Londen
Reizen

Geniet van het uitzicht in Londen

Elke grote stad heeft ze: uitzichtpunten. Zelfs Amsterdam heeft sinds kort een toren waar je kunt genieten van het uitzicht. Ook in Londen zijn er genoeg te vinden. Ik kwam erachter dat je echt niet alleen een rondje in de London Eye hoeft te doen om te genieten van een prachtig uitzicht over Londen.

London Eye

London Eye is de attractie die je in elke reisgids en must see lijstjes tegen zult komen. Daar begin ik dan ook maar mee.  Het is niet gratis, je betaalt tussen de 21 en 40 pond als entree. De prijzen zijn afhankelijk van het soort kaartje. Ook de tijd die je in de rij staat is daarvan afhankelijk. Je hebt namelijk standaard kaartjes en Fast Track kaartjes. Bij die laatste heb je sneller toegang. Binnenin de capsule is op computerschermen aan elke kant aangegeven welke richting je op kijkt en wat je precies ziet. In ongeveer een half uur maak je een rondje. Als het stralend weer is, ben je hoogstwaarschijnlijk niet de enige die erin wil. Maar je hebt dan wel het mooiste uitzicht.

Uitzicht Londen
Op een mooie zonnige dag is het uitzicht vast wat mooier.

Ik ging op een mooie februari dag. Zo begon de dag ten minste. Ik had al geboekt en net op het punt dat ik instapte, begon het te regenen. Het uitzicht is dan net wat minder mooi. Bovendien is de capsule gemaakt van glas, waar de druppels op blijven hangen. Het geeft een mooi effect op je foto’s, maar het is natuurlijk wel een beetje jammer. Regenachtig weer tijdens je eerste bezoek aan Londen? Maak een mooie foto van de London Eye van de buitenkant en ga er niet in.

Bereikbaarheid:

 • Ligging: midden in het centrum aan de Thames, tegenover The Houses of Parliament
 • Metrostation: Westminster of Waterloo
 • Per boot: London Eye Pier is ook te bereiken met Riverbus 1.

 

Primrose Hill

De eerste keer dat ik naar Londen ging stond dit al op de lijst. Geen idee waarom, maar het zal wel zijn omdat het ook vaak in de reisgidsen vermeld wordt. Pas bij mijn derde bezoek had ik de kans om hier naartoe te gaan. Primrose Hill ligt in het noorden van de stad, waar het grenst aan Regent’s Park en de London Zoo. Ook Camden Town ligt in de buurt. Het is een van de vele stadsparken in Londen en is dus helemaal gratis. Tenzij je het fijn vindt om in de regen rond te lopen, is het aan te raden om hier naar toe te gaan op een droge dag.

Uitzicht Londen
Je kunt er komen met bus en metro, maar ik koos voor de benenwagen vanaf metrostation Regent’s Park. Vervolgens ben ik dwars door Regent’s Park gelopen. Op een koude, maar droge dag in februari is het park vooral het terrein van hardlopers en hondenuitlaters. Het is daardoor wel lekker rustig. Aan de noordzijde van het park ga ik het park weer uit. Aan de overzijde van de weg ligt Primrose Hill. Zoals de naam al aangeeft is het een heuvel en het is nog best een stevige ook nog. Het is in ieder geval goed voor de beenspieren. Puffend en hijgend kom ik boven bij het uitzichtpunt. Maar het is alle moeite wel waard, het uitzicht is fantastisch.

Bereikbaarheid:

 • Ligging: In het Noorden van Londen vlakbij Regent’s Park en Camden Town.
 • Metrostation: Regent’s Park, Camden Town of Bakerstreet (op minstens 10 minuten loopafstand)
 • Bus: lijn 274 (halte London Zoo)

 

Greenwich park

Over Greenwich kan ik een volledige blog vol typen. Dat doe ik ook nog wel een keer, maar nu hou ik het bij Greenwich Park. Dit park ligt in Greenwich, in het zuid-oosten van Londen. Je kunt er komen per DLR (Docklands Light Railway) of per boot over de Thames. Midden in het park ligt onder andere The Royal Observatory (dé plek waar je ook op de nul meridiaan kan staan!). Hier is ook het uitzichtpunt over de stad. Net als Primrose Hill is dit punt ook te bereiken door heuvel op te lopen. De weg is zo mogelijk nog steiler dan die op Primrose. Maar ook hier wordt je beloond door een prachtig uitzicht over Londen en omgeving.

Uitzicht Londen

 Bereikbaarheid:

 • Ligging: Greenwich
 • DLR station: Cutty Sark of Greenwich
 • Per boot: Greenwich Pier is te bereiken met Riverbus 1

 

Emirates Airline

We blijven nog even in Greenwich. In Noord-Greenwich naast de O2 Arena vind je Emirates Airline Cable Car. Eigenlijk is dit een extra vervoersmogelijkheid om van de ene kant van de Thames naar de andere kant te komen. Het is een kabelbaan, zoals je die ook wel in wintersportgebieden ziet. Je kunt er ook gewoon in met je Oystercard (Londense OV Chipkaart). Heb je die niet dan kun je gewoon een dagkaartje kopen. Je kunt zelfs kiezen tussen retour en enkel. Het is wel iets wat je het best kunt combineren met iets anders in die buurt. Aan de ene kant heb je Greenwich en aan de andere kant heb het havengebied en de Docklands. Dat laatste is alleen interessant voor de liefhebbers.

Uitzicht Londen
Ik heb een retourtje gedaan. Ik ben er aan de Greenwichkant in gegaan. In de cabine is plaats voor ongeveer acht personen. Eenmaal op het hoogtepunt kun je het centrum zien liggen. Ook kijk je helemaal over het havengebied. Aan de overkant van de rivier ben ik uitgestapt en heb ik wat gedronken bij het café wat ernaast ligt. Dat had nog het meeste weg van een bedrijfskantine. Voor de sfeer hoef je daar niet te zijn. Vervolgens ben ik weer terug gegaan. Ik heb er wel voor gezorgd dat ik aan de andere kant in de cabine zat, zodat ik het uitzicht vanaf de andere zijde kon bewonderen. De kabelbaan is tot elf uur ‘s avonds open. Je kunt er dus ook in het donker in. Zelf heb ik dat niet gedaan, maar dat lijkt me niet heel verkeerd.

Bereikbaarheid:

 • Ligging: Noord – Greenwich
 • Metro: North Greenwich (Jubilee Line)
 • Per boot: North Greenwich Pier is te bereiken met Riverbus 1
Natuurlijk zijn er nog veel meer mogelijkheden in zo’n grote stad als Londen. Kende jij deze mogelijkheden al?

2 Comments

 • Aidreyi

  Geen idee dat er zo veel mogelijkheden waren om Londen van boven te zien! Ik heb er wel nog eentje voor je: The Sky Garden. Gratis en juist weer richting de Tower Bridge, dus je ziet een ander stukje centrum. Van tevoren reserveren is daar wel verplicht trouwens.

  • Kim

   Die had ik inderdaad nog wel willen doen, maar vanwege dat aanmelden heb ik dat niet meer gedaan. Maar er komt vast nog wel een keer een volgende keer 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.