Televisie

ESF 2015 | Tweede halve finale én vooruitblijk finale

Inmiddels weten we of Trijntje zaterdag nog een keer mag optreden. Ook weten we welke concurrenten de finale hebben gehaald. Morgen is de tweede halve finale, waar de rest van de line-up voor zaterdag aan de bak kan. In deel 1 zag je de eerste 10 deelnemers voor de tweede halve finale. Vandaag de laatste zeven landen in de tweede halve finale. Ook blik ik alvast voor uit naar zaterdag, naar de grote finale.

11. Azerbeidzjan

Elnur Huseynov zingt Hour of the wolf, waarmee Azerbeidzjan zeer zeker de finale gaat halen. Bij mij krijgt hij zelfs een top 10 plekje. Het is wederom een rustig nummer. Maar vooral ook een heel mooi nummer.

12. Ijsland

Voor IJsland doet Maria Olafs mee. Zij zingt Unbroken. Het klinkt een beetje als Taylor Swift. Het is een leuk liedje, maar het in tegenstelling tot de rest van de inzendingen mist hier iets. Het kan wel blijven hangen, maar ik denk niet dat dat genoeg is voor de finale.

13. Zweden

De bookies weten het zeker. Måns Zelmerlöw brengt het songfestival wéér terug naar Zweden. Het land wat een abonnement lijkt te hebben op de top 10. De Zweden wisten ook al vijf keer te winnen en hebben het meest succesvolle songfestivallied ooit op hun naam staan, namelijk Waterloo van ABBA (‘Ze wonnen in 1974’, aldus Chris Zegers in Wie is de Mol?). Met het nummer Heroes maakt Zweden inderdaad een goede kans. Het is een uptempo dansbaar nummer, met aanstekelijk refrein. En Mans zelf mag er ook best zijn. Het totaal plaatje klopt. Maar laten we niet op de zaken vooruit lopen. Er kan nog van alles gebeuren, een finaleplek zit er zeker weten wel in.

14. Zwitserland

Voor Mélanie René is het Time to Shine namens Zwitserland. Maar of ze doorschijnt tot in de finale is de vraag. Het is op zich een leuk liedje, maar het kabbelt ook een beetje voort. Bovendien ben ik benieuwd naar de live versie. Op tape klinkt haar Engels namelijk al niet zo heel erg goed.

15. cyprus

Kennen jullie More than words van Extreme? Daar doet One thing I should have done van John Karayiannis me aan denken. Het glazuur springt spontaan van je tanden. Maar, dat betekent niet dat dit een slecht liedje is. Want eerlijk is eerlijk ik vind dit wel een heel mooi liedje. Ondanks het heel erg hoge zwijmelgehalte.

16. slovenië

Here for you van Maraaya is nou echt een liedje waar je van kan houden of niet. Ze zingt als Duffy. Het liedje zou ook zomaar van Duffy kunnen zijn. Alleen vraag ik me wel af of die luchtvioliste ook mee komt naar Wenen, dat zou nog best eens kunnen afleiden.

17. Polen

Polen sluit de halve finales af met (tromgeroffel) een ballad! In the name of love van Monika Kuszynska staat in schril contrast met dat van vorig jaar. Dit is zeker ook een van de kanshebbers voor de finale.

Wie halen de finale?

Ik schreef het al eerder. Ik vind het echt heel erg lastig dit jaar. Voor mij gaan de volgende landen door naar de finale:

Litouwen, Ierland, Montenegro, Malta, Noorwegen, Israël, Azerbeidzjan, Zweden, Slovenië, Polen.

Wat staat er al in de finale?

Er bestaat een grote vijf. Dat zijn de landen die het festival voor een groot deel financieren. In ruil daarvoor zijn zij verzekerd van een finaleplek. Dat zijn het Verenigd Koninkrijk, Italië, Duitsland, Spanje en Frankrijk. Dit jaar staat ook Australië in de finale. Why why why? Australië ligt bij lange na niet in Europa (was dat maar zo). Het festival bestaat dit jaar 60 jaar. Het schijnt zo te zijn dat het in Australië mateloos populair is. Dus voor deze speciale editie mocht Australië voor een keertje meedoen. Mochten ze winnen (en die kans is zeker aanwezig) gaan we volgend jaar niet Down Under, maar zal Australië samen met een Europees land het festival co-organiseren.

De grote vijf, Oostenrijk als winnaar van vorig jaar én Australië staan dus al in de finale. Met welke liedjes? Hieronder een overzicht. Beginnend met mijn minst favoriete liedje van de zes.

Duitsland

Black Smoke van Ann Sophie behoort over het algemeen tot mijn minst favoriete liedjes. Het is kwestie van smaak. Want met haar zangkwaliteiten is niets mis. Ik vind het liedje gewoon niets.

Oostenrijk

Man achter piano met rustig liedje. Dat is de samenvatting .Wel een mooi liedje, maar ik denk dat in tegenstelling tot vorig jaar Oostenrijk de top 10 niet gaat halen.

Verenigd Koninkrijk

De UK hoort al jaren bij de ‘grote 5’. De laatste jaren doen ze ook hun uiterste best om vooral niet zelf het festival te organiseren. Tegenwoordig bungelen ze vaker onderaan dan bovenaan. Zelfs Bonnie Tyler en Engelbert Humperdinck konden daar geen verandering in brengen. Dit jaar pakken ze het anders aan. Still in Love with you van Electro Velvet is een vrolijk nummer in Caro Emerald stijl. Het zou ze zomaar een top 10 plek kunnen opleveren.

Spanje

JEEEEOOO! Ja, dat blijft hangen. Dat doet Edurne goed met Amanecer. Dit is ook een van mijn topfavorieten. Dit zou zo als soundtrack van een of andere avonturenfilm gebruikt kunnen worden. Of natuurfilm, zoals in de clip te zien is. En dan heb ik het echt over de natuur, hé.

Australië

‘Jeeej, we mogen voor een keertje meedoen, dat zal Europa weten ook’, moet Australië gedacht hebben. Zij sturen Guy Sebastian met Tonight Again. Dit kan rechtstreeks de top 40 in. Dit staat in mijn top 3. Wat een topplaat!

Frankrijk

Wat Portugal niet lukt in hun eigen taal, lukt Frankrijk wel (Spanje en Italië overigens ook). Een liedje goed overbrengen in een taal die niet iedereen verstaat. De Fransen zijn daar eigenlijk altijd wel goed in. Lisa Angell zingt N’oubliez pas (Vergeet het nooit). Het is een heel mooi liedje over hoop en vrede. Net als het lied van Hongarije is dit ook een lied over oorlog. Top vijf plekje moet kunnen lukken wat mij betreft.

Ik heb nu alle liedjes op een rijtje gezet van de halve finales en de finale. Op één na. Deze inzending staat ook al in de finale, vanwege de Big Five positie. En dat, dames en heren is mijn absolute nummer één, mijn douze points (of eigelijk Dodici Punti) gaan naar:

ItaliË

Italië heeft het dit jaar begrepen. De kijkers bestaan voornamelijk uit vrouwen en homo’s, dus Italië zet in op het hoge zwijmelgehalte. Il volo zingt over Grand Amore. Al zingen ze over Spaghetti Bolognese, dat Italiaans klinkt altijd goed. Ik kan hier nog lang over doorgaan, maar ik zou zeggen, ga lekker achterover zitten en geniet.

 

 Hebben jullie al een favoriet?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.