Televisie

Eurovisie Songfestival 2016 | Finale

Eurovisie Songfestival

Morgen gaat het gebeuren, de finale van het Eurovisie Songfestival in Stockholm. Wie o wie gaat er met de winst van door? Afgelopen week was het aan Nederland om zich te plaatsen voor deze finale. EN DAT IS GELUKT! Naast Nederland hebben zich meer landen geplaatst uit de eerste en tweede halve finale. Voor wie het allemaal gemist heeft, zet ik ze gewoon nog een keer op een rijtje in dit grote finale overzicht. De liedjes zelf kun je terugvinden in de overzichten van de eerste en de tweede halve finale.

Nieuw in deze lijst zijn de grote vijf + het winnende land van vorig jaar. De deelnemende landen die sowieso een plekje hebben in de finale zijn Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Spanje, Italië en Duitsland. Zweden won vorig jaar en staat dus ook al in de finale.

 Eurovisie SongfestivalBelgië: What’s the pressure – Laura Tesoro

Onze zuiderburen trappen af met een heerlijk vrolijk nummer. Het is een prima opening. Laura is enthousiast en weet hoe ze een show moet geven. Dit is zeker een lied wat aan het eind van de avond ook nog blijft hangen.

Eurovisie SongfestivalTsjechië: I Stand – Gabriella Gunčíková

Tsjechië was dinsdag een van mijn favorieten. Ik was een van de weinigen die het lied niet saai vond. En dat vind ik nog steeds. Het was ook een van de weinige zangeressen die niet vals zong. Dat was ook een verademing. Terechte finaleplek, die ergens in de top 15 moet kunnen eindigen.

Eurovisie SongfestivalNederland: Slow Down – Douwe Bob

Nederland is als derde aan de beurt en zit daardoor tussen twee relatief rustige nummers in. Dinsdag was dit een heel fijn rustpunt tussen al het spektakel. In de Europese huiskamers kwam het denk ik ook wel binnen met al die knipoogjes. Bij de bookmakers stijgt Nederland gestaag, de top 10 is haalbaar. Het zou stiekem wel leuk zijn als het dit jaar net zo’n spannende situatie wordt als met de Common Linnets.

Eurovisie SongfestivalAzerbadzjan: Miracle – Samra

‘Dit is een kanshebber voor de finale top 10’  zei ik voor dinsdag in mijn overzicht. Het liedje op zich is ook erg aanstekelijk, maar wat zat ze ernaast qua toonhoogte. Zelf had ik Azerbadzjan uiteindelijk niet bij mijn tien finalelanden staan. Toch kreeg het land genoeg stemmen voor de finale, waar de top 10 toch iets te veel van het goede wordt denk ik.

Eurovisie SongfestivalHongarije: Pioneer – Freddie

Na het optreden van dinsdag is er nog steeds niets mis met het liedje. En ook de looks van de zanger waren reden genoeg voor een finaleplek. Met zijn stemgeluid heb ik nog steeds niets mee, maar het gaat om het liedje. En het liedje staat terecht in deze finale, waar het in de middenmoot zal eindigen.

Eurovisie SongfestivalItalië: Nessun grado di separazione – Francesca Michielin

Italië is lid van de Grote Vijf en staat dus al in de finale. Net als dit jaar maakt het land grote kans om mijn favoriet te worden. Het is een heel erg mooi liedje. Francesca gaat het in Italiaans en Engels zingen. Van mij had het best volledig in het Italiaans gezongen mogen worden.

[wpdevart_youtube]WySSLip5uzc[/wpdevart_youtube]

Eurovisie SongfestivalIsraël: Made of Stars – Hovi Star

Israël was een grote verrassing afgelopen donderdag. Ik vond het al een erg mooi nummer, maar de uitvoering maakte het nog beter. Dit was een van de weinige nummers waarbij ik van begin tot eind heb zitten luisteren. Het thema sterren was ook tot in detail doorgevoerd in de glitterschoenen van de zanger. Dat was een pluspuntje. Maar of het in de finale hele hoge ogen gaat gooien dat weet ik niet.

