Washington DC
Reizen

Washington DC in één dag

   Washington DC

Een reis langs de oostkust van de VS is niet compleet zonder een bezoekje te brengen aan de hoofdstad, Washington DC. Lijstjesfanaten kunnen dan ook meteen een extra vinkje zetten op het staten lijstje. Washington DC is namelijk een onafhankelijk district en ligt niet in een van de andere staten. DC staat voor District of Columbia. De stad ligt precies op de grens tussen noord en zuid. Men vond het beter dat er een onafhankelijk gebied bestaat waar alle wetten en regels worden bepaald. En dat werd Washington DC.

Washington DC is een heel fijne stad om doorheen te lopen. Het is een gemoedelijke stad en een stuk rustiger dan New York.  En het is ook nog eens een goedkope stad qua bezienswaardigheden. Maar wat als je net als ik weinig tijd hebt? Kun je Washington DC in een dag bekijken? Net als elke andere stad is één dag natuurlijk veel te weinig, maar je kunt zeker een groot deel te zien krijgen.

Het vervoer

Om zoveel mogelijk te zien in korte tijd, heb je vervoer nodig. Afhankelijk van waar je hotel ligt kun je ook een groot gedeelte lopen. Zeker als je dicht bij The Mall zit. Daar vind je alle belangrijke bezienswaardigheden, zoals Washington Monument en het Lincoln Memorial. Ook het Witte Huis ligt vanaf daar op loopafstand.

Zit je wat verder weg (of heb je gewoon geen zin om te lopen), dan kun je met het openbaar vervoer makkelijk door de stad heen. Je kunt met de bus of de metro. Of je neemt de toeristische Hop on Hop off versie. Maar er is ook nog een andere optie, namelijk de Old Trolley Tours. Die is zeker aan te raden.

Old trolley tours

Old Trolley Tours vind je in meerdere steden. Met een oude tram rij je een vaste route door de stad. Het werkt volgens het bekende ‘Hop on hop off’ principe. Op verschillende haltes kun je in en uitstappen. Tijdens de rit vertelt de chauffeur je alles wat je moet weten over bepaalde plekken. In Washington heb je drie verschillende lijnen. Met de oranje kun je een rondje Mall doen, de rode brengt je naar Arlington Cemetry en met de groene kun je naar de Zoo en kom je door Georgetown.

Door de ligging van ons hotel nemen wij de groene. Als we instappen, worden we begroet door een overenthousiaste chauffeuse die met een grote glimlach graag onze entree bewijzen in ontvangst neemt. Heerlijk overdreven Amerikaans! We zijn de enige die instappen en hebben nu dus een soort van privé rondleiding. De chauffeuse vertelt ons vol overgave over wat we langs de route zien en hoe het Trolley systeem werkt. We rijden door Ambassey Row, waar blijkt dat ze behoorlijk geoefend heeft op welke ambassade waar ligt. In sneltreinvaart wijst ze links en rechts de verschillende ambassades aan van de verschillende landen. Ze heeft er in ieder geval lol in en zo’n ritje is daardoor alles behalve saai. Als we overstappen op de verschillende lijnen, blijkt dat alle chauffeurs ook een cursus entertainment hebben gevolgd. Dit is een erg leuke manier om de stad te ontdekken.

The White House

Wij begonnen onze dag bij het Witte Huis. Wij hebben het grootste deel met de tram gedaan, wij stappen uit bij de halte aan de achterzijde van het huis. Van het mooi aangelegde park zien we weinig, omdat we in een ruk doorlopen naar het huis zelf. Daar voegen we ons bij de rest van de hobbyfotograven voor een leuk kiekje voor het thuisfront. De voorkant willen we natuurlijk ook zien, maar dat is toch nog even wandelen. Het terrein is behoorlijk groot. Ook aan de voorkant staan de mensen zich te verdringen voor het hek om een leuke foto te maken. Natuurlijk gaan ook wij daar bij staan. Je bent er nu toch.

Washington DC

Wij waren er in september en dan kan kan de temperatuur nog behoorlijk oplopen. Je kunt vanaf daar te voet naar The Mall lopen, maar omdat het al best warm was, namen we de tram weer. Deze neemt ons mee naar het Visitor’s Centre, hier stappen we over van de Groene lijn naar de Oranje lijn.

Union Station

Voordeel van de tram is dat je ook meteen een stadstour hebt. Zo komen we langs een oerlelijk gebouw, waar de FBI in blijkt te zitten. We passeren meer gebouwen, waarvan me de functie is ontgaan. Wel is het inmiddels tijd geworden voor de lunch. De chauffeur geeft ons de tip om uit te stappen bij Union Station, want rondom en op The Mall is weinig eetgelegenheid te vinden. Die tip nemen we ter harte en we stappen uit bij het station. Het gebouw op zich is ook een bezienswaardigheid. Het is meer dan alleen maar een treinstation. Een compleet winkelcentrum en een hele hoop restaurantjes zijn binnenin gevestigd. Er is ook een foodcourt, waar we bij de Subway een broodje halen.

Is er dan op The Mall echt geen eetgelegenheid? The Mall zelf is een park waar je vooral wat kleine kraampjes en cafeetjes vindt voor de snelle trek. Ook kun je in de verschillende musea ook terecht voor een hapje en een drankje.

Washington DC

The Mall

Vlakbij Union Station ligt het Capitool. Dat is ook gelijk het beginpunt (of eindpunt als je van de andere kant komt) van The Mall. Voor het Capitool ligt onder andere het gerechtsgebouw en de Library of Congress. Helaas was die op dat moment gesloten, daar had ik graag nog wat willen rondkijken.

Washington DC

Vanaf de achterkant van het Capitool heb je een mooi uitzicht voor de gehele Mall met middenin het Washington Monument. Vanaf hier wisselen we de trolley af met de benenwagen en verkennen we de rest van de Mall. Rondom liggende verschillende musea, zoals het Natural History Museum en het National Aircraft en Space museum. Vrijwel alles is van het Smithsonian Institute, wat betekent dat de toegang gratis is. Wij hebben daar de tijd niet voor om al die musea af te gaan, maar je kunt je hier best een dagje vermaken. Wij lopen vanaf het Washington Monument richting het Lincoln Memorial.

Washington DC

Washington DC

Arlington Cemetry

Tegen het einde van de middag komen we aan het eind van The Mall. Bij het Lincoln memorial nemen we de rode Trolley route naar Arlington Cemetery. Dit is de militaire begraafplaats waar John F. Kennedy en zijn familie hun laatste rustplaats hebben. Het blijft een beetje vreemd om de toerist uit te hangen op een begraafplaats. Toch is het indrukwekkend om al die graven te zien. Wij blijven echter niet lang. De Trolley Tours rijden maar tot 17.00 uur en wij willen graag nog mee naar ons hotel.

Arlington Cemetry

Smithsonian Zoo

Mocht je nog tijd over hebben dan is het ook nog leuk om een bezoekje te brengen aan de dierentuin. Ook dit is een Smithsonian Institute en is dus gratis, tenzij je voor drie dollar het plattegrondje koopt. De dierentuin is tot 20.00 uur geopend, maar dat geldt alleen voor de buitenverblijven. De binnenverblijven sluiten om 18.00 uur.

De reden waarom wij naar de dierentuin wilden, was dat ze daar pandaberen hebben. Die hebben we kunnen zien. Verder is de dierentuin niet heel groot en het oogt schoon. Wij bezochten de Zoo tegen het einde van de dag. Veel dieren lieten zich niet zien. Wel zien we witte wolven, zeehonden, otters en bevers.

One Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.