Krugerpark
Reizen

Zuid-Afrika | Op safari in het Krugerpark

En we zijn weer terug in Zuid-Afrika. Na een uitstapje naar Swaziland  is het weer tijd voor het echte werk. Ik bracht al een bezoek aan het Hluhluwe Wild Reservaat, vandaag is het de beurt aan het bekendste wildpark van Zuid-Afrika: het Krugerpark. Vanwege de grootte van het park bezoeken wij het park in twee gedeeltes. Op twee dagen bezoeken we het zuidelijke en het noordelijke gedeelte van het Krugerpark per four wheel drive. Maar het park zelf is nog vele malen groter, dus meer tijd is altijd welkom.

Olifant, check!

Voor beide dagen geldt dat we al om 5.00 uur op moeten staan. Maar ja,  je moet er wat voor over hebben om je complete Big-Five lijstje af te vinken. Op de dag dat we het zuidelijke deel van het park bezoeken worden we opgehaald bij onze lodge. Het is nog vroeg en dus is het nog niet heel warm. In de jeep liggen dikke paardendekens. In stilstand is het in de jeep nog niet zo heel koud. Maar als we eenmaal rijden ben ik wel blij met mijn dikke deken. We zitten tenslotte in een open jeep die evengoed met 80 km/u over de weg raast. Eenmaal in het park komen we ontzettend veel tegen. We beginnen met een kudde impala’s, maar al snel blijkt dat de Impala in grote getale aanwezig is.

Zoekspelletje

Gelukkig zien we nog veel en veel meer vandaag. We spotten wat olifanten, wat buffels, een zazu, een wilde hond, wat koedoes en wat giraffes. Vlak voordat we stoppen voor een toilet en koffiepauze stopt onze ranger nog even bij een dor uitziend grasveld. We vragen ons af wat we zien. Maar als we nog eens goed kijken zien we tussen het verdorde gras een stel poten omhoog steken met dezelfde kleur. Het vergt wat inzoomen met de camera’s, maar dan komen we tot de conclusie dat we dan toch een leeuw van ons lijstje kunnen afstrepen. Een leeuw!

Helemaal vol spanning dat we een complete leeuwenpoot hebben gezien, komen we aan bij de rustplek. Voor mijn gevoel zijn we al de hele dag op pad, maar het is pas negen uur in de morgen. Ondanks het tijdstip begint het wel al behoorlijk op te warmen. Als het voor ons al warm wordt, dan wordt het voor de dieren ook al behoorlijk warm. Wat we al vermoeden komt ook uit, de rest van de dag zien we maar mondjesmaat wat dieren. Maar we hebben in ieder geval leeuwen gezien. Na de lunch rijden we nog wel even terug naar de leeuwen om te kijken of ze zich misschien nog verplaatst hebben. Maar nee, het blijven natuurlijk dieren die 20 uur per dag liggen te slapen. Veel beweging zit er niet meer in. We komen wel nog wat kuddes zebra’s en impala’s tegen.

Is het een luipaard?

Twee dagen nadat ik het zuidelijke gedeelte bezocht, staat het noordelijke gedeelte op het programma. Was het twee dagen terug nog 35 graden, nu is het koud en bewolkt. Mijn hoop is gevestigd op het feit dat het nog opentrekt en dat het nog net als voorgaande dagen zo’n 30 graden wordt. Die hoop wordt al snel de grond in geboord als ik bij de receptie aan kom. Onze reisleidster komt met de mededeling dat er regen verwacht wordt en dat we dus poncho’s mee moeten nemen. Dat doe ik dan ook maar. Die poncho blijkt ook nog nodig ook. Niet tegen de regen, maar tegen de kou. Hij is heerlijk gevoerd met een of ander warm vachtje. Charmant is het niet, maar het is wel lekker warm.

Het is wat frisjes, maar ach het is tenslotte ook nog geen zes uur in de ochtend.Wanneer we het park  in rijden kunnen we de struisvogel van ons lijstje afstrepen. Verderop heeft zich nog een hyena verstopt. We komen nog wat olifanten en natuurlijk ook de giraf, wat kuddes impala’s, zebra’s, koedoes en springbokken tegen. Dan stoppen we even bij een uitzichtpunt. In de verte loopt iets roofdierachtigs. De rangers staan meteen op scherp. Het is een luipaard, nee het is een cheetah of is het nou toch een leeuw. Ikzelf hou het maar op een luipaard en streep in gedachte de laatste van de grote vijf weg. Of je de Big Five nu wel of niet ziet, het Krugerpark is hoe dan ook een aanrader.

4 Comments

  • Yvonne

    Kruger park is echt zo’n plek waarvan ik me van te voren had voorgesteld dat het enorm toeristisch en druk zou zijn, maar dat is me zo meegevallen. Ik vond het ook echt gaaf om steeds weer een dier te ontdekken. Helaas geen leeuw of hyena gezien, zoals jullie, maar wij zijn dan ook op eigen houtje gegaan met de huurauto, dus we hadden geen ranger mee die toch ws wat makkelijker dieren spotten en via contact met elkaar de juiste plek kunnen opzoeken. Mooie foto’s!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.