Televisie

Eurovisie Songfestival 2016 | Tweede halve finale

Eurovisie Songfestival

Of Douwe Bob volgende week zaterdag in de finale van het Eurovisie Songfestival te zien is, weten we dinsdag. Ik maakte al een overzicht van de concurrentie van Douwe voor de eerste halve finale. Maar er zijn natuurlijk twee halve finales. De tweede halve finale is volgende week donderdag te zien.

De tweede halve finale is eigenlijk niet zo heel belangrijk meer, aangezien Nederland al geweest is. Maar de echte Eurovisiekijker kijkt de tweede halve finale ook gewoon. Bovendien is het de halve finale voor onze zuiderburen, daar waar wij normaal gesproken onze twaalf punten aan geven. Enige nadeel is dat deze tweede halve finale uit 19 liedjes bestaat. België mag als laatste. Je zult je dus eerst door 18 andere liedjes door moeten worstelen.

Eurovisie SongfestivalLetland: Heartbeat – Justs

We beginnen met Letland. Vorig jaar wist ik het met Letland ook niet zo goed. Dit is net zo’n soort nummer. Het is een beetje vreemd in eerste instantie. Het is wel origineel. Op basis van wat er nog gaat komen, is dit wel een mogelijke finalekandidaat.

Eurovisie SongfestivalPolen: Colour of your life – Michal Szpak

Door met Polen. Polen komt met een balade á la ‘My heart will go on’ met heel erg veel drama gebracht. Hoe vaker ik dit nummer hoor, hoe beter het wordt. Ik hou gewoon van dit soort nummers. Ik ben heel benieuwd naar de live uitvoering. Misschien dat ik het Poolse accent voor lief neem. Dit zal denk ik de finale wel halen.

Eurovisie SongfestivalZwitserland: The last of our kind – Rykka

Nadat mr. Polen zijn hartekreten heeft geuit, is Zwitserland aan de beurt. Ik ben heel erg benieuwd naar hoe het uiteindelijk eruit komt te zien. Mijn eerste indruk is dat het nummer wat saai is. Te saai voor de finale.

Eurovisie SongfestivalIsraël: Made of Stars – Hovi Star

En we gaan nog even door met de ballads. Een hele mooie komt vanuit Israël. Dat vind ik ten minste. Maar of Europa daar hetzelfde over denkt?

Eurovisie SongfestivalWit Rusland: Help you fly – Ivan

Na vier rustige nummers, is het nu tijd voor wat tempo. Wit-Rusland heeft een uptempo nummer wat de finale waarschijnlijk niet gaat halen. Dat weten ze zelf ook, dus het schijnt dat de zanger zijn act in adamskostuum wil gaan doen, vergezeld van een stel wolven…

[wpdevart_youtube]-13I_VF5d4k[/wpdevart_youtube]

Eurovisie SongfestivalServië: Goodbye (Shelter) – Sanja Vučić 

In tegenstelling tot Wit-Rusland, haalt Servië de finale met gemak met een erg goed nummer. Een nummer gezongen door een zangeres met een niet alledaags stemgeluid.

Eurovisie SongfestivalIerland: Sunlight – Nicky Byrne

De pauzemomenten laten in deze halve finale even op zich wachten. Zeker voor de verstokte Westlife (ken je ze nog?) fans is het een goed idee om te blijven zitten. Ierland stuurt Nicky Byrne naar Stockholm! Hij brengt wel een wat standaard uptempo dancenummer mee. Het is niet echt een liedje wat er echt uitspringt, ten opzichte van de andere deelnemers.

Eurovisie SongfestivalMacedonië: Dona – Kaliopi

En door met Macedonië. Het is afhankelijk wat je muzieksmaak is of je dit zit zitten of niet. De een zal het een schreeuwlelijk vinden, de ander vindt het prachtig. Ik val in de midden categorie. Het is een goed nummer en als ze die noten gaat halen, kan dit best wat worden.

Eurovisie SongfestivalLitouwen: I’ve been waiting for this night – Donny Montell

Litouwen stuurt hun Justin Bieber. Die overigens al eerder meedeed. In 2012 was Donny ook van de partij met het nummer Love is Blind (inclusief blinddoek). Hij eindigde daar (terecht) behoorlijk hoog.  Dit jaar vertegenwoordigt hij zijn land met een iets sneller nummer.  Het is aanstekelijk, dus ik zie het wel in de finale belanden. Maar dat zou niet mijn keus zijn.