 Eurovisie SongfestivalBulgarije: If love was a crime – Poli Genova

Heel veel zilver, lichtgevende pakken en een lelijk kapsel. Maar wel een goed Eurovisie lied. Dat is Bulgarije in een notendop. Het is een uptempo nummer, wat irritant lang blijft hangen. Bulgarije gaat duidelijk voor de middenmoot.

Eurovisie Songfestival Zweden: If I were sorry – Frans

Finland (terecht) en IJsland (helaas) sneuvelden in de eerste halve finale en donderdag waren het Noorwegen (helaas) en Denemarken (helaas) die de finale niet haalden. Zweden is dus de Scandinavische troef dit jaar. Zweden staat hoog bij de bookmakers, maar voor mij is dit een ideaal moment voor een pauze.

[wpdevart_youtube]_GTdelXRlA4[/wpdevart_youtube]

 Eurovisie SongfestivalDuitsland: Ghost – Jamie-Lee Kriewitz

Duitsland haalt een Harajuku meisje in Manga stijl van stal. Het neemt helaas wel de aandacht weg van het liedje. Het is geen slecht nummer, maar er zijn betere.

[wpdevart_youtube]Qp5hRoU9HgQ[/wpdevart_youtube]

 Eurovisie SongfestivalFrankrijk: J’ai Cherché – Amir

Parijs 2017? Het zou me niet verbazen. Frankrijk staat hoog bij de bookmakers. En het is ook wel een erg lekker nummer. Dit zou je zo de hele zomer door kunnen draaien. De combinatie Frans en Engels vind ik ook erg leuk. Dit is een van mijn favorieten.

[wpdevart_youtube]boYQovCybYQ[/wpdevart_youtube]

Eurovisie SongfestivalPolen: Colour of your life – Michal Szpak

Polen is echt zo’n nummer wat tegelijkertijd vreselijk, maar daardoor goed is. Het is nogal een dramatisch nummer. Zo wordt het ook gebracht door de langharige Pool die zijn jasje geleend heeft van een circusdirecteur. Het moet wel gezegd worden dat het wel heel erg goed gezongen was. In Pools-Engels dat dan weer wel.

Eurovisie SongfestivalAustralië: Sound of Silence – Dami Im

Op Australië valt eigenlijk niets aan te merken. Het was een goed nummer, gezongen door een goede zangeres. Ook de act was goed. Het was een van de weinige nummers, waarbij de computerachtergrond een aanvulling is voor het lied. Dit gaat moeiteloos de top 10 halen.

Eurovisie SongfestivalCyprus: Alter Ego – Minus one

Tjsa, van mij hadden ze naar huis gemogen. Europa dacht daar anders over. Positief: een extra pauzemomentje.

Eurovisie SongfestivalServië: Goodbye (Shelter) – Sanja Vučić 

De zangeres lijkt op Christina Aquilera. Al heeft ze wel een prettiger stemgeluid. De choreografie was wel wat veel voor het nummer. Maar verder is het een van de beste nummers van dit jaar.

Eurovisie SongfestivalLitouwen: I’ve been waiting for this night – Donny Montell

Litouwen is gewoon een leuk nummer. Dit bewijst dat je met een middelmatig nummer de finale kunt halen als je het maar goed brengt. Donny is een goede zanger en gaf ook nog een acrobatische balletvoorstelling weg. Dat was goed genoeg voor een finaleplek. Daar zal het ergens onderaan eindigen.

Eurovisie SongfestivalKroatië: Lighthouse – Nina Kraljic 

Kroatië was als vijfde dinsdag. De kledingkeuze tot dan toe was wat saaiig, niet heel erg songfestival. Maar toen kwam Kroatië met iets wat leek op een veel te groot zeildoek. Dat deed verder niets af aan het heel goed gezongen nummer. Nog steeds een van mijn favorieten.

