Televisie

De mol komt uit de kast

Dat was het dan, het is gedaan. De kaarten zijn geschud, het spel is gespeeld. Heel Nederland weet nu wie de saboteur van het jaar is. Hallo zwart gat. Dat wordt weer afkicken tot januari 2016. Maar wat was het een mooi seizoen. Eén van de mooiste locaties ooit. Een seizoen met veel leuke kandidaten. En het belangrijkste: een seizoen met een goede mol, ondanks dat die lage pot niet helemaal aan haar alleen te wijten is.

Nee, je leest het goed in de vorige zin staat echt ‘haar’ en niet ‘hem’. De mol is een zij en geen hij, zoals ruim de helft van de 3,4 miljoen (!) kijkers had gedacht. Waaronder ook ik. Maar ik ben niet van verbazing van mijn stoel gevallen. De echte mol stond als mol nummer 2 op mijn lijstje, dus het kwam niet helemaal onverwacht. Bovendien wezen alle verborgen aanwijzingen, tweets, afleveringstitels en natuurlijk de bloemetjes allemaal naar de echte mol. Dus ik hield er wel degelijk rekening mee, dat mijn mol nummer 1 de winnaar zou worden. Wat wel geheel in de traditie past. Mijn nummer 1 mollen eindigen namelijk altijd in de finale als winnaar of verliezer.

Ondanks dat ik het aan heb zien komen, zat ik toch helemaal verkrampt van de spanning thuis op de bank. Art praat wat na met de afgevallen kandidaten. Oh ja, dat is waar ook, Pieter, Evelien, Ajouad en voormalig inspecteur van de hondenbelasting waren ook nog ooit kandidaat. En daar was ook Carolina, die eigenlijk blij was dat haar vriendinnetje Evelien zo vroeg weg moest. Dan kon ze eindelijk het spel echt spelen. Van Martine weten we nu dat ze de koffer van Margriet heeft geïnspecteerd en haar ook nog midden in de nacht gevraagd heeft of Margriet de mol was of niet. En dan hebben we natuurlijk ook nog de leukste kandidaat van alle seizoenen bij elkaar. Chris Zegers, die nog steeds denkt dat hij daar in het Vondel CS de finaleopdracht mag gaan spelen.

Maar daar zit ik niet voor voor de televisie. Ik wil het weten! De finalisten komen binnen en gaan zitten. Marlijn links van Art, Margriet en Rik rechts van Art. Marlijn zit apart! Zou zij dan toch…!? Mijn hartslag is inmiddels rap gestegen. Het moment is eindelijk daar. Dé ontknoping. De drie finalisten lopen in slow motion onder begeleiding van een bombastische soundtrack naar Art toe, waar ze in een rijtje blijven staan. Eh, wacht, even terug. Stonden ze vorige week niet in een vierkantje!? Rik naast Art tegenover de dames. Ik heb het opgeschreven in mijn boekje. Maar goed, lang heb ik niet om daar over na te denken. Art komt met weer een mooi praatje waarom iedereen de mol zou kunnen zijn. Kom op Art, een beetje sneller.

En dan de vraag: ‘Wie… is….de………………. Mol?’. Rik/Margriet stap maar naar voren. Ik weet dat je het bent! Maar nee, iemand drukt op de terugspoelknop. Nooit geweten dat mijn hartslag zo hoog kon worden. We zien het hele seizoen in razend tempo voorbij flitsen met mogelijke aanwijzingen naar alle drie. En dan komt de postbode met het pakketje met het eerste briefje van de mol. De mol die het briefje met een bloemetje netjes op het bed legt. Mol Margriet! Margriet is dé mol 2015!

Een vaststaand feit waarbij ik me de afgelopen week min of meer al had neergelegd. Op Facebook deelde ik de foto van Rik nog, terwijl ik eigenlijk wel wist dat hij er met de pot vandoor zou gaan. Dus de verbazing was niet al te groot. Rik bleek een hele goede bliksemafleider te zijn geweest. Dat had de montage ook wel door. En terwijl iedereen afscheid moest nemen van zijn maatje, lukt het Rik om samen met zijn steun en toeverlaat de finale te halen én de mol te ontmaskeren. Het lag wel dicht bij elkaar. Art wrijft het nog maar eens lekker in dat Marlijn slechts 1 vraag minder goed had dan Rik.

Genoeg over de winnaar, laten we het eens over dé mol 2015 hebben: Margriet van der Linden. Aanvallende mol? Zeker. Niet direct in de acties, maar wel in haar manier van doen. Lekker brutaal en vaak geïrriteerd dat een opdracht niet lukte. Maar ondertussen. Don’t judge a book by it’s cover, zegt men wel eens. Dat blijkt wel weer. Want Margriet is eigenlijk best grappig. Zeker als je ziet hoe ze daar aan tafel zit en de ene oneliner na de andere eruit gooit.

Ook de extra beelden van de molacties vond ik zeer vermakelijk om naar te kijken. Stiekem een onderonsje met de camera bij de vakantiekiekjes. Waar ze vervolgens ook nog de lange toeristische route kiest om ergens te komen. Ze deed een Dennisje door geld weg te gooien uit de trein, al vraag ik me wel af of dat geld überhaubt gevonden zou zijn in die kast. Margriet groef net niet diep genoeg in haar afgezette vierkant, terwijl ze toch echt het juiste vak had met het geld! Ze eiste de eerste beurt als penningmeester op, zodat zij haar eigen opdracht uit kon voeren. En waar één schaap over de dam is, volgen er meer, daar kan Rik over meepraten. Ze hing een beetje op de kar die Rik moest trekken. En ze legde zelf de briefjes neer, terwijl iedereen aan het biechten was. Die € 500,- die ze zonder geflitst te worden binnen heeft gebracht is wel een klein smetje, maar daar kom ik wel over heen. Margriet heeft haar doel bereikt. De pot op een historisch laag niveau brengen. Ze heeft het echter niet alleen gedaan, aangezien de rest van de groep (oftewel Rik van de W. en Chris Z.) daar ook voor heeft gezorgd. Maar al met al was Margriet een goede mol.

Het mollen lijstje kan ingeruild worden voor een lijstje met kandidaten die met mij op de foto mogen. Net als vorig jaar ben ik dit jaar weer op de molfandag te vinden. Het zwarte gat wordt dus nog heel even uitgesteld. Daarna denk ik dat ik mijn speurtactiek eens onder de loep ga nemen. Follow the Money is niet altijd wat het lijkt. Het moet er toch een keer van komen dat mijn mol 1 niet de winnaar of verliezer wordt! Volgend jaar weer een poging.

One Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.