Reizen

Toch in de buurt? Overweeg een bezoek aan Swaziland.

Huh? Swaziland? We zaten toch in Zuid-Afrika. Dat klopt. Maar het koninkrijk Swaziland ligt midden op onze route. Het is een klein land, dus je bent er in twee, drie dagen wel doorheen. Of misschien een week als je rustig aan wilt doen en heel veel wilt wandelen of zoiets dergelijks. Het is wel de moeite waard om het als tussenstop mee te nemen. Al is het alleen maar omdat die extra stempels in je paspoort zo mooi staan. Stempels in meervoud, want in Zuid-Afrika krijg je in het zeer moderne grensgebouw eerst een stempel dat je vertrekt. Vervolgens kun je aansluiten in de rij voor het duidelijk iets minder modern uitziende grensgebouw in Swaziland.

Swaziland

Swazicandles

Voor een lunchstop zijn we gestopt bij Swazi Candles. Zoals de naam al aangeeft worden hier kaarsen verkocht én gemaakt. De kaarsen vind je in alle soorten en maten. De standaard ronde of vierkante  vorm, maar ook in de vorm van een dier. Op hetzelfde terrein bevinden zich winkeltjes met andere handgemaakte spullen, zoals zeep, tassen, textielwaren. Ook een Afrikaanse markt vind je hier. Er is een eettentje aanwezig, waar je heerlijk kunt eten. Mocht je wat willen kopen. De Zuid-Afrikaanse Rand kun je hier wel gebruiken als betaalmiddel, maar je zult de Swazi Rand terug krijgen. Die kun je dan weer niet gebruiken in Zuid-Afrika.

Swaziland

Swaziland

Swazidorp

Ik bracht ook een bezoek aan een traditioneel Swazi dorp. Voordat we het dorp binnen mogen, moeten de dames wel nog even een doek om hun middel slaan. Een vrouw in een broek getuigt namelijk niet van respect ten opzichte van de chief. We worden ontvangen door een paar dames en een paar ontzettend schattige kindjes. We geven iedereen een handje en gaan dan zitten. Mannen apart van de vrouwen. We krijgen uitleg over de leefwijze van de Swazi’s. We leren wat woordjes en mogen dan zelfs meedoen met een liedje en een dansje. Aan de vrouwen de eer om de spits af te bijten. Niet iedereen beweegt even soepel, maar het is evengoed een leuk gezicht. Als de dames klaar zijn mogen de heren. Dan krijgen we nog uitleg over hoe zij hun eten bereiden. Als afsluiting kunnen we nog even langs het marktje lopen om nog meer souvenirtjes in te slaan.

Swaziland

Ngwenya Glass

Als het weer tijd is om het land te verlaten stoppen we nog even bij een glaswerkfabriek. We kunnen binnen kijken bij de glasblazer en uiteraard kunnen we ook nog een leuk glazen souvenirtje meenemen. Via de panoramische route rijden we door Swaziland en stoppen nog even bij een uitzichtpunt. En ja hoor ook hier komen wel eens vaker toeristen langs. De kraampjes met Afrika spullen staan weer uitgestald. Eenmaal bij de grens krijgen we weer een mooie versiering in ons paspoort.

Swaziland

Cultureel hoogtepuntje aan de grens

Voor we daadwerkelijk Zuid-Afrika weer binnen rijden via de grenspost Jeppe’s Reef luisteren we nog even naar een Swazikoor. Het is een koor die ook de wereld over reist met hun muziek. Voordat ze beginnen krijgen we wederom een korte rondleiding door een Swazidorp. Daarna kunnen we gaan zitten op een boomstammetje of een bankje. Dan kan de show beginnen. We worden eerst getrakteerd op een traditionele dansshow. Dan is het tijd voor een heuse tweede akte in de vorm van een zanggedeelte. Ik moet eerlijk toegeven dat ik qua dansen wel eens beter heb gezien. Maar het zingen daarentegen…dat was heel erg mooi gedaan!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.