Televisie

Eurovisie Songfestival 2017 | Welke landen zien we in de eerste halve finale?

Vanavond is het zover. Het Eurovisie Songfestival barst weer los. Nederland is pas donderdag aan de beurt, dus vanavond is er tijd genoeg om eens rustig de mogelijke concurrentie te bekijken.

Zweden

Robin Bengtsson – I Can’t go on

Zweden trapt af. Nadat ze het vorig jaar wat rustiger aan hebben gedaan, komen ze dit jaar weer met een uptempo nummer. Het heeft hetzelfde vrolijke aanstekelijke deuntje als Justin Timberlakes Can’t stop the feeling. Dit soort nummers, daar is Zweden gewoon heel erg goed in. Ze halen ook weer alles uit de kast om een strakke act neer te zetten met een synchroondans op loopbanden. Dit gaat zonder twijfel de finale halen, waar ze hoog in de top 10 gaan eindigen.

Georgië

Tamara Gachechiladze – Keep the faith

Georgië stuurt een ballad naar Kiev. Het is de eerste ballad van dit jaar en er zullen er nog velen volgen. Het is een liedje met een duidelijke boodschap. Keep the Faith is een stevige ballad, gezongen door een zangeres met een stevig stemgeluid.

Australië

Isaiah – Don’t come easy

Ook dit jaar is Australië weer van de partij. Ze houden het dit jaar iets rustiger dan voorgaande jaren. Van alle ballads dit jaar is dit veruit een van de betere. De slechts 17-jarige Isaiah klinkt een beetje als Sam Smith. Het moet gek lopen, wil Australië de finale niet halen.

Albanië

Lindita – Botë/World

Albanië doet ook mee aan de ballad trend. Het is een prima ballad die in de videoclip versie erg goed klinkt. Ze won de nationale finale met de Albanese versie. Inmiddels is het vertaald in het Engels. Dat is ergens toch wel jammer, want met het origineel zou ze er best wat meer uit kunnen springen. Of het echt de finale gaat halen betwijfel ik.

België

Blanche – City Lights

Na het succes van vorig jaar met Laura Tesoro, sturen onze zuiderburen dit jaar Blanche. Een zangeres met een apart stemgeluid, waar je van moet houden. Dit is een van de meest onderscheidende zangeressen én liedjes dit jaar. Ze staan bij de bookmakers behoorlijk hoog, maar alles valt of staat met hoe Blanche dit liedje uiteindelijk gaat brengen.

Montenegro

Slavko Kalezic – Space

Montenegro heeft een serieuze kandidaat voor Guilty Pleasure van het jaar. Maar dat is ook alles wat ze met dit nummer kunnen winnen. De winst van dit festival is heel erg ver weg. Mocht je al behoefte hebben aan een pauze, dan is dit het moment. Maar eigenlijk zou je gewoon moeten blijven zitten, want dit zal een optreden worden waar nog lang over nagepraat gaat worden.

Finland

Norma John – Blackbird

Finland is vastbesloten om dit jaar wél de finale te halen. En dat gaan ze wat mij betreft ook doen ook. Vanaf de eerste noot blijf je geboeid zitten luisteren. Zonder al teveel poespas trekt het toch de aandacht.

Azerbaijan

Dihaj – Skeletons

Azerbaijan speelt het ook dit jaar weer klaar om een goed liedje in te sturen. Vorig jaar hadden ze dat ook, maar de uitvoering was wat minder. Ondanks dat haalden ze wel de finale. En dat gaat ze dit jaar ook weer lukken. Het is een beetje een mysterieus nummer, dat wel zal blijven hangen.

Portugal

Salvador Sobral – Amar Pelos Dois

Portugal wordt door de bookmakers erg hoog ingezet. En dat is terecht wat mij betreft. Dit is het moment om er eens lekker voor te gaan zitten en gewoon te luisteren. Het is een mooi klein liedje, dat net als de Finse inzending geen poespas nodig heeft om goed te zijn.

Griekenland

Demy – This is Love

De mensen die tijdens Portugal toch in slaap zijn gevallen, zullen nu wakker worden geschud door Griekenland. Dit lied is op een perfecte plek neergezet in deze halve finale. Net op de helft. En dat gaat zeker in het voordeel werken voor dit uptempo dancenummer. Het is een beetje een standaard dancenummer, maar we gaan het wel terug zien in de finale denk ik.

Polen

Kasia Mos – Flashlight

En we kunnen weer een beetje bijkomen met het rustig Flashlight uit Polen. Het is een prima ballad, die samen met Georgië zal gaan strijden om een plekje in de finale.

Moldavië

Sunstroke Project – Hey Mamma

Moldavië heeft nu niet bepaald een succesvolle geschiedenis voor wat betreft goede liedjes. Of het dit jaar wel gaat lukken om de finale te halen, weet ik niet, maar ze dingen zeker mee naar de Guilty Pleasure van het jaar.

IJsland

Svala – Paper

Het is echt lastig dit jaar. Zonder piraten, marsmannetjes of zingende kalkoenen is het lastig om echt een liedje te zoeken waar ik echt niets aan vindt. Als ik er dan toch een moet kiezen dan is dat Paper van IJsland. Het is een beetje een vreemde opbouw. Ik kan hier niet veel mee.

Tsjechië

Martina Bárta – My Turn

En weer een ballad. Het is een van de mindere van vanavond. Het is een beetje aan de saaie kant. Tussen al die andere ballads sneeuwt dit een beetje onder.

Cyprus

Hovig – Gravity

Cyprus dacht dit jaar, laten we eens even in Zweden gaan shoppen voor een liedje. Aangezien Zweden daar best wel goed in is. Het resultaat is het nummer Gravity en dat is een oorwurm hoor. Dit blijft wel lekker hangen. Daarna zijn ze bij Rusland gaan shoppen voor wat tips om het visueel ook wat aantrekkelijker te maken. En dat is ze ook gelukt. Dit gaat de finale zeker weten halen.

Armenië

Artsvik – Fly with me

Armenië stuurt een goede zangeres met een vooral een origineel lied. Het is geen standaard liedje en dat zou wel eens in het voordeel kunnen gaan werken. De finale is in zicht voor Artsvik.

Slovenië

Omar Naber – On my way

Toen Slovenië voor het eerst met dit liedje naar buiten kwam, was ik niet heel erg enthousiast. Maar toen zag en hoorde ik de repetitie beelden. Qua liedje zou dit makkelijk ooit door Westlife uitgebracht kunnen zijn. Dit is veel beter dan verwacht, maar ik vraag me af of het de toch wel zware concurrentie aan kan.

Letland

Triana Park – Line

Apart is meestal niet een heel positieve manier om een liedje te beoordelen. Maar toch ga ik het doen. Letland komt echt met een apart nummer, waarvan ik nog niet weet of ik het echt wat vind. Er zijn genoeg mensen in Europa die hier lyrisch over zijn, maar ik heb dat niet.

Wie zien we terug in de finale?

Zweden, Australië, Cyprus en Armenië zullen ongetwijfeld de finale bereiken. Ik hoop ook dat we Portugal en Finland terug gaan zien. Verder maken België, Griekenland, Azerbadzjan en Georgië het rijtje compleet. Of misschien dan toch nog Slovenië erbij?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.