Robbeneiland
Reizen

Robbeneiland: een indrukwekkende must-see in Kaapstad

Wanneer je voor het eerst in Kaapstad bent, is Robbeneiland een must om te bezoeken. Robbeneiland staat bekend als het eiland waar Nelson Mandela vast heeft gezeten tijdens de Apartheidsperiode in Zuid-Afrika. Vanuit het Robben Island museum aan het Waterfront vertrekt de veerpont richting het eiland.

Kies een plekje op het bovendek 

Onze reisleidster koopt eerst nog onze kaartjes en dan kunnen we in de rij gaan staan voor het instappen. Met enige vertraging meert de boot aan. Voordat we instappen, moeten we nog even langs de detectiepoortjes. Eenmaal op de boot kun je op het bovendek gaan zitten of binnen. Voor het bovendek moet je wel als eerste in de rij staan, want er is maar beperkt plaats. Als je last hebt van zeeziekte zorg dan dat je buiten zit. Binnen zijn wel papieren zakjes aanwezig voor het geval dat.

Busrit en rondleiding door de gevangenis

Op het eiland kun je ervoor kiezen om een bustoer te maken en daarna een rondleiding door het gevangeniscomplex of andersom. Wij gaan voor de eerste optie. Met een gids rijden we over het eiland. De gids geeft tekst en uitleg over het eiland zelf. Het eiland is groter dan ik had verwacht. Onderweg stappen we nog even uit voor wat uitzichtfoto’s op Kaapstad.

Na de busrit krijgen we een rondleiding door de gevangenis waar Nelson Mandela vast heeft gezeten. De rondleiding wordt gegeven door een ex-gevangene die tegelijk met Mandela heeft gezeten. We hadden wel de pech dat we vrij weinig tijd hadden voordat de boot weer vertrekt.Onze gids kan dus niet helemaal uitgebreid vertellen over zijn tijd hier en over wat we precies zien. Wat wel jammer was, want het is echt heel interessant.

Wel vertelt hij ons hoe het boek  De lange weg naar vrijheid is ontstaan en hoe dat boek uiteindelijk uitgegeven wordt. Ik heb het boek gelezen nadat ik op Robbeneiland ben geweest. Achteraf had ik het misschien beter van te voren kunnen lezen. Het gaat dan toch net wat meer leven.

Als laatste lopen we nog langs de cel waar Mandela vast heeft gezeten. Dan is de tour voorbij en mogen we van de gids zelf ervaren hoe het is om de weg naar vrijheid te lopen. We lopen vanaf de gevangenis door de poort richting de boot die ons weer terugbrengt naar het vaste land.

Nelson Mandela

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.