Televisie

Eurovisie Songfestival 2016: De eerste halve finale

Eurovisie Songfestival

Volgende week is het zover. Dan barst het Eurovisie Songfestival los in Stockholm en ik zit er al helemaal in. Niet iedereen zal het ermee eens zijn, maar ik vind het leuk! De laatste tijd heb ik tijd genoeg gehad om eens uitgebreid de concurrentie van onze Douwe te beluisteren. Nederland treedt aan in de eerste halve finale volgende week dinsdag. Ik kan je nu precies vertellen wanneer je kan blijven zitten of wanneer je beter alvast een korte pauze kunt nemen.

Eurovisie SongfestivalFinlandSing it away – Sandhja

Finland bijt het spits af en daarmee begint het meteen goed. Een lekker vrolijk nummer om erin te komen. Het is een beetje disco/soul achtig. Als eerste beginnen kan een voordeel of een nadeel zijn. Ik denk dat het voor Finland in het nadeel gaat werken. Ondanks dat het liedje een erg vrolijk deuntje heeft, zal het denk ik net niet de finale halen. Maar alles valt of staat natuurlijk met de uiteindelijke uitvoering.

Eurovisie SongfestivalGriekenland: Utopian Land – Argo

Door met Griekenland. Dit nummer begint goed met echt authentiek Griekse invloeden. Daarna hebben we een apart refrein, gevolgd door een nog aparter stukje rap. Ik weet nog niet wat ik hiervan moet vinden. Het is een beetje vreemd. Het is in ieder geval totaal iets anders dan de voorgaande Griekse inzendingen, waarmee Griekenland meerdere malen de finale heeft gehaald. Dit jaar stranden ze in de halve finale, wat mij betreft.

 Eurovisie SongfestivalMoldavië: Falling Stars – Lidia Isac

Moldavië komt met een typisch songfestivalesk, balkanistische elektropop nummer. Het is aanstekelijk en het zou ook zeker de finale kunnen halen, als die finale jaren geleden plaats had gevonden.

Eurovisie SongfestivalHongarije: Pioneer – Freddie

Met het liedje op zich is absoluut niets mis. Met de zanger die het zingt qua looks ook niet. Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik geen fan ben van zijn stemgeluid.

Eurovisie SongfestivalKroatië: Lighthouse – Nina Kraljic 

Feit 1: Kroatië heeft de finale sinds 2009 niet meer gehaald. Feit 2: Kroatië gaat de finale in 2016 wél halen. De zangeres klinkt een beetje als Ellie Goulding. Het is eenvoudig en simpel en heel erg mooi. In mijn totale lijst heeft dit nummer mijn top 3 gehaald, dus wat mij betreft een zekere finaleplek. En nadat Kroatië is geweest, blijf vooral zitten!

Eurovisie SongfestivalNederland: Slow Down – Douwe Bob

Nederland is als zesde aan de beurt. Het ligt lekker in het gehoor en het valt op in vergelijking met de rest door eenvoudig te zijn. Bovendien gaat het ook nog ergens over. Het motto ‘het oog wil ook wat’ zal wellicht ook nog wat stemmen op gaan leveren. Het wordt wel spannend met deze startpositie. Het is te hopen dat het liedje in Europa ook aanslaat.

Eurovisie SongfestivalArmenië: Love Wave – Iveta Mukuchyan

Na het wat rustige repertoire van Kroatië en Nederland komt Armenië dit jaar met een behoorlijk stevige powerballad. Volgens de zangeres zelf is het totaal iets anders dan het standaard Eurovisie geluid. En anders is het zeker. Armenië levert ieder jaar erg goede liedjes af. Ook dit jaar is dat niet anders.

Eurovisie SongfestivalSan marino: I didn’t know – Serhat

Na Armenië kun je een rustig een drankje en misschien wat om te eten gaan halen. San Marino speelt het ook dit jaar weer klaar om wederom een liedje in te zenden wat hoe dan ook de finale niet gaat halen. In de aanloop van het festival hebben ze het nummer wel hier en daar wat bijgeschaafd. Het was eerst een slaapverwekkend saai nummer, maar nu heeft het nummer een flinke disco metamorfose ondergaan. Maar ook met die wijziging zal San Marino de finale niet halen.

Eurovisie SongfestivalRusland: You are the only one – Sergey Lazarev

Na San Marino komt de potentiële winnaar van dit festival. Volgens de bookmakers ten minste. Zelf ben ik daar nog niet helemaal van overtuigd. Het is zeker een lied wat blijft hangen. Het is een topper in de categorie ‘Guilty Pleasure’. Met een gelikte uitvoering, zal dit zeker de finale gaan halen. Maar of het ook daadwerkelijk gaat winnen? Er zijn interessantere nummers voor de winst.

