Manyeleti Game Reserve
Reizen

Zuid-Afrika | Op safari in Manyeleti Game Reserve

Nog één keer een safari om het af te leren. Deze was toch wel heel bijzonder. Het was een avondsafari in het Manyeleti Game Reserve. Dit is een van de vele privé wildparken in het Krugerpark gebied. We hebben een chauffeur en een extra ranger die als spotter dienst doet. In tegenstelling tot het Krugerpark en Hluhluwe zijn hier geen verharde wegen. We hobbelen dus behoorlijk over de zandweggetjes. En niet alleen over de weggetjes, de chauffeur is ook uitermate getraind in het offroad rijden. Ik moet wel uitkijken dat ik geen takken in mijn gezicht krijg.

Gieren waren nog nooit zo interessant

We komen wat olifanten tegen en wat giraffes, maar die hebben we al eens eerder gezien. Omdat het nu zonsondergang is, zetten we in op het luipaard. Dus laat het speuren maar beginnen. We zijn uitermate enthousiast als we een stel gieren in het vizier krijgen. Maar het lijkt alsof onze chauffeur de beesten niet heeft gezien. Hij nadert ze wel, maar als de jeep te dichtbij komt vliegen ze weg, voordat iedereen zijn camera in de juiste stand heeft gebracht. Omdat we tot nu toe nog niets nieuws hebben gezien, zijn die gieren wel heel interessant.

Manyeleti Game Reserve

Maar de chauffeur rijdt iedere keer weer door, zodat we de gieren steeds weer niet kunnen vastleggen. Dit wekt hier en daar de nodige irritaties op. De gemoederen lopen zo hoog op, dat we met z’n allen iets te hard stop roepen. Maar daar was onze spotter niet zo blij mee. Wat hij ons dan weer niet heeft gemeld is dat ze eigenlijk op weg waren naar een stel leeuwen!

Manyeleti Game Reserve

Manyeleti Game Reserve

Simba van heel dichtbij!

We rijden nog wat verder en inderdaad voor ons liggen twee mannetjes leeuwen voor pampus. Ze liggen maar een meter van de jeep af, dus we zijn muisstil, we zitten immers in een open jeep. Het blijft ook niet bij deze twee heren. Nee, aan de andere kant komt een stelletje aangelopen. Zij gaan ook even liggen, maar trekken zich dan even terug. We draaien om en rijden dan weer een stukje verder.

Manyeleti Game Reserve

We bevinden ons inmiddels in een behoorlijk roes. We hebben maar liefst vier leeuwen gezien! Maar het wordt nog mooier. In de verte zien we nog een paar leeuwinnen met welp rondom wat er uit ziet als een vers gevangen buffel! We rijden met onze jeep tot vlak ernaast. Nu is het safarigevoel helemaal compleet. Wat een mooi gezicht. Het luipaard is ook meteen vergeten, iedereen zit vol van de leeuwen. Nu snappen we ook waarom die gieren in de buurt zaten.

Manyeleti Game Reserve

Manyeleti Game Reserve

Manyeleti Game Reserve

Eten in de wildernis

Te snel rijden we alweer verder om vervolgens niet zo heel ver van de leeuwen vandaan te stoppen. De ranger stapt uit en al snel blijkt dat het de bedoeling is dat iedereen uitstapt. Tsja, daar sta je dan midden in een wildpark niet zo heel ver van dat groepje leeuwen vandaan en wie weet wat er nog meer rondwandelt om ons heen. We wachten nog even op de andere twee jeeps. De zon gaat inmiddels onder. Als de overige jeeps arriveren worden de koelboxen voor de dag gehaald. Het tafeltje wordt netjes gedekt met een tafelkleedje en daarop wordt vervolgens het drinken en de zoutjes op uitgestald. Als we weer een beetje hebben bijgetankt kunnen we weer verder. De zon is inmiddels vrij snel achter de horizon verdwenen. De spotter doet zijn naam nu eer aan en zet een groot spotlicht aan. We zien nog een olifant, wat zebra’s en wat verschillende soorten bokjes.

Manyeleti Game Reserve

We rijden in rap tempo richting uitgang, omdat het park binnen niet al te lange tijd gaat sluiten. Hopelijk zijn we nog op tijd, zodat we niet hier hoeven te overnachten. Uiteraard komen we op tijd aan bij de uitgang. Het is inmiddels ook behoorlijk afgekoeld, dus de dikke vesten kunnen tevoorschijn worden gehaald. Voor het extra avontuur laten we de jeep open. We zitten dan ook in het donker met onze zonnebril op in de wagen, omdat anders onze ogen behoorlijk uitdrogen door de wind.

One Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.