije, Estland en Israël. Zwitserland, Noorwegen en Kroatië zet ik op de reservebank.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.