Eurovisie SongfestivalTsjechië: I Stand – Gabriella Gunčíková

Tijd voor totaal iets anders. De eerste echte filmsoundtrackachtige ballad van dit jaar. Als dit live net zo goed klinkt als op de plaat, dan zie ik Tsjechië graag terug in de finale.

Eurovisie SongfestivalCyprus: Alter Ego – Minus one

Mocht Tsjechië iets te rustig zijn voor je, dan moet je zeker blijven zitten voor Cyprus. Hou je echter niet van scheurende gitaren en veel geschreeuw, dan is dit een perfect moment om even een bezoekje te brengen aan de WC.

Eurovisie SongfestivalOostenrijk: Loin d’ici – ZOË

Na Cyprus is Oostenrijk een verademing. Mocht je nu denken dat die gitaren iets met je gehoor hebben gedaan, dat is niet zo. De Oostenrijkse inzending zingt inderdaad in het Frans in plaats van Duits of Engels. De zangeres en het liedje lijken rechtstreeks uit de Droomvlucht te komen. Het is een origineel liedje, wat ik zeker nog een keer terug zou willen zien in de finale.

Eurovisie SongfestivalEstland: Play – Jüri Pootsmann

Estland stuurt zijn eigen Jamai, of Boris, of wie Idols ook alweer allemaal ooit gewonnen heeft. Jüri heeft een zo’n typisch singer-songwriter stemgeluid. Ik vind het een goed nummer. Het is totaal anders dan rest, waardoor het grote kans maakt om de finale te halen.

Eurovisie SongfestivalAzerbadzjan: Miracle – Samra

Dertien nummers geweest, nog vijf te gaan. Volgende is Azerbadzjan. Dit is een kanshebber voor de finale top 10. Het is een lekker popnummer met een aanstekelijk refrein. Hier kan ik kort over zijn: Finale!

Eurovisie SongfestivalMontenegro: The Real Thing – Highway

Naast Cyprus gaat ook Montenegro voor scheurende gitaren. Enige zeer grote verschil, is dat Montenegro er ook een flinke overgeproduceerde elektrosaus  overheen gooit. Dat doet het nummer geen goed. Het is teveel. Perfect pauzemomentje dus.

Eurovisie SongfestivalIJsland: Hear them calling – Greta Salóme

We zijn er bijna. Even bijkomen van Montenegro met IJsland. Van heel Scandinavië heeft IJsland dit jaar het sterkste nummer. Het is origineel, alhoewel we de computer gestuurde achtergronden wel al kennen van het winnende nummer van vorig jaar. Maar het nummer zelf vind ik erg goed en het zal ze wat mij betreft zeker een finaleplek opleveren.

Eurovisie SongfestivalBosnië Herzegovina: Ljubav Je – Dalal & Deen ft. Ana Rucner and Jala

Bosnië kon niet kiezen, dus sturen ze maar liefst vier artiesten gezamenlijk naar Stockholm. Men neme Deen, de regionale popsensatie, en zangeres Dalal voor de zangpartijen. Ana Rucner op de cello en dan is daar nog Jala de rapper. Het is gezongen in eigen taal, wat een pluspunt is. Net zoals het folkloristische geluid, maar dan komt die rapper in beeld. En dat is jammer van het nummer, want het voegt totaal niets toe aan dit verder erg mooie lied.

Eurovisie SongfestivalMalta: Walk on water – Ira Losco

En dan is daar eindelijk het achttiende en laatste nummer. Malta staat hoog bij de bookmakers. Maar ik weet het nog niet zo goed. Het begint aardig en het refrein blijft hangen. Maar het is tegelijkertijd ook heel erg veel. Het zal helemaal aan de uitvoering liggen, want ik ben heel benieuwd hoe Ira Losco al die hoge noten eruit gaat gooien.

Wat wordt het?

Alles valt of staat natuurlijk met de uiteindelijke uitvoering. Het zou zomaar zo kunnen zijn dat er ergens een vals nootje of andere afleidende dingen in de act sluipen. Maar puur op basis van de liedjes nu ziet mijn lijstje er zo uit:

Beste nummer in de eerste halve finale: Kroatië

Ook naar de finale:  Armenië, Azerbadzjan, Nederland, Tsjechië, Estland, Rusland, IJsland, Oostenrijk en Bosnië.

Favoriet voor de laatste plaats: San Marino

En jullie? Hebben jullie al een favoriet? Hoe gaat Douwe Bob het ervan af brengen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.