Dumazulu Village
Reizen

Zuid-Afrika | Op bezoek bij de Zulu’s in Dumazulu Village

Na het grote walvisavontuur en de ontmoeting met de nijlpaarden is het weer tijd om St.Lucia te verlaten. Wij rijden nu richting Hluhluwe. Een plaatsnaam die voor de nodige hilariteit zorgt bij het uitspreken daarvan. Onze reisleidster geeft tenslotte het goede voorbeeld. Het wordt uitgesproken als Soessloewie. Maar wij Hollanders mogen het ook houden bij Huluwehuluwe.

Onderweg stoppen we nog even bij ‘Dumazulu Village’. Dit is een traditioneel Zulu dorp. Het is gericht op toeristen, de bewoners zijn dan ook acteurs, maar je krijgt wel een goed beeld van de gebruiken en gewoonten van dit volk. We worden opgewacht door de chief. Hij begint tegen ons in het Zulu te praten, wat wij natuurlijk niet verstaan, maar de chief voert een volledige show op. Hij vraagt zelfs iemand uit onze groep om voor hem te vertalen. We begrijpen wel al snel dat ons het woord ‘hallo’ geleerd wordt in de vorm van Sanibona. Ook leren we ‘dank je wel’ zeggen met Siyabonga. Al snel komt de echte tolk erbij en kan de tour beginnen. De tolk legt nog meer uit over de Zulu cultuur.

Dumazulu Village

Dumazula Village

Door op een trommel te slaan kondigen we onze aankomst aan. In de verte horen we een antwoord vanuit het dorp komen. We zijn aangekondigd als officieel bezoek, dus we kunnen veilig naderen. Als we bij de deur aankomen, is het eerst de bedoeling dat we ons splitsen. Aan de ene kant de heren en aan de andere kant de dames. Gemixed is in de zulu-cultuur not done. Voor we het dorp binnen mogen, moeten we daar eerst toestemming voor vragen. We roepen ‘Sanibona’ en krijgen vrijwel meteen antwoord terug. We worden begroet door een zulu krijger die de deur open komt doen. Dan kunnen we allemaal binnen.

Dumazula Village

Dumazula Village

Dan kan de rondleiding beginnen. We krijgen uitleg over hoe hun wapens gemaakt worden, wat de dames zoal doen, we kijken binnen in een woonhut en gaan langs bij de medicijnman.

Dumazula Village

Ook is er ruimte voor wat fotomomentjes. Bij iedere stop mag iemand uit de groep op de foto. Iedereen wordt streng geselecteerd door de Zulu’s zelf. Bij de heren mag uiteraard een vrouw op de foto en bij de dames mag een man aansluiten. Onze reisleidster had ons al gezegd dat het een opgezet toeristisch dorp is. En dat is af en toe best wel te merken. Af en toe kwam men wat verveeld over. Als afsluiting van de rondtoer worden we nog getrakteerd op een dans show.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.