Eurovisie SongfestivalRusland: You are the only one – Sergey Lazarev

Rusland moet het vooral hebben van de graphics. Het idee is gejat van Zweden, maar het is vervolgens wel in de overtreffende trap uitgevoerd. Het liedje zelf over donder en bliksem stelt verder weinig voor. Nog steeds staat Rusland op de eerste plaats bij de bookmakers. Stiekem hoop ik dat er toch nog een verrassende winnaar uit komt.

Eurovisie SongfestivalSpanje: Say Yay – Barei

Spanje gaat op een totaal andere tour dan wat we gewend zijn. Geen zoetsappige balade, maar een erg vrolijk en catchy nummer. Het blijft wel hangen. Ik zie dit wel hoog eindigen.

[wpdevart_youtube]k0I37W3RN_U[/wpdevart_youtube]

 Eurovisie SongfestivalLetland: Heartbeat – Justs

De Letse zanger gaf werkelijk alles. Hij had op het eind zelfs tranen in zijn ogen van de inspanning. Dat werd beloond met een finaleplek. Het is nog steeds niet een van mijn favoriete nummers. Maar het is wel terecht dat het in de finale staat.

 Eurovisie SongfestivalOekraïne: 1944 – Jamala

Oekraïne heeft een goede zangeres, dat zal ik niet ontkennen. Maar hoe ze het lied bracht was wel een beetje eng. Gezien het thema van het lied is dat waarschijnlijk ook de bedoeling. Het staat inmiddels zeer hoog in de voorspellingen, maar ik vond het geen fijn nummer.

 Eurovisie SongfestivalMalta: Walk on water – Ira Losco

Malta stond dinsdag op mijn twijfellijst. Uiteindelijk heb ik het toch het voordeel van de twijfel gegeven. Het was goed gezongen, maar het lied zelf  behoort niet tot mijn favorieten.

 Eurovisie SongfestivalGeorgië: Midnight Gold  – Nika Kocharov & Young Georgian Lolitaz

Eerste gedachte toen Georgië door bleek te zijn: een extra pauzemoment. Dit is een nummer voor de echte liefhebber van dit soort muziek. Dat ben ik absoluut niet. Ik vond het vreselijk. Ze laten je ook nog expres dubbel zien.

  Eurovisie SongfestivalOostenrijk: Loin d’ici – ZOË

Oostenrijk kwam na Cyprus en dat was echt een verademing. Het was leuk, het was origineel, het was heel erg Disney. Maar wel een terechte finaleplek.

Eurovisie SongfestivalVerenigd Koninkrijk: You’re not alone – Joe and Jake

De UK staat hoe dan ook in de finale. De afgelopen jaren slagen ze er maar niet in om veel punten binnen te slepen. Dit jaar zou het best anders uit kunnen pakken. Het is een aanstekelijk nummer gezongen door twee leuk uitziende jongens. Maar tegelijkertijd is het ook een nummer wat niet al te lang blijft hangen.

[wpdevart_youtube]C5VvsLEd1TI[/wpdevart_youtube]

Eurovisie SongfestivalArmenië: Love Wave – Iveta Mukuchyan

Armenië stuurde een zangeres in badpak en een cape die een erg goed optreden afleverde. Van het nummer moet je houden, maar het werd wel heel erg goed gezongen. Heel erg terechte finaleplek dit.

Douze points:

Tijd voor mijn top 10. Waar zou ik mijn punten aan geven? Op dit moment is dit mijn top 10:

Frankrijk, Italië, Australië, Nederland, Kroatië, Servië, België, Oostenrijk, Tsjechië, Spanje.

Nederland staat er tussen. Ik mag er niet op stemmen, maar ik vind het wel een top 10 waardig nummer. Ik kan in ieder geval niet wachten tot het zondagochtend 0.30 (maar het zal ongetwijfeld uitlopen) is. Dan weten we eindelijk wie er dit jaar met de winst van door gaat.

Ga jij kijken?

2 Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.