Eurovisie SongfestivalAustralië: Sound of Silence – Dami Im

Nu iets rustigs uit een land dat sinds vorig jaar ook bij de Eurovisie familie hoort. Na het succes van vorig jaar mag Australië weer meedoen. Maar dit keer moeten ze wel eerst even de halve finale overleven. Ik kan hier een heel lang verhaal vertellen over het liedje, maar gezien de rest van deze halve finale haalt Dami Im de finale op haar sloffen. Sterker nog, dit is één van mijn favorieten voor de winst.

Eurovisie SongfestivalSlovenië: Blue and red – ManuElla

De Sloveense Taylor Swift zou best eens voor een verrassing kunnen gaan zorgen. De tekst is ontzettend origineel. ‘Blauw is blauw en rood is rood’ dat is toch een meesterwerk. En dan het Ayeee Yeee, dat zing je zo mee. Oké, nu even serieus. Vanwege het feit dat het lekker blijft hangen, zou dit de finale misschien net kunnen bereiken. Maar dan ook maar net.

Eurovisie SongfestivalRoemenië: Moment of Silence – Ovidiu Anton

Na Slovenië zou eigenlijk Roemenië komen. De Eurovisie organisatie heeft het land namelijk gediskwalificeerd! Het land scheen te laat te zijn met het inlossen van schulden. Na het blauwe en rode lied een momentje van stilte dus (deze deur stond gewoon open ;)). Maar ik wil jullie de inzending niet onthouden, want het was weer best een vermakelijke toevoeging aan de avond geweest.

Eurovisie SongfestivalBulgarije: If love was a crime – Poli Genova

Bulgarije doet sinds 2005 mee aan het songfestival. Slechts één keer eerder haalde het land de finale. Het hebben van buren is niet genoeg, het liedje moet ook goed zijn. Dat is nu ook in dat land doorgedrongen. Dit jaar hebben ze een erg goed nummer, wat finale waardig is.

Eurovisie SongfestivalDenemarken: Soldiers of Love – Lighthouse X

Guilty Pleasure alert! Een Deense boyband waarvan de leden allen ooit iets gedaan hebben in een musical. Ze komen met een onvervalste songfestival kraker die erg aanstekelijk is.  Ik vind dit leuk! Ik zou ze graag terug zien in de finale.

Eurovisie SongfestivalOekraïne: 1944 – Jamala

Oekraïne heeft dit jaar een nummer in de categorie ‘een beetje vreemd’. Ik weet ook nog steeds niet wat ik ervan moet vinden. Het is heel erg afhankelijk van hoe ze het gaat brengen en hoe de rest het ervan afbrengt. Op dit moment zie ik het niet in de finale.

Eurovisie SongfestivalNoorwegen: Icebreaker – Agnete

Noorwegen stuurt ieder jaar goede nummers in, die ook altijd goed scoren. Ook dit jaar is dat niet anders. Icebreaker heeft een aparte opbouw en dat maakt het anders dan de andere soortgelijke nummers. Het is zeker een van de sterkere nummers in deze halve finale.

Eurovisie SongfestivalGeorgië: Midnight Gold  – Nika Kocharov & Young Georgian Lolitaz

Liedje nummer 17 en het valt me nu pas op dat er eigenlijk nog niet echt een moment is geweest om een pauze in te lassen. Ondanks dat er nog maar twee nummers komen, is nu dat moment.

Eurovisie SongfestivalAlbanië: Fairytale – Eneda Tarifa

Na het geweld van net mag Albanië het een beetje goed maken. Maar of dat nu echt is gelukt. Het is een rustig voortkabbelend liedje, dat niet echt blijft hangen.  En ik ben heel benieuwd naar de uiteindelijke uitvoering, aangezien het Engels op band al met een licht accent gezongen wordt.

Eurovisie SongfestivalBelgië: What’s the pressure – Laura Tesoro

En dan de laatste, onze zuiderburen. Het intro doet denken aan Sax van Fleur East. Het nummer heeft hetzelfde vrolijke ritme en dat is positief.  Het is geen twaalf punter, maar wel een finaleplaats.

Wat wordt het?

Beste land: Australië

Ook door naar de finale: Bulgarije, Denemarken, Israël, Noorwegen, Servië, Polen, België, Ierland, Letland

Favoriet voor de laatste plaats: Georgië

Gaan jullie kijken?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.