Reizen

Travel Diary | New York in één dag

New York in één dag

Na een kort nachtje gaat om 8.00 uur alweer de wekker. We ontbijten rustig in het hotel. Het is een buffet, dus we kunnen een goed bodempje leggen. Het is niet goedkoop, maar wel lekker. Na het ontbijt gaan we op pad. Het zonnetje straalt aan de strak blauwe hemel, dus we nemen de benenwagen richting Downtown Manhattan. Al wandelend valt meteen op dat het wegdek niet bepaald wat weg heeft van de strakke asfaltwegen hier in Nederland. Zelfs in België zijn de wegen beter dan daar in New York. Het is een grote gatenkaas. Ook wordt bijna iedere straat hoek versierd met een paar vuilniszakken. En dan de roosters. Je weet wel die roosters waar je in de films al die rook uit ziet komen. In de film geeft dat soms een romantisch effect. Maar de realiteit is anders. De rook heeft niet bepaald een Brise geurtje. Maar ondanks dat en ondanks de drukte heeft New York wel iets.

Ground Zero

Ondertussen zijn we aangekomen bij Ground Zero. De plek waar op 11 september 2001 de twee vliegtuigen in de Twin Towers vlogen. Waar toen de gigantische wolkenkrabbers stonden, staan nu twee enorm grote waterbakken. Ze hebben de omtrek van de oorspronkelijke torens en dat is behoorlijk breed. Het water valt aan alle kanten in een oneindige diepte. De waterbakken zijn gemaakt van metaal. In dat metaal zijn de namen te lezen van de slachtoffers van 9/11. Rondom de bassins is een park aangelegd, met als middelpunt de Survivor Tree. Het was best indrukwekkend om daar te staan.

New York

Staten Island Ferry

Vanaf Ground Zero is het niet ver meer naar Battery Park. Het is lastig voor te stellen dat dit ook een stukje New York is. Zo druk als Times Square is, zo rustig en vredig is Battery Park. Het park ligt onderin de punt van Manhattan. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht over de Hudson en in de verte zie je het Vrijheidsbeeld en Ellis Island liggen. Wij lopen op ons gemakje door het park en gaan dan richting de Staten Island Ferry terminal. Vanuit het park zelf kun je verschillende boottochtjes ondernemen over de Hudson. Ook kun je naar het Vrijheidsbeeld en Ellis Island. Omdat wij niet zo heel veel tijd hebben doen wij de budget optie. Wij gaan met de gratis veerboot naar Staten Island. De boot vaart ook vrij dicht langs het Vrijheidsbeeld, op deze manier kun je het beeld ook bekijken. Eenmaal op Staten Island nemen we direct de eerst volgende boot weer terug. Om de terugweg staan we vooraan op het voordek met de camera’s gereed. Dit keer voor de Sky Line van New York, want die pak je ook nog even mee.

New York

New York

 New York

Brooklyn en het Empire State Building

Als we weer vaste grond onder de voeten hebben eten we een hotdog bij een klein eettentje tegenover de Ferry Terminal. Dan nemen we de metro naar Brooklyn. Ook hier is het een stuk rustiger dan Manhattan. We maken een korte wandeling naar de Brooklyn Bridge. De Brooklyn Bridge is nou eenmaal een van de highlights die je gezien moet hebben. Nou heb ik geen kaas gegeten van architectonische hoogstandjes. Echt mooi vind ik de brug eigenlijk ook niet, maar daar zullen veel mensen misschien anders over denken. Het uitzicht vanaf hier op de Skyline is dan wel weer de moeite waard.

Omdat we ook van het uitzicht over New York overdag willen genieten, gaan we naar de Empire State Building. Als we de metro uit komen, worden we aangesproken door straatverkopers. Je weet wel van die mensen die je dan met korting binnen kunnen krijgen. Normaal gesproken ben ik daar niet zo van, je weet nooit wat de bedoelingen zijn van die mensen. Maar het liep al tegen het einde van de middag en de vermoeidheid begon ook weer toe te slaan. Dus toch zijn verhaaltje maar aangehoord. Het kwam erop neer dat als we bij hem kaartjes kochten we in ieder geval korter in de rij zouden staan bij de kassa. In plaats van twee uur zou dat nu niet langer dan een kwartiertje duren. Klinkt goed, maar dan heb je wel ook meteen kaartjes voor de New York Sky Ride, wat een soort virtual reality attractie is. Het feitje van de wachtrij won het toch. Dus we konden via de achteringang naar binnen en inderdaad de wachtrij was minimaal.

New York

New York

New York

New York

De attractie zelf is de moeite dan weer niet waard. Je vliegt in een helicopter, bestuurd door Kevin Bacon, over New York. Het is geen hoogstaande attractie, maar je hebt wel mooi wat tijd gewonnen in de rij voor de kassa. Maar na de attractie sluit je wel gewoon weer aan in de rij om daadwerkelijk naar boven te gaan. Je wordt echter beloond door een fantastisch uitzicht. Ook op de Empire State Building heb je goed uitzicht over de stad. Je ziet alleen Central Park niet, want daar ligt Rockefeller Center voor. Anders dan bij ‘Top of the Rock’ heb je bij de Empire State Building geen tijdsaanduiding op je kaartje staan, je moet dus gewoon in de rij staan. Eerst voor de kassa en dan nog eens om naar boven te staan. Dat kan best zo’n 2 tot 3 uur duren. Voor een volgende keer is het misschien handig om te investeren in een fastpass.

Relaxen in Central Park

Afhankelijk van hoe veel tijd je nog hebt, kun je in de avond natuurlijk nog een Broadway voorstelling gaan bekijken. Helaas hadden wij die mogelijkheid niet. Dat was teveel gehaast, omdat we ook de kaartjes nog moesten halen. In plaats daarvan zijn we gaan picknicken in Central Park. Bij de McDonalds halen we een menu’tje en lopen dan over 5th avenue naar Central Park. Na het eten lopen we nog door het park. Central Park is enorm groot, dus we lopen een rondje door de onderste helft. Als de schemering valt is het weer tijd om terug te gaan richting hotel. En dat was ons korte bezoek aan New York, een stad waar ik ondanks de drukte toch wel naar terug zou willen…die Broadwaymusical staat nog steeds op mijn bucketlist…

New York

2 Comments

  • José

    Wow Kim, heel erg leuk om te lezen (ben ff terug naar deel 1 geweest eerst snotneus ;-))
    Mooie foto’s ook, op de een of andere manier is New York toch altijd een stad die erg tot mijn verbeelding spreekt. Ziet er met die lichten ‘s avonds ook wel erg fraai uit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.